De voordelen van VoIP bij goedkoop bellen via internet

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over VoIP. De voordelen zijn dat het snel en goedkoop is. En van goede kwaliteit. Maar wat kan je nou met VoIP? Hieronder staat alles eenvoudig en overzichtelijk uitgelegd. Dus verwacht hieronder geen technisch verhaal. Verwacht wel duidelijkheid over het gebruik en de toepassingen van VoIP, voor bedrijf en particulier.

VoIP staat voor Voice over IP

Concreet betekent dat je kan bellen via het internet. Ook wel telefonie over internet genoemd. Nog netter gezegd: Spraak over datanetwerken. IP staat voor Internet Protocol. Makkelijk gezegd geeft dit protocol aan hoe computers onderling communiceren. Een IP adres is het nummer van de computer waarmee je aan het internet bent verbonden.

Hoe werkt VoIP

Het gesproken woord wordt omgevormd tot een digitaal signaal. Dit digitale signaal wordt over het internet gestuurd naar de ontvanger. Daar wordt het digitaal signaal weer ‘terug’ omgezet naar spraak.

Wat kan ik met VoIP

Eigenlijk kan je met Voip hetzelfde als met een gewone telefoon. En er zijn bijkomende voordelen. Zo kan je ook een webcam inschakelen en beelden versturen. Dan kan je dus ook zien met wie je spreekt!

Voorbeelden van VoIP voor zakelijke toepassingen

Deze webcam wordt ook in de zakelijke markt gebruikt. Online vergaderen met geïntegreerd beeld en geluid wordt ook wel VoIP videoconferencing genoemd. Bovendien kan elke bedrijf VoIP handig en goedkoop bellen via internet als een bedrijf verschillende vestigingen heeft. Daarom is VoIP echt een uitkomst voor het MKB. Ook binnen het ict onderwijs wordt voip videoconferencing steeds vaker ingezet las effectief hulpmiddel.

Voorbeelden van VoIP voor de particulier

Ook particulieren kunnen VoIP gebruiken. Feitelijk heb je slechts een goede headset nodig. Daarmee kan je thuis op je computer of in elk internet cafe waar ook ter wereld makkelijk en snel bellen. Heb je een webcam? Sluit hem aan! Daarbij is afstand geen bezwaar. Zo kan je bijvoorbeeld voor zeer weinig geld vanuit ja vakantie verblijf in Frankrijk naar Nederland bellen.

Heb ik een apart VoIP phone toestel nodig

Het antwoord is, Ja en Nee. Met een normale computer en een headset kom je al een heel eind. Heb je geen computer in de buurt, dan kan je een VoIP telefoon toestel aanschaffen. Deze zijn tegenwoordig goedkoop te kopen, zoals bijvoorbeeld de Siemens Gigaset C470 IP ECO VoIP DECT Set.

Heb ik speciale VoIP software nodig

Deze VoIP software krijg je van je VoIP provider. De VoIP telefoon heeft deze VoIP software uiteraard reeds ingebouwd.

Kan ik echt gratis bellen

Onderling kan je gratis bellen met je VoIP telefoon, dus naar andere VoIP telefoonnummers. Voor het bellen naar ‘gewone’ vaste nummers of naar mobiele telefoonnummers kan je goedkoper via internet bellen. Gratis is dat veelal niet. Je kan wel een aardige kosten besparing realiseren in vergelijking met normale vaste en mobiele telefonie.

Welke termen zijn bij VoIP relevant

Hieronder staan enkele veel gebruikte begrippen bij Voip.

Voip SIP

Session Initiation Protocol. Dit protocol bevat richtlijnen om de verbindingen goed tot stand te laten komen. Het volstaat te weten of jouw voip telefoon of IP PBX SIP ondersteunt. Dan kunnen ze met elkaar communiceren.

VoIP router

Een router verbindt verschillende computernetwerken, zoals jouw thuisnetwerk met een ander ander netwerk, zoals het internet. Voorbeelden van VoIP routers zijn de Vigor 2200VG VPN VoIP router en de Linksys SPA2102 VoIP Router/ATA.

VoIP call

Het feitelijke gesprek dat je voert.

Voip download

De Voip software die je kan downloaden om goedkoper via internet te bellen.

Wifi Voip

Met Wifi Voip kan je draadloos internet en bellen tegelijk

Voip account

Een Voip account heb je nodig bij een VoIP provider.

Prepaid voip

Hiermee kan je vooraf betalen voor je nog af te nemen VoIP diensten.

Wat is het verschil met ISDN

ISDN biedt al meer bandbreedte dan een normale telefoonlijn. Zo kan je met ISDN meerdere nummers krijgen over een vaste lijn. Gratis bellen is er echter niet bij.

Bij welke VoIP providers kan ik terecht voor een VoIP abonnement

Ondertussen zijn er vele aanbieders van VoIP abonnementen. Laat je goed voorlichten en vergelijk de prijzen en voorwaarden goed. Je hebt wel een provider nodig, die jouw internet abonnement ondersteunt. Daarom wordt goedkoop bellen via internet ook wel 'Hosted Telefonie over Internet' genoemd. Wij hebben goede ervaring met Speakup uit Enschede en Switch uit Oldenzaal, gespecialiseerd in voice over ip.

Tips bij goedkoop bellen via internet

Sommige ‘goedkope’ aanbieders stunten met de aanbieding om gratis te bellen. Hieraan zitten echter wel grenzen. Deze VoIP aanbieders maken gebruik van een ‘Fair use policy’. Deze Fair use policy houdt in dat de VoIP aanbieder van te voren grenzen aan het gebruik heeft gesteld. Deze grenzen zijn vastgesteld op een aantal gespreksminuten of gesprekken per tijdseenheid, veelal vier weken. Ga je over deze grens van het ‘normale’ gebruik heen, dan wordt het abonnement omgezet in een duurder VoIP abonnement. Let de kleine letters dus goed door!

Voip telefoons en randapparatuur voor Voip

Hier nog enkele laatste tips voor meer informatie

VoIP telefoon

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden