Wat is een PDA, Blackberry of Pocketpc

Inleiding

Pda.jpg
Met een PDA, ook wel Personal Digital Assistant genoemd, heb je als het ware een persoonlijke organiser in zakformaat. Dit toestel is een combinatie van een computer-, telefonie-, fax- en netwerkfunctie. Een bekende merknaam voor een PDA is HP, Palm of HTC. Een pocket pc gaat nog een slag verder en is een desktop pc, in het formaat van een PDA, waarmee je complexe berekeningen kunt uitvoeren en veel multi-media toepassingen. De bekende merknamen voor een pocket pc zijn HP, Acer en Dell.

Smartphone Blackberry

Een mobiele telefoon met PDA functies wordt een smartphone genoemd ook wel Blackberry als merknaam. Een smartphone is het hetzelfde als een PDA alleen wordt de nadruk meer gelegd op mobiel bellen, mobiel internet en dan met name email ontvangen, versturen en surfen over internet. De blackberry is bedoeld voor zakelijk gebruik vanwege de koppeling met het bedrijfs emailsysteem. De aanbieders van KPN, T-mobile, Telfort en Vodafone bieden hiervoor de juiste blackberry email-oplossing faciliteiten. Via google kun je zoeken op Blackberry prijs om de goedkoopste blackberry te bemachtigen. Je kunt ook zoeken op type zoals blackberry 8820 of blackberry 8800 of op blackberry software als je dat nodig hebt. De bekendste Blackberry types zijn wel de blackberry storm en de pearl

Wat is het verschil tussen een PDA en Pocket pc

Het verschil tussen een PDA en een Pocket pc zit hem met name in de processor, de software en het geheugen. Doordat de PDA vaak over geen harde schijf beschikt, is het noodzakelijk dat de processor energiezuinig en efficiënt werkt. Vanwege een laag RAM geheugen 64 – 128 MB wordt er voor de PDA speciaal software geschreven. De PDA is een veel gebruikt toestel in de zakenwereld. Mede doordat je middels de netwerkfunctie je agenda kunt synchroniseren en contactgegevens kunt uitwisselen met de pc of laptop.

Een Pocket pc is krachtiger vanwege een hoger RAM geheugen en snellere processor. Daardoor is er meer mogelijk op multi-media gebied. Denk hierbij aan mp3 bestanden en .avi filmpjes downloaden en online games spelen. Het besturingssysteem is dan ook krachtiger opgezet en ook voor de Pocket pc wordt speciale software geschreven

Ram en Rom geheugen

Omdat veel PDA’s niet met een harde schijf werken wordt alles opgeslagen in het werkgeheugen ook wel RAM geheugen genoemd. Hierdoor kan de PDA wel trager worden en zodra de accu leeg is, ben je alles kwijt. Daarom zitten er op veel pda’s ook een ROM geheugen en hier kun je zo veel als je wilt opslaan en dit heeft geen invloed op de snelheid van je PDA. Zodra de accu leeg is blijft alles bewaard. Dit type geheugen is te vergelijken met een geheugenkaart.

Wat kies je een pda, blackberry of pocket pc?

Als je een keuze maakt welke mobiel apparaat je neemt dan is de vormgeving, grootte, vorm, stijl en fysieke kenmerken een natuurlijke afweging. Bedenk voor jezelf wat wil ik doen met een mobiel apparaat. Heb je een mobiel apparaat nodig voor complexe berekeningen dan val je als snel in het juiste besturingssysteem, genoeg geheugen en een snelle processor. Ben je als directeur veel onderweg en wil je contact houden met het bedrijf dan is de Blackberry een oplossing. Wil je als student veel mobiel bellen en niets missen op internet dan zou de Smartphone een keuze kunnen zijn.

Shoppen

PDA, Smartphone, Pocketpc

Abonnementen