Kun je een GSM verzekeren

Is een GSM te verzekeren

Iedereen is tegenwoordig de trotse bezitter van een smartphone. Maar je kunt dat ding ook verliezen. Of je GSM wordt gestolen. Of hij valt in het toilet of uit je zak. Niet zo leuk om mee te maken. Maar ben je dan verzekerd? Of een andere vraag: kun je je mobieltje verzekeren tegen dit soort calamiteiten?

Waarde van je GSM

Vergeet niet: we hebben het hier algauw over een paar honderd eurootjes. Een HTC Sensation of iPhone 4 kosten toch zo’n slordige 600 tot 700 euro. Dat is toch een hoop geld. En je hebt dat foontje altijd bij je. Dus verlies of een ongelukje on the road is heel goed denkbaar. Is een verzekering dan een noodzakelijk kwaad? Want dat kost uiteraard geld en levert dat iets op?

De verkoper!

Meestal zal de man achter de balie over een verzekering beginnen. Maar menige GSM bezitter heeft inmiddels ontdekt dat zijn of haar verzekering niet eens verlies van zijn dierbare smartphone dekt. Hoe zit het dan met die verzekering?

Wat is gedekt?

Het tarief is eenvoudig: het is afhankelijk van de dekking die je wilt hebben. Dat is altijd zo met verzekeringen! Om te beginnen is er het eigen risico. Dat kan gaan van 25 tot 50 euro, en zelfs meer. En de regel is altijd hetzelfde: hoe meer eigen risico, hoe minder premie.

Dan is er de geografische dekking. Is die beperkt tot eigen land of tot heel Europa?

Rekening houdende met deze voorwaarden biedt elke operator meerdere types aan. De vraag is dus: wat wil je wel of niet verzekerd hebben? Wil je gedekt zijn voor mechanische problemen? Of ook schade omwille van een laten vallen? Of schade door vloeistoffen als je GSM in het toilet of zwembad valt? En wat houdt een VIP of all risk verzekering in? Wil je verzekerd zijn voor diefstal uit je auto?

Wat kost zo’n verzekering?

Prijs? Is dus afhankelijk van:

 1. hoeveel wil je gedekt hebben?
 2. de waarde van je toestel?
 3. Hoeveel eigen risico?

Je hebt al een verzekering voor 2 euro maar je kunt ook kiezen voor 12 euro/maand…

Nog enkele losse flodders...

 1. Elke maand 10 euro ophoesten voor de verzekering is wellicht een flinke hap uit je budget.
 2. Heb je wel een verzekering nodig? Als je een zuinig, oplettend en bezorgd type bent, geraak je je mobieltje niet zo maar even kwijt! Anderszijds: misschien voel je je prettiger met een verzekering dan zonder.
 3. Standaard heb je sowiezo één jaar garantie en twee jaar technische ondersteuning, gratis en voor niets.
 4. Maak je zelfs met een verzekering geen illusies: schade die je zelf veroorzaakt, is niet gedekt.
 5. Als je op reis gaat en een reisverzekering hebt afgesloten, is je GSM bij diefstal verzekerd. Let wel: reisdocumenten en zoiets als een politieaangifte ter plaatse zijn noodzakelijk!
 6. Ook diefstal uit de woning valt onder de inboedelverzekering. Afhankelijk van de verzekeraar: sommige vergoeden alleen braakschade! Er zijn ook verzekeringen die spullen buiten de deur dekken(BuitenDeDeur-verzekering o.a. Interpolis).
 7. Bij veel reis- en inboedelverzekeringen krijg je de dagwaarde uitgekeerd. Dat bedrag is meestal niet voldoende om een nieuw toestel te kopen.
 8. Tenslotte nog deze handige checklist:
 • Wat zijn de kosten per maand?
 • Zijn er bijkomende kosten, zoals assurantiebelasting en afsluitkosten?
 • Wat is de opzegtermijn?
 • Zijn persoonlijke ongelukjes zoals laten vallen gedekt?
 • Is cosmetische schade zoals deukjes en krassen gedekt?
 • Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde uitgekeerd bij verlies of diefstal? Of keert de verzekeraar alleen in natura uit?
 • Moet je schadeformulieren, politierapporten en dergelijke opturen in geval van schade?
 • Krijg je bij schade een nieuw toestel, een bedrag of regelt de verzekering alleen maar de reparatie (waardoor je het toestel een tijdlang kwijt bent)?
 • Wat is de verwerkingstijd bij het afhandelen van schadeIs het mogelijk om - een leentoestel te krijgen?
 • Wat is het eigen risico bij schade?
 • Is zakkenrollen verzekerd?
 • Hoe keert de verzekering uit? Sommige (o.a. Actua) keert geen geld uit. Je mag wel een nieuw apparaat van hetzelfde merk of type meenemen.

Conclusie

 • Neem niet ‘zo maar’ snel een verzekering op het einde van het verkoopgesprek. Deze verzekering kost geld en daar zit je wel maandelijks (samen met je abonnement) aan vast. En wat als iemand je GSM leent en er gebeurt iets mee? En ben je niet op de een of andere manier dubbel verzekerd via je familiale verzekering of inboedelverzekering of autoverzekering of wat dan ook?
 • Gestolen en niet verzekerd? Laat dan in elk geval je sim blokkeren! Klopt het dat je abonnement wel de volle 2 jaar doorloopt?

Prijzen vergelijken