Gratis Software voor PDA of Smartphone

Introductie

Tegenwoordig zijn er enorm veel programma's te downloaden voor de moderne Smartphones en PDA's. Voornamelijk de toestellen die op Windows Mobile draaien hebben veel mogelijkheden. In dit artikel twee websites die gratis software aanbieden voor smartphones die op Windows Mobile draaien.

FreewarePPC.com

De site www.freewareppc.com biedt zeer veel programma's aan. Deze programma's zijn onderverdeeld in categorieën zodat je snel kunt vinden naar wat voor soort programma je op zoek bent. Als je een categorie open klikt dan zie je direct de programma's in die categorie die je kunt downloaden. Een minder goed punt is echter dat deze tekst niet altijd even goed leesbaar is omdat ze erg klein is.

Wel geeft de site per programma keurig een overzicht van wie de auteur van het programma is, waar je het kunt downloaden, wat je nodig hebt op je telefoon en wat het programma doet.

Ook de zoekfunctie van de site is handig: je krijgt de mogelijkheid om of op de site zelf te zoeken of op het internet. Hierdoor kan je snel zoeken op de site naar een bepaald programma, en als de site het niet heeft zet je de zoekmachine op Web en de site doorzoekt het internet.

Een minder goed punt is dat de site stijf staat van de reclame. Hierdoor zie je af en toe door de reclames de relevante informatie niet meer. Desondanks, als je hierdoor prikt dan is het een prima site vol met gratis programma's.

FreewarePocketPC.net

Tegenwoordig wordt de term Pocket PC ook wel gebruikt voor een smartphone: ze kunnen tegenover in feite evenveel als een computer. Vandaar de naam van deze site. Het hoofdscherm van Freeware PocketPC.net ziet er prima overzichtelijk uit:

Links heeft de site een search cloud: de woorden waar het meest op gezocht wordt staan groot afgedrukt op de site zodat je hier op kunt klikken en direct naar de categorie kunt gaan.

Onder de cloud is een lange lijst met categorieën. Deze lijst is aanzienlijk langer dan die van FreewarePPC.net. Hierdoor is het zowel makkelijker als lastiger: je moet langer zoeken naar de juiste categorie, maar als je die eenmaal gevonden hebt dan is dit meestal ook wel direct precies wat je zoekt.

De site is erg ordelijk met minder reclame dan FreewarePPC.net. Net als de andere site heeft deze site ook een zoekbalkje waarmee je snel een bepaald (type) programma kunt vinden.

Per programma geeft deze site meer informatie dan degene die ik hierboven besprak. Ook biedt de site de mogelijkheid om bezoekers commentaren te laten geven op programma's. Hierdoor krijg je een objectiever beeld van een programma dan alleen de officiële beschrijving van de site.

Evaluatie

Ter evaluatie van beide sites vind ik persoonlijk FreewarePocketPC.net prettiger. Deze site doet rustiger aan, heeft meer mogelijkheden en minder reclame dan zijn wat rommeliger ogende zustersite. Aan de andere kant kan het wel even zoeken zijn voordat je gevonden hebt wat je zocht.

Beide sites zijn prima bronnen voor gratis programma, dus ook al heb je ze niet direct nodig, zet ze dan even bij je Favorieten voor later gebruik.