Wat is een phablet

Phablet of maxi smartphone

galaxy phabletSchrijf phablet en spreek uit als fablet. Dit nieuwe speeltje komt eraan. De geleerde jongens hebben iets nieuws bedacht. Zoals de naam doet vermoeden is de phablet een combinatie van de smartphone met de tablet. Met name de schermgrootte is van belang. Heel eenvoudig uitgelegd. Een phablet is een mobiele telefoon met een extra groot scherm. Interessant om te hebben of gewoon het zoveelste gadget waarmee men ons gaat?

Phablets wie heeft de grootste

Huawei phablet

Bij de smartphones is de strijd om het grootste scherm al enkele jaren bezig. Eind 2009 kwam HTC met zijn Desire HD op de proppen met een voor die tijd 'giga'-scherm van 4,3 inch. Wie kon beter? HTC zelf in 2012 met zijn One X. Samsung overtrof alles en iedereen in 2012: het succesverhaal van de Galaxy S3 met maar liefst 4,7 inch doet zelfs Apple bibberen. Sony gaat met zijn Xperia Z ook naar 5 inch dit jaar. Ter vergelijking in deze rij: de iPhone5 scoort een 'schamele' 4 inch.

En Samsung had al phablets: de Note (5,3 inch) en de Note 2 (5,5 inch) waar er al 5 miljoen van zijn verkocht. Nu komt de concurrentie eraan. Dat komt ervan als je succes hebt! Voor ons consument is concurrentie altijd goed nieuws: de prijzen komen onder druk en gaan dan dalen.

Het grootste scherm tot op heden bekend?

 • De nieuwe Huawei Ascend Mate: 6,1 inch. Made in China waarmee ik bedoel: Huawei is 100% Chinees. Verkoopt seders 2012 in Nederland. Het scherm heeft een 720p-resolutie. Verder een snelle 1,5 Ghz quad-core processor en een 8 megapixel camera. Groter scherm betekent groter energieverbruik. Vandaar de 4050mAh-accu.
 • Huawei heft nog een tweede juweeltje in petto: Ascend D2. Iets kleiner (5 inch full hd)-scherm maar wel betere camera: 13 megapixel. 

Concurrentie in 2013 te verwachten van Samsung (Galaxy Grand 5"), LG Electronics, Lenovo, Asus, Google, HTC, Panasonic, Sony en ZTE.

Wie is ZTE?

ZTE is een Chinese fabrikant die mikt op mensen met een kleinere beurs. Ook ZTE heeft plannen met zijn P945 (5,7-inch scherm, dit is het type-nummer want een naam voor dit speeltje hebben ze nog niet). 720p resolutie (te beperkt?), ultra dunne 9 mm behuizing, 1,2 GHz quad-core processor, 8 megapixel camera (achterkant), 1 megapixel webcam (voorkant), een micro-USB aansluiting (leuke extra) en 3000 mAh accu. Het besturingssysteem bestaat uit Android Ice Cream Sandwich of Jelly Bean. Het valt wel nog af te wachten of ZTE naar Nederland of België komt. Nieuws hierover volgt in maart/april 2013.

Tablet (10) vs. Phablet (7") 

 1. Apparaatgrootte: meer nog dan de prijs zul je een beslissing moeten nemen of je happy bent met het formaat. De fablet is een handig formaat voor je handtas of binnenzak dan grote broer tablet.
 2. Schermgrootte: een gevolg van 7" is het kleine toetsenbord dat on-screen zit. Bij de iPad enz... is dit geen probleem. Wil je veel gaan typen dan moet je toch denken aan een extern toetsenbord bij de phablet. 
 3. Film kijken: dat blijkt op een 7" aardig goed uit te pakken maar kan niet op tegen 10 inch.
 4. Games: schermresolutie, power en controlegemak zijn gemiddeld te noemen. De gamebeleving is minder hetgeen logisch is op een kleiner scherm. Ook is er veel verschil tussen de 7" apparaten onderling, bijvoorbeeld het aantal pixels. 7" is zeker geen pluspunt op dit gebied.
 5. Camera, foto en video: de resolutie van van de camera is (tot nu toe) lager. De kwaliteit van foto's dus ook.
 6. E-books lezen: dat valt dan weer best mee. Het voordeel van een 7" is daarbij dat je je 'e-boek' met één hand kan lezen. De leeshoek blijkt even goed te zijn als bij een 10".
 7. Internetten, surfen: valt ook best mee bij de 7". Je zit wel met het kleine toetsenbordje. In die zin gaat de voorkeur toch naar de 10". 

