Wat is een SWAT team

Introductie

Af en toe is een politietaak te veel voor een normale eenheid. Een zware arrestatie, een gijzeling, een terroristische aanslag etc. In dit soort gevallen wordt SWAT erbij geroepen. In dit artikel uitleg over het SWAT team.

SWAT

SWAT staat voor Special Weapons And Tactics. Dit slaat op het feit dat SWAT-teams eenheden zijn met zwaardere wapens dan normaal voor een politie-eenheid. Tevens zijn ze getraind in varia tactieken waar de normale politie geen training in heeft gehad: het bestormen van een gebouw bij een gijzeling, het binnendringen van een huis van een verschanste crimineel etc.

SWAT wordt ook ingezet bij zeer risicovolle arrestaties.

Wapens

De wapens van SWAT wijken af van wat een normale politieagent bij zich draagt. Waar politieagenten enkel een handvuurwapen hebben, hebben SWAT-teams vaak de keus uit de zwaardere wapens: pistoolmitrailleurs, shotguns, zware scherpschuttersgeweren en aanvalsgeweren. Hiermee heeft een SWAT team aanzienlijk meer vuurkracht dan een normale politie-eenheid. Zeker bij risicovolle arrestaties of bij de beëindiging van een gijzeling is deze vuurkracht noodzakelijk.

Geschiedenis

SWAT is opgericht in 1968. Oorspronkelijk was het een concept van Daryl Gates welke is uitgewerkt bij verschillende politiekorpsen. De Watts-rellen van de jaren '60 hadden grote invloed op een snelle invoer van het nieuwe politieonderdeel. Na de gijzeling van Israelische Olympische sporters in 1972 in Munich was het duidelijk dat SWAT ook gijzeling moest kunnen beëindigen. Hier werd dan ook op getraind. Later zijn er ook taken bijgekomen als het beveiligen van belangrijke personen van de overheid, buitenlandse staatslieden en het verzorgen van speciale beveiliging bij bijzondere gelegenheden.

Nederlandse eenheid

In Nederland zijn enkele teams die in feite gelijk zijn aan de Amerikaanse SWAT teams. Waar de taken in de VS over het algemeen bij SWAT liggen heeft Nederland hier verschillende diensten voor.

Dienst Speciale Interventies

De Dienst Speciale Interventies valt onder het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). De dienst is onderverdeeld in verschillende teams, elk met een eigen specialiteit:

  • Aanhoudings- of Ondersteunings Eenheden
  • Unit Interventie Mariniers
  • Unit Interventies
  • Unit Expertise en Operationele Ondersteuning

Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (afgekort DKPD) is de dienst die de beveiliging verzorgt van hoogeplaatste mensen en van de leden van het Koninklijk huis. Vaak is deze dienst "onzichtbaar": de agenten zijn niet duidelijk herkenbaar.

Dienst Specialistische Recherche Toepassingen

Over deze dienst is niet veel bekend. Er wordt weinig publiek opgetreden, wat de eenheid ook wel de bijnaam "Sectie Stiekem" heeft opgeleverd. Wat wel bekend is, is dat deze dienst net als de Dienst Speciale Interventies is onderverdeeld in verschillende teams:  

  • Coördinatie en Operationele Ondersteuning
  • Specialistische Operaties
  • Informatie en Ondersteuning
  • Onderzoek en Ontwikkeling

Mobiele Eenheid

Verreweg de bekendste speciale dienst van de KLPD is de Mobiele Eenheid, ofwel de ME. Waar mensen de ME echter enkel kennen van wapenstokken en schilden bij optreden na een voetbalwedstred gebeurt achter de schermen veel meer. De ME heeft enkele gespecialiseerde teams:

  • Basiseenheden
  • Aanhoudingseenheden
  • Brand- en Traangaseenheden

Links

Arrestatieteams.nl