Hoe beveilig ik mijn laptop tegen diefstal

Laptop gestolen

Laptop gepikt. Het gebeurt helaas dagelijks. Dan ben je wel degelijk de pineut: alles kwijt. Maar dank zij deze gratis software en de politie vind je én je laptop én de dief terug. Twee gratis programma's om je laptop te beschermen tegen diefstal! Doen!

1. Adeona?

De firma Adeona komt laptop-eigenaars te hulp met een heel eenvoudig stukje software.

Hoe? Nadat je de software op je notebook hebt geïnstalleerd, wordt de locatie van je laptop constant gevolgd.

Via GPS? Nee, deze keer niet: via je IP-adres! Iemand steelt een laptop omdat hij/zij het zelf niet kan betalen of om te verpatsen. Hoe dan ook, op een gegeven moment gaat hij met jouw apparaat on-line. Op dat ogenblik stuurt de software data via het internet naar de eigenaar van de notebook. Daar heb je toch niks aan want je notebook is immers gestolen?! Dat klopt. Hier komt het tweede stukje van de software op de proppen: de Recovery Tool. Die moet je uiteraard op een andere computer installeren! Want de Recovery Tool plaatst de specifieke data van jouw laptop op een server waar je als eigenaar de gegevens eenvoudig kunt ophalen.

Privacy?

Alle gegevens die Adeona doorseint, zijn uitsluitend toegankelijk voor de eigenaar. Voor een opsporingsinstantie is het aan de hand van deze data vrij eenvoudig om de precieze locatie van de notebook te achterhalen, en wellicht meteen ook de verblijfplaats van de dief (of van de persoon die de politie naar de dader kan leiden).

Tips!

  • Adeona bestaat voor Windows, Mac OS X en Linux.
  • De Mac-versie heeft een extraatje: de software kan via de webcam in de notebook een foto van de dief maken en die vervolgens samen met de andere data naar de server uploaden. Zo heeft u meteen onomstotelijk bewijsmateriaal in handen.

2. Update juni 2010: Prey!

► Er is nu (weer) een gratis programma Prey. Hiermee kun je je laptop op afstand lokaliseren. Prey heeft een toepasselijke slogan bedacht: ‘They can run but they can’t hide’ (ze kunnen wel weglopen maar ze kunnen zich niet verbergen).

► Prey belooft veel maar wel op één voorwaarde: je moet het programma natuurlijk wel installeren vooraleer je laptop is gepikt!

Hoe?

Maakt de dief verbinding met internet dan werpt dit programmaatje een blik op jouw persoonlijke Prey-webpagina. Indien blijkt dat jouw laptop als vermist is geregistreerd dan begint Prey (op afstand) allerlei informatie te verzamelen (je IP-adres, de gevolgde internetroute, alle actieve programma’s en recent gewijzigde bestanden).

Dan volgt de actie: vanaf het ogenblik dat er nieuwe informatie is, stuurt Prey een mailtje met een link naar je persoonlijke webpagina. Je krijgt alle gegevens netjes op een rij (met Google Map met de locatie van de laptop!), een (stiekem) gemaakte webcamfoto van de vermoedelijke dief en een screenshot van de desktop.

Last but not least kun je de dief ook nog een boodschap op het scherm sturen vergezeld van een luide pieptoon (handig als de politie ter plekke komt maar nog twijfelt tussen twee of drie woningen).

 

Conclusie

Het grote voordeelvan Prey is dat je op je laptop zelf eigenlijk niets hoeft te configureren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het programma ‘LocatePC’ waarbij je een uitgaande mailserver moest instellen. Prey is een open source-project, weliswaar nog in de kinderschoenen (versie 0.3.7) maar bij het uittesten toch al erg betrouwbaar bljkt. De software is zowel beschikbaar voor Windows, Mac OS X als (Ubuntu) Linux.

3. Update: juli 2010: Laptop Alarm

Laptop Alarm: wil iemand er met je notebook vandoor dan doet deze software een luid alarmsignaal afgaan! Laptop Alarm beschermt op 3 wijzen:

  1. Controleert de stroomtoevoer. Trekt iemand de stroomadapter eruit dan klinkt meteen een luid alarm!
  2. De adapter doet ook dienst als 'kabelslot'. Het alarm gaat namelijk ook af wanneer er randapparaten (muis of USB-stick) worden verwijderd.
  3. En een hoop kabaal wanneer de computer wordt afgesloten.

Helaas: Laptop Alarm is niet gratis maar toch bijna: € 7,99 is niet onoverkomelijk. Link: zie verder.

Links

Helaas is de website van Adeona blijkbaar niet meer in de lucht.

Prey

Laptop Alarm