Wat is een FireWire aansluiting

Introductie

Bijna alle computer hebben een USB aansluiting. Een FireWire aansluiting is echter minder voorkomend. Toch is het zeker een interessante aansluiting. In dit artikel waarom FireWire aansluitingen handig zijn om te hebben.

FireWire

Eind jaren '90 was de USB aansluiting al sterk in opkomst. Apple heeft in 1998 een aanval gedaan op deze sterke positie van USB met de FireWire aansluiting. FireWire was onmiddellijk sneller USB. Waar USB versie 1.0 op dat moment een snelheid had van 1,5 Mbit/s (187 kB per seconde) had FireWire 400 een snelheid van 400 Mbit/s (40 MB per seconde). Vooral voor grote bestanden is het handig om een dergelijk hoge snelheid te hebben. De FireWire aansluiting komt dan ook het meest voor op digitale (foto)camera's en externe harde schijven.

In 2003 kwam de tweede generatie FireWire uit: FireWire 800. Deze nieuwe aansluiting is twee keer zo snel als de eerste uitvoering. Zo heeft de nieuwe aansluiting een snelheid van 800 Mbit/s (80 MB per seconde). Waar normaal 8 bits in 1 byte gaan zijn er dit er bij FireWire 10. Hierdoor is de meet-snelheid iets anders dan normaal.

Toepassingen

FireWire wordt vaak aangetroffen bij apparatuur die grote hoeveelheden dataverkeer aan moet kunnen. Zo zijn de meeste betere foto- en filmcamera's uitgerust met een FireWire poort zodat snel de foto's en filmbestanden kunnen worden overgezet op de PC.

Ook sommige externe harde schijven zijn voorzien van een FireWire aansluiting zodat data snel gelezen en weggeschreven kan worden. Er zijn enkele externe harde schijven die enkel een FireWire aansluiting hebben. Als de PC dit niet heeft dan kan de schijf niet worden aangesloten. Dit is een aandachtspunt bij het kopen van een externe schijf.

FireWire wordt ook gebruikt bij andere systemen waar snelheid vereist is. Zo is het F-22 Raptor gevechtsvliegtuig uitgerust met een variant van FireWire zodat snel data tussen verschillende eenheden (het vliegtuig, andere vliegtuigen en grondstations) kan worden verstuurd. Auto's worden ook uitgerust met FireWire. Dit is echter voornamelijk onderhuids. Er zit geen FireWire aansluiting duidelijk in beeld; het gaat om de bekabeling.

Toekomst

In het laatste kwartaal van 2009 komt de nieuwe versie van FireWire uit. Dit is FireWire S3200 met een snelheid van 3,2 Gbit/s (320 MB per seconde). Hiermee is weer een nieuwe stap gezet in de topsnelheid die FireWire biedt.

Vergelijking met USB

De komende tijd lijkt FireWire het te gaan afleggen tegen de nieuwe USB aansluiting. Zo zal USB 3.0, die ook het laatste kwartaal wordt verwacht een snelheid van 4,8 Gbit/s (480 MB per seconde) krijgen waarmee deze aansluiting 30% sneller is dan FireWire S3200. Er wordt vermoed dan FireWire het qua snelheid gaat afleggen USB, maar dat FireWire nog wel in gebruik blijft voor andere toepassingen zoals hierboven beschreven.