Wat is een seriemoordenaar

Wat is een seriemoordenaar. Welke types onderscheiden zich. Wat zijn hun mogelijke motieven. Wat zijn de kenmerken van een seriemoordenaar en welke bekende seriemoordenaars zijn er te noemen.

Definitie

Een moordenaar die op verschillende tijdstippen tenminste drie personen heeft omgebracht en daarbij tussen de moorden een afkoelingsperiode heeft.

Deze periode duurt steeds korter. De moorden volgen elkaar steeds sneller op.

Twee types

Twee types zijn hierin te definiëren. Het georganiseerde en het ongeorganiseerde type.

Het georganiseerde type is vaak zeer intelligent, plant zijn moorden zorgvuldig en laat weinig tot geen sporen achter op de plaats delict. Zijn slachtoffers zijn vaak onbekenden voor hem maar hij personaliseert zijn slachtoffers wel.

Het ongeorganiseerde type is impulsief in de keuze van zijn slachtoffer, heeft een lage tot gemiddelde intelligentie, laat een slordige plaats delict achter en ziet zijn slachtoffers niet als persoon. Tussen de moordenaar en zijn slachtoffer vindt weinig communicatie plaats omdat hij bijna meteen gewelddadig toeslaat.

Uiteraard is het niet zo zwart wit. Als je de gehele werkwijze op de plaats delict onderzoekt kunnen bepaalde aspecten als georganiseerd en andere als ongeorganiseerd bestempeld worden. Geen mens is zwart wit. Een seriemoordenaar daarom ook niet en om die reden is een combinatie van deze twee types mogelijk en misschien zelfs voor de hand liggend.

Mogelijke motieven

  • Ultieme macht uitoefenen over het uitgezochte slachtoffer
  • Seksuele stoornis
  • Lust
  • Wrok koesteren tegen een bepaald type slachtoffer

Een heel ander belangrijk motief is de drang te doden. Vergelijkbaar met een verslaving.

Kenmerken

Bij het bepalen van een lijst kenmerken, wat is een seriemoordenaar, is van belang, welke criteria je hanteert.

Voorbeelden van kenmerken :

  • Drie alarmerende signalen uit de vroege jeugd - brandstichting, bedplassen en dierenmishandeling
  • Een sadistisch karakter
  • Terugkeren naar de plaats delict
  • 'Trofeeën' bewaren van hun slachtoffers.
  • Antisociale persoonlijkheid(sstoornis)

Het zijn 'monsters' in menselijke gedaante. Toch komen ze over als mensen met charisma, een natuurlijke charme. Ze roepen een bepaalde betrouwbaarheid of vertrouwen op bij het slachtoffer.

Signatuur versus modus operandi

De seriemoordenaar heeft een eigen persoonlijke 'handtekening' die bij elke moord terug komt. Het wordt ook wel de signatuur van de moordenaar genoemd. Deze wordt nog wel eens verward met de modus operandi. Het verschil is dat de modus operandi aan verandering onderhevig kan zijn. De seriemoordenaar probeert zijn werkwijze te perfectioneren terwijl hij meer moord ervaring opdoet. Zijn signatuur blijft hetzelfde omdat dát de voldoening is die hij uit de moord haalt. Een voorbeeld kan het doorknippen van kleding zijn of het afknippen van haar.

Bekende Nederlandse seriemoordenaars

  1. Johannes Marinus van Zon
  2. Maria Swanenburg
  3. Aalt Mondria
  4. Koos Hertogs
  5. Willem van Eijk

Bekende buitenlandse seriemoordenaar

Ted Bundy is een Amerikaanse seriemoordenaar. Een van de eersten voor wie de term seriemoordenaar in het leven geroepen is.

Ann Rule, een true crime writer, destijds bevriend met Bundy, heeft een boek over hem geschreven. 'The stranger beside me'.

In mijn andere artikel Ted Bundy - antisociale persoonlijkheid in actie kun je meer lezen over het leven van Ted Bundy.


Een overzicht met andere seriemoordenaars uit diverse landen, klik HIER.

Bronnen

  • Wikipedia
  • De afbeeldingen komen van Google

Leestip

  • Anatomie van een seriemoordenaar - Sytze van der Zee

Dit boek gaat over 'het beest van Harkstede'. De hoofdpersoon van dit boek, Willem van Eijk. Na twee moorden volgde in 1975 een veroordeling tot achttien jaar cel met tbs. Na zijn vervroegde vrijlating vielen er tussen 1993 en 2001 nog eens drie vrouwelijke slachtoffers. Na zijn arrestatie probeerde hij, met alle middelen, een veroordeling tot levenslang te voorkomen.

In een serie van 25 gesprekken met Van Eijk geeft Sytze van der Zee een beeld van deze seriemoordenaar. Van der Zee baseert zich daarbij ook op processen-verbaal, psychiatrische rapporten en gesprekken met andere betrokkenen.

Links