Wat is iPhone OS 3.0

Inleiding

Op 17 maart 2009 is door Apple de blauwdruk gepresenteerd van iPhone OS 3.0, de nieuwe versie van 's werelds meest geavanceerde mobiele platform. Het OS is software waar de Apple iPhone op draait. De laaste definitieve release van iPhone OS is 2.2.1. Tijdens de presentatie van OS 3.0 liet Apple een aantal innovatieve nieuwe voorzieningen zien en maakte bovendien bekend dat deelnemers aan het iPhone Developer Program per direct de iPhone OS 3.0-bètasoftware en een bijgewerkte Software Development Kit (SDK) met meer dan 1000 gloednieuwe API's kunnen downloaden.

Nieuwe Mogelijkheden

Wie een iPhone heeft, zit helemaal goed. iPhone OS 3.0 zal aankomende zomer (2009) beschikbaar zijn en bevat volgens Apple meer dan 100 nieuwe voorzieningen.

Verbeterde zoekfunctie

Een van de voorzieningen zal een complete zoekfunctie zijn in de telefoon.

In OS 2.0 kan alleen gezocht worden binnen de Contacten. Met OS 3.0 zal het mogelijk worden om binnen alle basisapplicaties te zoeken: Mail, Calender, iPod, Notities, Applicaties, Muziek. Dit alles wordt mogelijk door een klein vergrootglaasje (Spotlight, gelijknamig aan Max OS X) links van eht homescreen.

Knippen, kopiëren en plakken

Een van de meest gevraagde functies voor de iPhone is eindelijk een feit geworden. OS 3.0 zal het mogelijk maken om tekst te knippen, kopiëren en plakken.

Men kan automatisch een stukje text selcteren door te dubbeltappen op een stukje tekst. Vervolgens verschijnen drie knopjes met het opschrift 'Cut', 'Copy' en 'Paste'. Door in een lege ruimte te dubbeltappen verschijnen opnieuw drie knopjes, waaronder 'Paste'. Hiermee kan het eerder gekopieerde stukje tekst geplakt worden.

Ook een groter gedeelte tekst kan worden gekopieerd. Er dient opnieuw dubbel-ge-tapt te worden waarna één woord geselecteerd is en er twee blauwe puntjes om dat woord verschijnen. Door het achterste puntje te verplaatsen kan de rest van de tekst ook geselecteerd worden.

Deze mogelijkheden werken in alle applicaties, zoals bijvoorbeeld Mail, Notes, Messages. HTML-tekst kan daarnaast ook geselecteerd worden. Om het plakken van een stukje tekst ongedaan te maken dient men de iPhone even te schudden waarna een venster verschijnt om het plakken omgedaan te maken. Het is ook mogelijk om een actie te herhalen.

Ten slotte is het ook mogelijk om meerdere foto's rechtstreeks in bijvoorbeeld Mail te plakken zodat deze als bijlage met een e-mail verstuurd kunnen worden.

Landschapsweergave

Alle basisapplicaties krijgen de mogelijkheid om in landschapsweergave te gebruiken. Dit betreft Mail, Notes, Messages. In deze weergave kan tevens het grotere toetsenbord gebruikt worden.

Dit zal vooral een handige feature worden bij het verzenden van emails en text berichten. Veel iPhone gebruikers klaagden bij OS 2 over te kleine toetsen op het scherm, wat het snel typen bemoeilijkte.

Nieuwe MMS functie en uitgebreidere SMS functies

In iPhone OS 3.0 is het mogelijk om sms'jes door te sturen en afzonderlijk te verwijderen. Er kunnen ook meerdere sms'jes tegelijkertijd worden geselecteerd en terwijl je een bericht verstuurt kan je aan de volgende werken.

Het grote nieuws is echter dat met iPhone 3.0 ondersteuning toegevoegd wordt voor MMS. Hiermee kunnen foto's, contactpersonen (vcards), audiobestanden en zelfs locaties verstuurd worden.

Overige functies

Tenslotte komen ook nog de volgende functies beschikbaar

  • Synchroniseren van notities
  • Shake to shuffle van de iPod nano
  • Wi-Fi auto login voor hotspots
  • Stereo Bluetooth (A2DP)
  • Anti-phishing in Safari
  • Auto-aanvullen in Safari
  • Oudercontrole
  • Verbeterde taalondersteuning
  • YouTube-accounts

Links