Aandachtspunten bij het kopen van een laptop

Introductie

De laptop-markt wordt overspoeld. Er zijn tientallen verschillende laptops verkrijgbaar. De meeste mensen kunnen de vele verschillende laptops dan ook niet kiezen. Daarom hier de aandachtspunten bij kopen van een laptop.

Laptop kopen

Het kopen van een laptop is tegenwoordig een lastige klus door alle verschillende laptops. Laptops verschillen in gewicht, beeldscherm, accuduur, schijfruimte, snelheid van de processor, al dan niet een video-kaart etc. Alleen doorgewinterde computergebruiks weten waar ze op moeten letten bij het kopen van de laptop. Bij Onderdelen Laptop per onderdeel waar je op moet letten.

Dit artikel gaat over laptops. Met laptops worden de normale laptops bedoeld. Voor netbooks (de kleine laptops tot 11 inch scherm) gelden andere aandachtspunten.

De eerste vraag die je jezelf bij aankoop van een laptop of desktop computer altijd moet vragen is: wat ga ik er mee doen? Is de laptop puur voor internetten, emailen en het gebruik van de Office-programma's? Wil je er games mee kunnen spelen? Moet het een groot scherm zijn om films op te kijken? Moet de laptop genoeg capaciteiten hebben om films te bewerken? Afhankelijk van de taken kan een laptop gekozen worden. Hieronder volgt een onderverdeling van 3 gebruiken die een nieuwe laptop zou kunnen hebben.

De tekstverwerker

Taken: internetten, emailen, muziek downloaden, gebruik van Office programma's. Indien je de nieuw te kopen laptop enkel gaat gebruiken voor lichte taken zoals internetten, emailen en het gebruik van Office programma's (Word, PowerPoint, Excel) dan is een krachtige laptop niet nodig. De processor van de laptop hoeft niet al te krachtig te zijn. 2 GB RAM is meestal voldoende. Een videokaart is handig, maar niet vereist. Let bij het kopen van deze laptop vooral op accuduur, schijfruimte en uiterlijk. Wat er "onder de motorkap" van de laptop zit is niet zo belangrijk. Prijsklasse: €400 tot €600

De multimedia laptop

Taken: alle taken van de tekstverwerker + downloaden van grotere bestanden, chatten, eventueel Skypen, "lichte" games spelen. Dit is het meest voorkomende gebruik voor een laptop. De multimedia laptop moet meer kunnen dan de taken die "de tekstverwerker" aan kan. Voor het downloaden van grote bestanden is het handig dat de laptop veel schuifruimte heeft. Vaak is een schijfruimte tussen de 250 en 500 GB voldoende voor deze laptop. Aangezien deze laptop het zwaarder te verduren krijgt (meer taken uitvoeren) is een snellere processor handig. Een RAM van 2 tot 3 GB is voldoende. Een grafische kaart is bij dit type belangrijker dan bij de tekstverwerker. Zeker als er lichte games gespeeld moeten worden (uit 2000-2008) dan is een videokaart een must. Accuduur is handig bij deze laptop, maar waarschijnlijk zal de laptop veel in de buurt van een stopcontact zijn zodat per adapter constant stroom worden aangeleverd.

Prijsklasse: €500 tot €1.200

De gaming laptop/De filmbewerkingslaptop

Taken: alle taken multimedia en tekstverwerker + het spelen van "zware" games, filmbewerking, het tegelijkertijd uitvoeren van veel programma's, kijken van BluRay films. Dit is de Rolls Royce onder de laptop. Dit type laptop kan alle taken die multimedia-laptop en de tekstverwerker-laptop kan uitvoeren en meer. Zo zal deze laptop gekocht worden voor het spelen van moderne games, het bewerken van foto's of films en het kijken van High Definition videomateriaal. Het is bij deze laptop belangrijk om een zeer krachtige processor te hebben, veel RAM (meer dan 3 GB), een krachtige videokaart met eigen geheugen, meer dan 300GB schijfruimte, een mooi scherm en goede audio. Dit type laptops wordt ook wel desktopvervangers genoemd aangezien de laptop alle taken aan kan die een normale desktop computer uitvoert.

Prijsklasse: €800 en meer (tot ruim €5.000)

Onderdelen laptop

Hier een overzicht van alle belangrijke onderdelen die een laptop heeft of kan hebben. Afhankelijk van het type laptop dat je gaat kopen zijn de onderdelen belangrijk of minder belangrijk.

Accuduur

De accuduur van een laptop is vooral handig om langere tijd niet op te hoeven laden. De laptop kan dus daadwerkelijk als mobiele computer worden gebruikt zonder gebonden te zijn aan de nabijheid van stopcontacten. Zeker de laptops van het tekstverwerker-type (zie boven) hebben vaak een grote accuduur omdat er in feite niet veel van de computer gevraagd wordt.

Gewicht

Het gewicht van de laptop is van belang als de laptop moet worden meegenomen naar andere locaties dan enkel thuis. Ook bij op schoot hebben van de laptop is het gewicht belangrijk. Gewicht van een laptop loopt uiteen van 1 kilo tot meer dan 4 kilo.

Schermgrootte

De grootte van het scherm heeft direct impact op de grootte van de laptop. Schermen van laptops lopen uiteen tussen 12 inch en 18 inch. Deze afstand wordt diagonaal gemeten: linker bovenhoek tot rechter onderhoek. Van 1 inch diagonaal wordt de laptop dus vaak enkele centimeters breder en langer. Als je een laptop koopt om deze mee te nemen dan is alles tot 15,4 inch een aardige maat. Beeldschermen die groter zijn dan 15,4 inch hebben vaak een aparte tas nodig en zij direct ook een stuk zwaarder.

