Hoe ga je zuinig om met een droogkast

Droogkast en verbruik

DroogkastAlle apparaten die voor warmte zorgen, hebben een hoog energieverbruik. Afkoelen verbruikt in verhouding veel minder elektriciteit. Het is dus logisch dat een droogkast een energieslurper is. Dat is niet gunstig voor de elektriciteitsrekening. Daarom enkele tips en weetjes over het gebruik van een droogkast.

Tips voor het gebruik van een droogkast

  ■ Uiteraard: hoe natter het wasgoed is als het verhuist van de wasmachine naar de droogkast, hoe langer deze laatste moet draaien om de boel droog te krijgen. Een eerste maatregel is dus: stel de centrifugesnelheid van de wasmachine zo hoog mogelijk in. Met andere woorden: maximum toerental voor het zwieren van het wasgoed tijdens de laatste fase van het wasprogramma.

■ Zorg voor een goed gevulde trommel. Hoe meer wasgoed erin zit, hoe lager het gemiddelde energieverbruik (per kilo was).

■ Bestaat het wasgoed uit verschillende soorten textiel, sorteer dan het wasgoed zo veel mogelijk en kies voor een lagere temperatuur. Bijvoorbeeld nylon, panty’s, strings, bh’s, angora, wol, zijden bloesjes, babyspulletjes. Soms is het een kwestie van ‘voordrogen’ en het wasgoed, bijvoorbeeld bh’s, gewoon natuurlijk maar plat op de strijkplank (of iets dergelijks) verder te laten droger. Zijden blouses hang je na het ‘voordrogen’ op een kapstok om verder uit te drogen, zo voorkom je strijk en is beter voor de levensduur!

■ Zwaardere kledingstukken, zoals jeansbroeken, -jassen, bedspreien en plaids droog je best apart in plaats van samen met lichtere kleding.

■ Heeft uw droogkast de opties ‘Kastdroog’ en ‘Kreukherstellend kastdroog’ dan maakt u daar best geen gebruik van! Deze keuzemogelijkheden verbruiken immers meer energie dan het programma ‘Strijkdroog’.

■ Check of je droogkast een eco-toets heeft. Langer drogen bij een lage temperatuur bespaart dan energie.

■ Check ook of je droogkast een ‘startuitstel’-functie heeft. Hiermee kun je de droogkast zodanig programmeren dat hij enkel tijdens het goedkopere nachttarief werkt.

■ Vergeet niet om voor elke droogbeurt de filters zuiver te maken: problemen met droogkasten zijn (meestal) te wijten aan de opstapeling van kledingvezels in filters. Nog een voordeel hiervan is dat het risico op brandgevaar vermindert en het wasgoed droogt sneller.

droogkast■ Is je droogkast aan vervanging toe, denk dan eens na over de aankoop van een condensatiedroogkast in plaats van een (klassieke) droogkast met luchtafvoer. Een afvoerdroger lijkt op het eerste gezicht minder energie te gebruiken; dat staat ook zo vermeld op het energielabel. Maar de droogkast met luchtafvoer zuigt de warme lucht van de woningvertrekken aan, warmt die verder op en blaast die vervolgens naar buiten. De totale energiebalans van een condensatiedroogkast is daarom toch beter dan een afvoerdroger.

Droogkasten hebben meestal een C-label als energieklasse en dat is niet de meest gunstige categorie. Daarom komen er meer en meer droogkasten met een B en zelfs een A-label op de markt. Toestellen met een A-label zijn gewoonlijk condensatiedroogkasten met warmtepomp-technologie. Zij verbruiken tot 50% minder elektriciteit dan droogkasten met een C-label. Vergeet hierbij niet dat de totale kost van het toestel de som is van de aankoopprijs en de gebruikskosten. De gebruikskost is steeds een veelvoud van de aankoopprijs. Droogkasten met een A-label zijn duurder in aankoop. Anderzijds: de fabrikanten rekenen ons voor dat je de meerkost van een A-label en de lage gebruikskosten pas terug verdient na 7 tot 8 jaar. Meestal, en zeker bij intensief gebruik, ben je dan weer toe aan een nieuw exemplaar! Heb je dan wel iets verdiend? Als je dus een frequent gebruiker bent van je droogkast dan loont het in elk geval de moeite om prijzen, labels te vergelijken en goed te informeren!

Enkele prijsindicaties

  • Siemens: condensatiedroogkast: WT 46W561FG. A label, met warmtepomp, 7 kg, prijs: € 1.200.
  • Bauknecht: condensatiedroogkast: TRD PRESTIGE 8. B label, 8 kg, prijs: € 700.
  • Wirlpool: condensatiedroogkast: AWZ 9800. C label, 8 kg, prijs: € 649.
  • Candy: condensatiedroogkast: GO DC36. B label, 6 kg, prijs: € 399.
  • AEG Lavatherm T58860. B label, prijs: € 749.
  • Electrolux Iron aid DI97170W. Prijs: € 829.
  • Bosch WTW 84560FG. Label A, 7 kg, met warmtepomp, prijs: € 960.
  • Indesit ISL 79 C. Label b, 7 kg, prijs: € 400.

Conclusie: niets zuiniger dan de was in de buitenlucht te drogen!

De was zoveel mogelijk buiten te drogen hangen is nog steeds de beste optie: het is beter voor de levensduur van het wasgoed, het wasgoed wordt ideaal verlucht en je hebt minder strijkwerk achteraf. Bovendien: als je ‘s winters binnen de was droogt, moet je extra ventileren en dat betekent dan weer iets meer verwarmen.