Hoe kan je je mobiel opladen zonder stopcontact

Algemeen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, en iedereen kent het zelfde probleem. Je bent ergens en dan is ineens de batterij van je telefoon leeg. Natuurlijk is er geen oplaadpunt te bekennen. Of je bent echt milieubewust en wilt het stopcontact niet gebruiken. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de batterij weer wordt opgeladen? Er zijn inmiddels diverse mogelijkheden en de tijd staat niet stil.

De solio classic

Dit zijn opladers voorzien van zonnepanelen en bestaan al meer dan vijf jaar. De Solar charger, oftewel zonne-energie oplader. Deze zijn bevestigd op een klaverblad. Dit klaverblad van drie paneeltjes is uit elkaar te draaien, waarna het op de zon gericht dient te worden. Hierdoor wordt de interne accu opgeladen en met een volle accu kan tot twee maal toe een mobiele telefoon worden opgeladen. Natuurlijk ook een GPD of Ipod kan hiermee worden opgeladen. Eén uur zon betekend ongeveer 20 minuten bellen.

Dit kleine apparaatje is makkelijk overal mee naar toe te nemen. Het behoort tot de kleinste opladers die te koop zijn in Nederland, het weegt iets meer dan 150 gram en kost bijna € 90,-. Te koop in zwart, wit, zilvergrijs en rose.

De Power Pump

Dit is een oplader waarbij enige lichamelijke arbeid komt kijken. Een milieuvriendelijke oplader ontwikkelt in opdracht van Orange. Het was de energie specialist GotWind die voor het Glastonbury Festival (Somerset Engeland) van 2009 dit apparaatje ontwikkelde.

Het is een windmolentje dat wordt aangesloten op een voetpomp en welke door beenkracht in gang wordt gezet. De lucht die door het pompen ontstaat drijft een turbine aan die op een kleine turbine staat. Op het apparaat zitten LED lampjes welke aangeven hoeveel energie per keer pompen wordt opgewekt. Eén minuut pompen staat gelijk aan vijf minuten bellen.

De Hymini

Een kleine windmolen die door middel van wind is op te laden. Dit kan zelfs gebeuren terwijl men op de fiets zit, gewoon het apparaatje aan de arm bevestigen. Er moet dan natuurlijk wel enige wind staan, namelijk tussen de 14,5 en 65 km per uur. Het windmolentje heeft een 100mAh batterij. Deze kan diverse keren worden opgeladen.

Het apparaatje kost ongeveer € 60,-- en is verkrijgbaar via www.hymini.nl. Er is ook een luxere uitvoering verkrijgbaar, deze is voorzien van een zonnepaneeltje.

De Orange Dance Charge

Een gadget dat de mobiel oplaad bij bewegen. Hoe meer men beweegt, hoe sneller de accu van de mobiel weer op volle sterkte is. Het werkt heel eenvoudig, de band (met gewichten, magneten en accu) wordt om de arm gebonden. De mobiel wordt aangesloten en men gaat bewegen, bijvoorbeeld hardlopen of gewoon een avond stappen in de disco. Deze kinetische oplader zet bewegingsenergie om in elektrische stroom. Het apparaatje is ontwikkeld door Orange.

De Charge 2 Go

Een gewone AA batterij gebruiken om een mobiel op te laden kan, maar daarvoor is wel de Charge 2 Go nodig. De USB plug van de mobiel inpluggen in de Charg e en met 1 batterij is ongeveer 3 uur te bellen.

Sidewinder

Slingeren aan de Sidewinder en na twee minuten kan men zes minuten bellen. Men bereikt 6,2 Volt met twee keer slingeren per seconde. Het apparaatje kost tussen € 20,-- en € 30,--.

Gewoon lucht

Uit test van de St. Andrews University of Scottland hebben wetenschappers aangetoond dat een mobiele telefoon is op te laden met niets anders dan lucht. Ze hebben een batterij samengesteld die bestaat uit een elektrode van poreuze koolstof en lithium-oxide. Wanneer deze batterij bij lucht komt wordt zuurstof omgezet in energie.

De kniedynamo

Een samenwerking tussen onderzoekers uit Canada en de Verenigde Staten leverde een 5 Watt kniedynamo op. Het bestaat uit een scharnier die om het boven- en onderbeen wordt bevestigd. De as van het scharnier staat in contact met een versnellingsbakje. Dit versnellingsbakje drijft weer een dynamo aan. De buigingen van de knie worden omgezet in elektriciteit, dus dansen en fietsen maar bij dit apparaatje.

De Pedal Power

Ook bij deze manier van opladen staat het fietsen centraal. De kabel wordt verbonden met de naaf- of gewone dynamo. De opgewekte elektriciteit wordt opgeslagen in een V4 (accu). Maximaal kunnen drie kabels tegelijk worden aangesloten. Met een volle V4 kunnen vijf tot acht mobiele telefoons worden opgeladen. Niet gebruikte energie kan gewoon worden bewaard.

Bij aanschaf wordt een adapter meegeleverd, waardoor de V4 ook gewoon via het stopcontact kan worden opgeladen. De aanschafprijs ligt rond de € 90,--.

Leuk om te weten

  • In juni 2001 liep Trevor Baylis (13 mei 1937) een tocht van meer dan 160 km door de Namibiwoestijn. Deze uitvinder droeg “elektrische schoenen”, voorzien van piëzo-elektrische kristallen. Iedere keer wanneer zijn hiel op de grond neerkwam ontstond er een beetje elektriciteit dat werd opgeslagen in een accu. Op deze accu is het mogelijk een mobiel aan te sluiten. Baylis heeft vanuit de woestijn (na een tocht van 10 dagen) telefonisch contact gelegd.
  • De welbekende telefoonproducent uit Finland, Nokia, is ook al bezig met het ontwikkelen van alternatieve oplaadmogelijkheden van een telefoon. Zij ontwikkelen een mogelijkheid waarbij gebruik gemaakt kan worden van radiogolven. Met radiogolven is het al bijna zover dat een telefoon stand-by gehouden kan worden. Overigens is Nokia de enige producent die met alternatieve oplaadmogelijkheden ver gevorderd is.