Wat zijn de crimineelste steden van Nederland

Inleiding

Ieder jaar krijgen veel Nederlanders te maken met criminaliteit. Ondanks dat de criminaliteit in het algemeen afneemt de afgelopen jaren, gebeurt er ieder jaar nog steeds een hele hoop in het land. Er is genoeg stof voor het maken van lijstjes. Ben je benieuwd of jouw stad één van de steden is waar de meeste criminaliteit is? Lees dan verder in dit artikel.

Criminaliteit in Nederland

Bij criminaliteit moet je denken aan diefstal, inbraak, bedreiging en geweldsdelicten zoals overvallen of moord. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat de criminaliteit in Nederland aan het dalen is. Zo worden er al enkele jaren achter elkaar ieder jaar een tiental minder moorden gepleegd. Ook het aantal inbraken daalt en volgens Rijksoverheid is in 2014 het aantal overvallen met zelfs 20% gedaald. Rijksoverheid zelf zegt dat dit onder andere het gevolg is van een betere samenwerking tussen de instanties die in Nederland de veiligheid bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan het OM, gemeenten en natuurlijk de politie.

De onveiligste en crimineelste steden van Nederland

Ieder jaar worden er verschillende lijsten samengesteld waaruit blijkt wat de onveiligste steden/gemeenten van Nederland zijn, of beter gezegd: de steden in Nederland waar de meeste criminaliteit is.

Bovenaan deze lijsten staat Amsterdam. De hoofdstad en de meest bevolkte stad van het land. De hoge criminaliteit in Amsterdam heeft met het grote aantal mensen te maken, maar ook met de drugswereld die er welig tiert. Met enige regelmaat vinden er dan ook liquidaties plaats in het criminele (drugs)circuit. Een ander iets wat Amsterdam de onveiligste stad van het land maakt, is het feit dat er ieder jaar miljoenen toeristen naar de stad komen. Zij zijn een makkelijk doelwit voor zakkenrollers, wat de criminaliteit in Amsterdam makkelijk laat stijgen.

De steden op de tweede en derde plek wisselen elkaar nogal eens af. Het gaat daarbij tussen Rotterdam en Maastricht. Rotterdam is de op één na grootste stad van het land en heeft daarom te kampen met dezelfde problemen als Amsterdam. Rotterdam is verder een erg gemengde en internationale stad. Maastricht behoort niet eens tot de tien grootste steden van Nederland, maar staat toch erg hoog wat betreft criminaliteit. Dit heeft onder andere te maken met de grote hoeveelheid drugscriminaliteit in de zuidelijke provincies van Nederland en daarmee dus ook in gemeenten als Maastricht. Op plaats 4 en 5 staan dan ook niet geheel verrassend andere zuidelijke steden, namelijk Eindhoven (Noord-Brabant) en Heerlen (Limburg).

De top 10 van onveiligste gemeenten/steden wordt verder gevuld door voornamelijk de grote Nederlandse steden en ook nog een aantal zuidelijke steden. Het gaat hierbij om de steden Den Haag (de derde stad van het land, groot en érg cultureel-sociaal), Gouda, Arnhem, Utrecht (de vierde meest bevolkte stad van Nederland) en Sittard-Geleen.

De veiligste gemeenten en steden

Het is misschien niet heel onverwachts dat de veiligste plaatsen van Nederland dorpjes zijn waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Onderaan de lijst staan namelijk plaatsen als Mill en Sint Hubert, Wierden, Kapelle, Korendijk en als veiligste gemeente van Nederland: Zuidhorn in Groningen!

Conclusie

Niemand wil met criminaliteit in aanraking komen, maar toch zijn lijstjes met statistieken erover altijd interessant om na te lezen. De hoeveelheid criminaliteit in Nederland neemt de afgelopen jaren af. Ondertussen blijft Amsterdam echter nog steeds de onveiligste stad van het land, gevolgd door Maastricht en Rotterdam. De top 10 wordt compleet gemaakt door meerdere grote steden. Opvallend is dat vier van de tien steden in Noord-Brabant en Limburg liggen. De veiligste stad van het land is overigens Zuidhorn!

Bronnen: Elsevier, Wikimedia Commons, M.F. Naaldenberg (foto)