Wat is een AppStore

Inleiding

Steeds meer mobiele telefoons worden 'open': iedereen krijgt de kans om zelf software te ontwikkelen om meer te doen met zijn telefoon dan alleen maar te bellen. Als de software klaar is voor gebruik, heb je bovendien de kans om geld te verdienen door de applicatie aan te bieden in een online software winkel. Een van de meest bekende software winkels is de AppStore van Apple. Deze winkel verkoopt applicaties die gebruikt kunnen worden op de Apple iPhone en de iPod Touch. Maar er zijn meer alternatieven winkels op de markt. Hier een overzicht.

Alternatieve AppStores

Apple AppStore: De AppStore van Apple werd 10 juli 2008 geopend en heeft inmiddels al meer dan 1 miljard downloads gehad. De applicaties in deze winkel kunnen gebruikt worden op het iPhone platform en in de iPod Touch. De meeste applicaties zijn beperkt in grootte en kosten meestal ook niet meer dan 1 euro. Er zijn echter ook duurdere applicaties te vinden zoals de ViaMichelin restaurantgids die bijna 15 euro kost. Op het moment van schrijven - juni 2009 - hadden bezitters van iPhones en iPods een keuze uit 25.000 applicaties.

Statistieken wijzen uit dat het iPhone AppStore platform het meest gebruikte is in zijn soort. Reisapplicaties en navigatiesoftware zijn de twee meest gepubliceerde applicaties, op afstand gevolgd door social networking (Hyves, LinkedIn) applicaties.

Applicaties moet je ontwikkelen op een Mac-systeem met een Intel processor, zoals bv. de iMac Alu. Bovendien moet dat Mac-systeem ook nog minimaal lopen op Mac OS X Leopard. Tijdens de ontwikkeling kun je wel terugvallen op de uitgebreide online support via het iPhone Dev Center.

Om een applicatie aan te bieden in de winkel dien je ten alle tijde 99$ te betalen. Dit is gelukkig eenmalig. Let wel op dat Apple 30% van de inkomsten voor zichzelf houdt. De resterende omzet van jouw applicatie ontvang jezelf.

Nokia OVI Store: De Nokia OVI Store werd in maart 2009 geopend. De applicaties in deze winkel kunnen gebruikt worden op onder meer de Nokia Series 40 en S60. Naast kleine J2ME en Flash applicaties kunnen gebruikers hier ook nieuwe widgets, ringtones, wallpapers en themes downloaden.

Applicaties kunnen gratis worden aangeboden. Maar ook hier gaat de 70/30% regel op. Dus Nokia neemt 30% van de omzet. Met het aanbieden van applicaties kun je wel miljoenen gebruikers bereiken!

Google Android Market: De Google Android Market werd 22 oktober 2008 geopend. Deze winkel biedt applicaties aan die gebruikt kunnen worden op o.a. T-Mobile G1. Er bevinden zich op het moment van schrijven ongeveer 2500 kleine applicaties in deze shop.

Ook hier geldt de 70/30% regel voor het delen van omzet.

Betaalde applicaties voor Android Market zijn op dit moment slechts beschikbaar in een 9-tal landen. Gezien de toekomstplannen van Google om Android meer uit te breiden, bv. inzetten als multimedia systeem in de auto, wordt er wel veel verwacht van deze winkel.

Windows Mobile Market: Officieel zal de Windows Mobile Marketplace winkel pas eind 2009 openen. Echter kun je je nu al inschrijven op de website als ontwikkelaar. Deze dienst zal voor ontwikkelaars iets duurder zijn. Je betaalt voor je eerste 5 applicaties 99$. Daarna betaal je per additionele applicatie nogmaals 99$.

Sony Ericsson PlayNow Arena: De PlayNow Arena is al sinds februari 2004 in de lucht. Eerst begonnen als winkel voor ringtones werden later (halverwege 2008) ook MP3s aangeboden. Applicaties zijn tot op heden beperkt tot games. Het zijn met name MP3s, themes en films die worden aangeboden.

Blackberry App World Store: Deze winkel is sinds april 2009 beschikbaar voor gebruikers van de populaire Blackberry. De winkel staat open voor ontwikkelaars om nieuwe applicaties toe te voegen.

Vodafone Store: Vodafone heeft plannen aangekondigd om een eigen AppStore te openen. Bij het ter perse gaan van dit artikel waren de plannen nog niet concreet.

Palm App Catalog: Ook Palm heeft een eigen applicatiewinkel, genaamd App Catalog. Echter zijn deze applicaties uitsluitend geschikt voor de Palm Pre.

Tips

  • Je hebt geen dure ontwikkelomgeving nodig om applicaties te ontwikkelen voor de iPhone, iPod Toch of het Nokia Smartphone platform. Je kunt hiervoor Aptana Studio gebruiken. Dit is een geintegreerde ontwikkelomgeving voor het bouwen van zogenaamde AJAX applicaties. Echter kan deze uitgebreid worden met plug-ins voor o.a. Ruby on Rails, PHP, Perl, Adobe AIR, Nokia en dus ook Apple iPhone.
  • Als je van plan bent om een applicatie te ontwikkelen voor een AppStore, zorg er dan voor dat je deze zo bouwt dat deze compatibel is of eenvoudig geport kan worden naar alle andere winkels. Dit verhoogt de kans op succes en omzet.

Links

  • http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewGenre?id=36&mt=8
  • http://store.ovi.com
  • http://www.android.com/market/
  • http://www.microsoft.com/windowsmobile/catalog/cataloghome.aspx
  • http://www.playnow-arena.com/
  • http://appworld.blackberry.com/
  • http://aptana.com/
  • http://www.youtube.com/watch?v=ESoOJZ7IW5g