Bluetooth

De meest nieuwe laptops hebben Bluetooth, maar het is toch iets om op te letten. Wil je draadloos je telefoon aansluiten op de laptop, controleer dan of de laptop Bluetooth heeft.

Schijfruimte

De schijfruimte bij laptops is rap toegenomen. Tegenwoordig worden laptops standaard geleverd met minimaal 100 GB schijfruimte. Mits je veel muziek en/of films en/of games op de te kopen laptop wilt kunnen opslaan, zorg dan voor een zo groot mogelijke harde schijf.

Snelheid

Met snelheid doel ik op de processorkracht van de laptop. Hoewel er nog maar zéér weinig kan worden afgeleid uit de naam van een processor (neem bijvoorbeeld AMD Athlon X2 Dual-Core QL62) kan de snelheid vaak gemakkelijk worden gevonden op internet. Hierbij geldt: hoe meer Ghz hoe beter. Deze regel geldt maar tot op zekere hoogte: ook Dual Core (Twee processorkernen; meer snelheid) of Quad-Core (Vier kernen, nóg meer snelheid) heeft impact op de snelheid van een laptop. Voor tekstverwerker-laptops is de processor niet erg belangrijk. Voor game-laptops is deze juist cruciaal. Ga hier voor de dual core. Nog lang niet alle games draaien goed op laptops met een Quad-core processor.

RAM 

RAM, de afkorting voor Random Access Memory is het werkgeheugen van de laptop. Hier worden programma's naartoe gekopieerd als ze worden gebruikt. Hoe meer RAM, hoe meer programma's tegelijkertijd op de laptop gebruikt kunnen worden. Bij RAM geldt: hoe meer hoe beter.

Videokaart

Videokaarten hebben vaak net zulke cryptische namen als de processoren bij laptops. Er zijn een paar verschillende mogelijkheden. De eerste is een onboard-kaart. Dit wil zeggen dat de laptop op het moederbord een chip heeft zitten die alle video-berekeningen uitvoert. Het nadeel hier van is dat de processor van de laptop tijd en kracht moet vrijmaken voor de berekeningen van de video-chip. Ook zal de chip een deel van het RAM van de laptop gebruiken. Voor tekstverwerkers is deze mogelijkheid prima.

De tweede mogelijkheid is een onboard-kaart met dedicated geheugen. Het is wederom een technische omschrijving voor een simpel concept: het werkt hetzelfde als de onboard-kaart van hierboven. Het verschil is echter dat de video-module een eigen hoeveelheid RAM tot zijn beschikking heeft. Hierdoor blijft de RAM van de laptop puur voor gebruik van de laptop. De meeste multimedia laptops kunnen prima af met een onboard kaart met dedicated geheugen.

De derde mogelijkheid is een aparte videokaart. De laptop heeft een aparte videokaart met een eigen processor en eigen RAM. De processor van de laptop en de processor van de videokaart kunnen zich beiden richten op hun eigen taken waardoor games vloeiender bewegen, films beter lopen en de computer sneller functioneert. Een aparte videokaart is een must voor de gaming laptop.

Video-RAM

Een kleine toevoeging op het gebied van de videokaart behoeft de hoeveelheid RAM van de videokaart. Dit is vaak tussen de 256 MB en 1 GB voor een laptop.

Webcam

Een ingebouwde webcam is handig bij een laptop omdat je nu altijd je laptop kunt gebruiken voor Skype, MSN Videogesprek, videoconferances etc. Een microfoon zit ook vaak ingebouwd in de laptop waardoor het handig is. Als je echter niet verwacht dit nodig te hebben dan is het niet belangrijk.

Biometrische vingerafdruklezer

Steeds meer laptops worden geleverd met een vingerafdruklezer. De vingerafdruk kan wachtwoorden op een laptop vervangen. Zo kan een vingerafdruk de Gebruikersnaam en Wachtwoord van Windows vervangen. Het is een zeer handig functie, maar net als bij de Webcam niet broodnodig. Een laptop kan prima zonder.

Numeriek toetsenbord (NUMPAD)

Laptops hebben vaak geen ruimte voor een apart numeriek toetsenbord zoals dit bij een normale computer is. Het numerieke deel van een computer zit rechts (cijfers 0-9, +, -, * en /). Als je de laptop veel gaat gebruiken voor berekeningen, al dan niet met Excel dan is een Numpad erg handig om te hebben. De meeste laptops kunne echter zonder.

HDMI aansluiting

Als de laptop aangesloten moet kunnen worden op moderne beamers of High Definition televisies dan is een HDMI aansluiting erg handig. Deze aansluiting gaat op den duur de standaard VGA voor beeldschermen vervangen. Mits je de gelegenheid hebt om bij je nieuwe laptop een HDMI aansluiting te hebben, kies hier dan voor.

BluRay speler

BluRay lijkt het gewonnen te hebben van de HD-DVD. Meer en meer laptops worden dan ook uitgerust met een BluRay speler. Voor een tekstverwerker laptop is een BluRay speler absolute overkill maar voor een multimedia laptop of een gaming laptop is dit wel aan te raden. Het nadeel is echter wel dat een BluRay speler de laptop tientallen Euro's duurder maakt.

Draadloos netwerk

Alle laptops hebben draadloos netwerk. Het enige verschil dat hier nog in zit tegenwoordig is een laptop enkel het normale 802.11B/G netwerk heeft of de nieuwe 802.11N-Draft. Dit nieuwe protocol, 802.11N, heeft een veel groter bereik en een hogere datasnelheid. Het hebben van een 802.11N-Draft draadloze netwerkkaart in je laptop is handig met het oog op de toekomst.