De voordelen van bluetooth

Inleiding

Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, kan snel vanaf een handheld computer worden geprint, of kan een mobiele telefoon worden uitgerust met een draadloze headset. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is een radioverbinding (in de 2,45 GHz band, d.i. in het frequentiegebied van UHF) voor spraak en data op de korte afstand. Het werkt 'point to multipoint', hetgeen inhoudt dat een enkele bron meer 'ontvangers' kan bedienen. Wanneer twee Bluetooth-apparaten een verbinding hebben opgebouwd, dan ontstaat een zogenoemd piconet. Er kunnen op dezelfde plek meerdere van dergelijke piconets naast elkaar bestaan, in wat men een scatternet noemt. Binnen een piconet ondersteunt Bluetooth maximaal acht actieve verschillende apparaten, terwijl er in totaal 127 apparaten een verbinding kunnen houden (deze zijn tijdelijk 'geparkeerd').

Bluetooth is een draadloos systeem, wat eigenlijk de opvolger is van infrarood. Bij infrarood moesten de apparaten recht tegenover elkaar gehouden worden en was de overdracht erg langzaam.

Dit is bij Bluetooth niet het geval. Bij Bluetooth gaat de verbinding via radiogolven en hoeven de toestellen niet tegenover elkaar te staan of te liggen. De apparaten hoeven alleen binnen een bereik van 10 of 100 meter (afhankelijk van de apparaten) van elkaar te zijn.

WiFi doet dit ook, met zelfs nog meer bereik en met hogere snelheid. Alleen gebruikt WiFi veel meer stroom, wat het dus minder geschikt maakt voor de (in verhouding) kleine accu's in headsets en mobiele telefoons. Tegenwoordig wordt in de niewe smartphones zoals iPhone meer gebruik van de WiFi mogelijkheden gemaakt.

Via Bluetooth kunnen allerlei signalen gaan. Dit kan bijvoorbeeld spraak zijn van de mobiele telefoon naar de draadloze headset, maar ook gegevens (zoals plaatjes, e.d.) van de telefoon naar de computer. Er zijn zelfs printers te koop met ingebouwde Bluetooth ontvanger. Dit maakt het dan mogelijk om de foto's en zelfs SMS-jes rechtstreeks op de printer af te drukken.

Toepassingen

Belangrijke toepassingen zijn het verzenden van bestanden tussen apparaten zoals computers en mobiele telefoons, het zenden van een document of afbeelding van een computer naar een printer, het zenden van toetsaanslagen van een toetsenbord naar een computer, het zenden van een afbeelding van een scanner naar een computer, het zenden van geluid naar een draadloze koptelefoon, enzovoort.

Links