Dicteren ipv typen met je iPhone

Praten en dicteren met je iPhone of iPad

Typen met dat kleine toetsenbordje van een GSM is geen luxe. Kleine toetsjes en dikke vingertjes! Apple heeft er iets op gevonden voor zijn iPhone, ipad en ipod. Twee nieuwe en blijkbaar gratis apps om uit te proberen! De meest interessante app is die waarmee je gaat dicteren in je apparaat. Je GSM of iPad wordt dan een dictafoon. Handig!

Dicteren en spraakherkenning met apps

Met deze 2 apps geef je je iPhone opdrachten met je stem. Je hoeft dus niets meer te typen. Zo kun je je iPhone vragen om een trefwoord op te zoeken. Zowel in Google als in Yahoo. De tweede mogelijkheid is om een boodschap, bijvoorbeeld een emailtje, in te spreken in plaats van te gaan typen. Gloednieuw: staat in iTunes vanaf medio augustus 2011. Uiteraard met ondersteuning van het Nederlands. En zowel voor iPod als iPad! We leggen het verder meer in details uit.

Dragon Search

Search: het woord zegt het al: dingen die je wilt weten opzoeken met als commando je eigen stem. De techniek die erachter zit, berust op spraakherkenning. En goede spraakherkenning is al jaren een punt van discussie. Zeer tevreden van de voor handen zijnde toepassingen is nog steeds niemand. In elk geval is goed articuleren de boodschap. En meer dan één sleutelwoord voor hetzelfde item inspreken, geeft uiteraard ook betere zoekresultaten. De verwachting is dan ook dat deze app geen denderend succes gaat worden. Het succes en gebruik van de tweede app (Dicteren) ziet er rooskleuriger uit.

Dragon Dictation

Dictation betekent bij deze app dat je tweets, smsjes of emails gewoon inspreekt en verzendt. Bij enkele probeersels viel de spraakherkenning best mee, zelfs beter dan verwacht! Maar ook hier: goed articuleren! En dan werkt het inderdaad sneller dan typen. Zelfs bij het roepen van een vraagteken of uitroepteken kwam alles netjes in de email. Trouwens, je kunt altijd nog handmatig corrigeren als je de boodschap naleest (toch altijd maar doen). Er is ook een functie voorzien om de omzetting in tekst te vereenvoudigen: een correctielijst met voorgestelde woorden, zoals bij de reeds bekende spellingscontrole in Word. Maar je kunt ook corrigeren door stemcommando’s.

Handig is ook het uitklapmenu met al zijn icoontjes. Hiermee kun je je schrijfwerk meteen smsen, tweeten, posten of Facebook en zelfs kopiëren in om het even welke andere app!

Bij de opstart krijg je wel het verzoek om toestemming te geven om de namen die je noemt op de Nuance-server te plaatsen. Dit om spellingfouten te voorkomen. Heb je hier moeite mee omwille van de privacy dan kun je dit weigeren (en nadien nog aanpassen). Even uitproberen dus…

Tenslotte

  1. Netwerkverbinding (WiFi of 3G/EDGE) is nodig.
  2. Wordt ook ondersteund door de iPad, iPhone en iPod Touch van de 2de en 3de generatie (wel een externe microfoon vereist).

Conclusie

We zijn niet allemaal even typvaardig. Dan is vooral de Dragon Dicteerapp een handig hulpmiddel. Dat blijkt ook uit de eerste recensies van iPhone gebruikers. Maar je moet er ook mee oefenen: hoe meer je 'traint' met je iPhone of iPad, hoe minder er te corrigeren valt. 

Links

Dragon Zoeken

Dragon Dicteren