Wat is Apple iAd

heeft iAd aangekondigd. Een advertentieplatform waarmee geadverteerd kan worden binnen het Apple apps-platform. De advertentieopbrengsten worden verdeeld tussen Apple en de app ontwikkelaar. Hierbij gaat 60% naar laatstgenoemde en 40% naar Apple.

"What some of them are starting to do is put mobile ads in their apps… and most of this advertising sucks. We want to help developers make money with ads so they can keep their free apps free." Aldus Steve Jobs tijdens de introductie van iPhone OS 4.0.

Volgens Jobs ‘zuigt' de markt voor mobiel adverteren. Hij zoomt in op de vele interactieve vormen die een advertentie binnen iAd aan kan nemen, video, games, winkelzoekers en meer. Rich media advertenties voor mobiel zijn niet nieuws. Meerdere mobiele advertentienetwerken bieden ook deze media mogelijkheden, maar geen van de andere partijen lijkt de schaalgrootte van Apple te kunnen bieden.

Voordelen van iAd

Een van de grote voordelen is volgens Apple dat gebruikers de applicatie niet hoeven te verlaten om de advertentie te 'gebruiken'. De advertentie kan onder meer video en interactieve content bevatten, zo maakte Apple donderdagavond bekend. In wat gezien kan worden als een sneer naar Flash van Adobe, liet Jobs weten dat ‘alles gebeurt in HTML5'. Doorgaans wordt voor mobiele advertenties op het web- of mobiel Flash gebruikt als standaard. De mogelijkheden daarvoor gaan verder dan de huidige advertentiemogelijkheden voor iPhone OS.

Targeting

iAd biedt volop mogelijkheden voor specifieke targeting, onder andere de interesses en locatie van de iPhone/iPad gebruiker bekend. New Yorkers kunnen bijvoorbeeld een advertentie te zien krijgen van de Starbucks als ze op Times Square staan.

Meer gratis apps

Apple CEO Steve Jobs suggereert dat door de lancering van het iAd platform, meer gratis apps aangeboden zullen worden omdat ontwikkelaars meer inkomsten kunnen genereren uit advertentie inkomsten. Ook kunnen ontwikkelaars berekenen hoeveel keer hun programma gekocht of gedownload wordt in functie van het aantal advertenties. Dit is mogelijk dankzij de gegevens van de App Store, waar concurrenten als AdMob geen toegang tot hebben.

Overname

Apple nam begin 2010, vooruitlopend op de introductie van iAd, Quattro Wireless over voor 275 miljoen dollar. Dit bedrijf is gespecialiseerd in adverteren op mobiele apparaten. De mobiele advertentiemarkt zal de komende jaren exponentieel gaan groeien gezien he feit dat gebruikers steeds meer mobiel internetten.

Admob

AdMob biedt een gelijkwaardige advertentie service, maar deze is minder accuraat en vraagt een inspanning van de ontwikkelaar. Ze moeten zo gebruikmaken van de SDK of API’s van het reclamebedrijf, willen ze advertenties in hun applicaties kunnen aanbieden.

Na het (controlversiele) reguleren van het applicatie-aanbod wil Apple nu ook de reclamemarkt op zijn mobiele platformen beheersen. Aangezien iAd bovengenoemde voordelen heeft ten opzichte van de concurrende advertentieplatformen, zou dat wel eens kunnen lukken.

De vraag is wel of Apple met zijn iAd platform niet aan oneerlijke concurrentie doet. De Federal Trade Commission, die bevoegd is voor dergelijke onderzoeken, heeft momenteel zijn handen vol met een gelijkaardige zaak namelijk Googles plannen om AdMob over te nemen.

Google, lanceerde eerder het eerste eigen stuk hardware, de Nexus One-mobiel. De mobiele telefoon lijkt de inzet te worden waarmee technologiebedrijven hun strijd uitvechten.