Gaat de augmented reality bril ons veroveren

Inleiding

Augmented reality brilJe gelooft het misschien niet maar als het aan Google ligt gaan we straks massaal aan de bril! Waarom? Omdat we te lang met onze ogen achter de tablet of laptop zitten of allemaal nerd willen lijken? Nee, omdat in het geheime Google X-laboratorium een speciale bril ontwikkeld is die alle smartphones en tablets doet vergeten. Hij heet de augmented reality-bril en zal een ware revolutie teweeg gaan brengen. In dit artikel de eerste feiten over deze toekomstige mega-gadget.

 

Google Project Glass en de augmented reality-bril

De Terminator bril

Er gingen al eerder geruchten over een zogenaamde "Terminator bril" over het internet maar het was vooralsnog niet duidelijk wie er achter deze berichtgeving zat. Nu blijkt dus dat Google Project Glass het project is achter de geruchten over de "Terminator bril". De augmented reality-bril is ontwikkeld in het Goolge X-laboratorium ergens in Noord California dat word aangestuurd door Sergey Brin, een van de oprichters van Google. Het staat ons dus allemaal te wachten dit jaar en het beloofd een ware hit te worden.

Wat kunnen we verwachten van de AR-bril?

De augmented reality-bril Project Glass of AR-bril is lijkt een smartphone in de vorm van een bril te worden. Hoe het werkt? Via de bril worden teksten en beeld geprojecteerd alsof ze in de realiteit bestaan. Vandaar de term "augmented reality". Het is alsof je een weg baand in een Game. We hoeven gelukkig niet met onze vette vingers te navigeren maar de drager kan de bril besturen met stemcommando’s en een projectie toetsenbord. Door de bril zien we allerlei informatie waarmee hij ons kan navigeren op straat, maar ook informatie verschaft over gebouwen, winkels, het weer enzovoort. Daarnaast kun je bellen en vrienden live in je beeld zien, maar ook foto's en live beelden delen. De ontwikkelaars zijn er alleen nog niet uit hoe ze de privacy van de photo- en video functie gaan waarborgen vanuit een bril.

Technische specificaties van de AR-bril

Om de eerder genoemde snufjes te verwerken in een AR-bril is hij uitgerust met ongelofelijk veel technologie. Hij is voorzien van een touchpad, projectie toetsenbord, geheugen, een chip, een foto- en videocamera, microfoon, speakers enzovoort. Daarnaast is de AR-bril ook voorzien van speciale sensoren voor onder andere een kompas, gyroscoop en snelheidsmeter. Waarschijnlijk zal de AR-bril op Android gaan draaien en worden uitgerust met 4G internet connectie.

Wanneer kunnen we de augmented reality-bril kopen?

Begin dit jaar zijn de eerste brillen in een soort pilot fase verstrekt aan ontwikkelaars. Deze speciale testmodellen zullen de ontwikkelaars zo'n 1500 dollar per bril kosten. De augmented reality bril van Google zal eind 2013 begin 2014 beschikbaar komen voor de consument. De verkoopprijs zal ongeveer gelijk zijn aan de prijs van een smartphone tussen de 250 en 500 euro.

 

Conclusie

Of we nu slechte ogen hebben of niet, het lijkt erop dat we binnen twee jaar massaal brildragers zullen gaan worden. Maar misschien is er nog hoop en worden we nog verast uit een andere hoek dit jaar. Want als een AR-bril realiseerbaar is kunnen we natuurlijk ook een Augmented reality contact lens maken. Of zie jij jezelf toch weer liever met een bril lopen?

Klik hier voor een demo filmpje van de augmented reality bril.