Update april 2013: nieuws van Samsung

Bij Samsung heet deze phablet 'Galaxy Mega'. Twee versies komen er in juni: Galaxy Mega 5.8 en Mega 6.3.

De voornaamste details voor zover op dit ogenblik bekend van de Galaxy Mega 5.8: 5,8 inch qHD (960 x 540) beeldscherm, 8 megapixel-camera (achterzijde) en een 1,9 megapixel-camera aan de voorzijde, 1,4 GHz dual-core-processor met 1,5 GB RAM, Bluetooth 4.0, grote accu (2600 mAh) en Android 4.2. Intern geheugen 8GB. Afmetingen: 162,6 x 82,4 x 9 cm. Gewicht 182 gram.

Samsung Galaxy Mega 6.3: 6,3 inch PLS HD-beeldscherm, dual-core 1,7 GHz-processor, 1,5 GB RAM-geheugen, 8 megapixel-camera (ook voorkant), 1,9 megapixel-camera, 3200 mAh-accu. Afmetingen: 167,6 x 88 x 8 cm, gewicht 199 gram, Android 4.2, intern geheugen = 8 of 16 GB-versie. 

In Nederland zal de Galaxy Mega 6.3 vanaf juni in de winkel liggen voor een adviesprijs van 599 euro incl. BTW. Helaas is het nog niet bekend of de reuzentelefoon naar België zal komen en, zoja, voor welke prijs. 

Update mei 2013 prijs bekend van Asus

De phablet van Asus heet FonePad. Is een 7 incher. Bij 16 GB geheugen, 1.2 GHz processor, 3G en Android 4.1 kost deze 'giga-telefoon' normaal 249 euro. Via betaal je (actie) 239 euro.

 

Update juli 2013: nieuws van Huawei

Ascend Mate Huawei phablet monstertelefoon leerwikAscend Mate’ heet de gloednieuwe phablet van Huawei. Deze maand (juli) in de winkel. Oversized smartphone (of monstertelefoon) maar dan veel goedkoper. Broertje van de Galaxy Note.

 • Opvallend goed: licht in gewicht, ligt bijgevolg ‘goed in de hand’ als GSM, kwalitatief zeer goede batterij (gaat met gemak ruim een dag mee), kanjer van een beeldscherm, qua snelheid te vergelijken met de Galaxy S3.
 • Minpuntjes? Zijn er ook: het scherm is geen full HD maar is zeker zo goed als de iPad Mini, de 8-megapixelcamera is aan de trage kant, en niet voorzien van LTE.

Advies verkoopprijs: 349 euro (en dat is zeker niet duur vergeleken prijs/kwaliteit)

GSMwijzer (België)

GSMwijzer (Nederland)

Conclusie

kogan phablet

Moet je een 'fablet' hebben? Nee, niet noodzakelijk. Je kunt er niet meer of minder mee dan met hetgeen je nu hebt. Het enige voordeel van de phablet ten opzichte van de gewone tablet/Ipad is dat het apparaat gebruiksvriendelijker is: minder zwaar, minder lomp en past nog net in je binnenzak als die groot genoeg is uiteraard. Een fablet dient voornamelijk om naar te kijken (spelletjes, foto's, filmpjes). Je kunt er mee bellen (net zoals de Ipads enzovoorts van deze tijd) maar we bellen minder en minder. Er worden massaal SMS-jes verstuurd. 

Gratis meedoen?