BlackBerry PlayBook

Inleiding

Sinds de lancering van de Apple iPad is de hype rondom het fenomeen ‘tablet-pc’ flink toegenomen. Steeds meer mensen laten hun oog vallen op deze kruising tussen een PDA en een laptop. Zo ook de zakelijke markt. Het bedrijf Research In Motion (RIM) komt binnenkort met de introductie van de BlackBerry PlayBook. Volgens RIM “een schot in de roos met echte multitasking, compromisloos browsen en sterke multimediaprestaties”.

Wat is de BlackBerry PlayBook?

De BlackBerry Playbook is een tablet-pc met een 7 inch touch screen, een dual core 1 GHz processor en 1 GB RAM geheugen. Het besturingssysteem is BlackBerry OS. De PlayBook is bedoeld voor de zakelijke toepassingen die al bekend zijn bij BlackBerry-gebruikers, maar is aangevuld met verschillende software om bijvoorbeeld muziek te luisteren, films te kijken en spelletjes te spelen. Ook is de PlayBook voorzien van 2 camera’s; 3 megapixels aan de voorkant en 5 megapixels aan de achterkant. Aanvankelijk zou de Blackberry tablet-pc de naam ‘BlackPad’ meekrijgen, maar uiteindelijk is er toch gekozen voor Blackberry Playbook. Ook al doet de naam een ‘speeltje’ vermoeden, de PlayBook is bedoeld als een professioneel apparaat voor de zakelijke markt.

Besturing

De BlackBerry PlayBook draait op het nieuwe besturingssysteem BlackBerry Tablet OS wat is ontwikkeld door QNX; een bedrijf dat in 2010 voor zo'n $200 miljoen is overgenomen door RIM. Dit besturingssysteem is gebouwd op de microkernel-architectuur van QNX Neutrino; één van de veiligste en meest betrouwbare architecturen voor besturingssystemen ter wereld. Neutrino wordt gebruikt voor ondersteuning van cruciale applicaties in bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s of medische apparatuur.

Samenwerking tussen tablet en smartphone

Via een beveiligde bluetooth-verbinding kan de PlayBook gekoppeld worden aan een BlackBerry smartphone. Alle inhoud van de BlackBerry telefoon kan dus worden weergegeven op de PlayBook, zoals bijvoorbeeld e-mail, agenda, taken en documenten. Door de beveiligde integratie van de Blackberry tablets en smartphones behoren synchronisatieproblemen of dubbele gegevens tot het verleden. Dit zal zeker de professionele Blackberry-gebruikers aanspreken; ze hoeven niet langer hun laptop mee te sjouwen. De inhoud van de smartphone blijft overigens enkel en alleen opgeslagen op de smartphone en wordt slechts tijdelijk in de cache van de tablet-pc opgeslagen. De BlackBerry PlayBook kan dus zo uit de verpakking worden meegegeven aan werknemers, zonder zorgen over gevoelige bedrijfsinformatie wat weer op een extra apparaat wordt opgeslagen.

Verkrijgbaarheid

Naar verwachting is de BlackBerry PlayBook begin 2011 in Amerika beschikbaar en in het tweede kwartaal van 2011 in Europa. De prijs van de BlackBerry PlayBook ligt rond de $ 500.

Specificaties

 • LCD scherm van 7” (17,8 cm), 1024 x 600 pixels
 • WSVGA, capacitief multi-touch touchscreen
 • BlackBerry Tablet OS met ondersteuning voor Symmetric Multi-Processing (SMP)
 • 1GHz dual-core processor, 1GB RAM
 • Twee HD camera’s (3 MP voor, 5 MP achter)
 • Video afspelen: 1080p HD Video, H.264, MPEG, DivX, WMV
 • Audio afspelen: MP3, AAC, WMA
 • HDMI video-uitgang, Wi-Fi - 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • Aansluitingen: microHDMI, microUSB, netstroom
 • Afmetingen: 13 cm x 19,3 cm x 1 cm
 • Gewicht: 400 g
 • Open en flexibel applicatieplatform met ondersteuning voor WebKit/HTML-5, Adobe Flash Player 10.1, Adobe Mobile AIR, Adobe Reader, POSIX, OpenGL, Java

Conclusie

De BlackBerry PlayBook is een krachtige tablet-pc met een geweldig design. Het apparaat is superdun, makkelijk draagbaar en handig voor zowel werk als ontspanning. Met een helder hoog resolutie scherm van 7" (17,8 cm), slechts 1 cm dik en 400 gram zwaar past hij perfect in je hand. Door de mix van prestaties, gebruiksvriendelijkheid en draagbaarheid zul je hem overal mee naartoe willen en kunnen nemen.