Cat5, cat5e of cat6

Cat5, Cat5E, of Cat6?

Inhoud

  • Inleiding
  • Cat5
  • Cat5E
  • Cat6
  • Vergelijking
  • Conclusie
  • Bronvermelding

Inleiding

Internet. Iedereen gebruikt het, en laatst was er zelfs een wetsvoorstel om internet tot de primaire levensbehoeften te gaan rekenen. Internet hebben we tegenwoordig in verschillende smaakjes. We internetten met onze smartphone over het 3G netwerk van onze provider, we internetten thuis draadloos via onze laptop of we internetten via de stopcontacten. Het begon echter allemaal met ethernet, internet via een gewoon draadje. Dit is anno 2011 nog steeds de snelste en meest storingvrije manier om te internetten, maar ook deze manier van internetten is sterk geëvolueerd sinds het uitvinden van utp-kabels in 1973. De verschillende smaakjes zal ik hieronder bespreken.

Cat5

De maximale snelheid van Cat5 is op korte afstanden 1Gbit/s, maar op langere afstanden neemt dit snel af tot 100Mb/s. De maximale lengte van een Cat5 kabel is 100 meter. De frequentie (hoe vaak een signaal door de kabel kan gaan), is bij Cat5 100Hz. Dit is belangrijk bij bijvoorbeeld gamen, omdat je dan graag zo vaak mogelijk input wilt hebben van wat tegenstanders doen. 100Hz betekent dat je maximaal 100 keer per seconde input krijgt, meer dan genoeg.

Cat5E

De maximale snelheid van Cat5E is 1Gbit/s, die stand houd tot ongeveer 100 meter afstand. Na deze afstand neemt de snelheid door de weerstand die expentioneel hoger wordt. Cat5E heeft net zoals Cat5 frequenties van ongeveer 100Hz. Cat5E is eigenlijk twee Cat5 kabels in één kabel.

Cat6

Cat6 kabels kunnen 10Gbit/s aan, maar de afstand is dan beperkt tot ongeveer 40 meter. Deze kabels kunnen 1Gbit/s aan op een afstand van 100 meter. Het voordeel ten opzichte van Cat5E is dan dat de kabel makkelijker signalen in twee richtingen kan vervoeren, en er minder problemen zijn met lekkende signalen. Cat6 heeft frequentie's van rond de 250Hz, wat voordelig is als je met meerder computers gebruik maakt van één kabel.

Vergelijking

In onderstaande tabel zet ik alle informatie duidelijk naast elkaar. De snelheid is de snelheid die over de gehele afstand van 100 meter kan worden gehaald, en de kosten zijn de kosten voor een kabel van 10 meter.

Snelheid Maximale afstand Frequentie Bijzonderheden
Cat5 100Mbit/s 100 meter 100Hz op korte afstanden (<10 meter) 1Gbit/s
Cat5e 1Gbit/s 100 meter 100Hz In feite twee Cat5 kabels in een
Cat6 1Gbit/s 100 meter 250Hz <40 meter 10Gbit/s

Conclusie

Als je nog kabels wilt gaan leggen raad ik je aan te kiezen voor Cat6, omdat deze kwalitatief het beste is en voor de prijs hoef je hem echt niet te laten liggen. Voordeel van Cat6 is dat de omhulzing van de kabels van hogere kwaliteit is dan bij Cat5E, wat resulteert in kabels die minder snel breken, maar ook in kabels die stugger zijn en dus moeilijker bochten maken. Over het algemeen is dit geen probleem, dus de keuze lijkt mij snel gemaakt!