Waarom is Hoge Definitie TV beter

HD en Hoge Definitie bij een TV

Hoge definitie TV is hetzelfde als HDTV en dat praat wat makkelijker. De verkoper heeft het dan over een digitale TV met betere beeld- en geluidskwaliteit. Gesnapt? Wil je toch nog meer weten over wat die hoge definitie nou eigenlijk betekent, lees dan even verder voor je naar de winkel stapt!

 

Voordelen van HDTV?

  1. Een meer gedetailleerd beeld,

  2. Kleurrijker beeld,

  3. Betere contrasten.

Waarom is het beeld beter?

Schema Beeldresolutie

HDTV’s hebben een beeldresolutie die hoger is dan de klassieke TV. In gewone mensentaal: het aantal beeldpunten van het beeld is vele malen hoger. Hoe kan dat?

  1. Dit is alleen maar uit te leggen door enkele technische termen: je TV-scherm is verdeeld in een aantal lijnen en elke lijn op haar beurt is verdeeld in een aantal punten. Het spreekt voor zich dat ‘hoe meer lijnen en hoe meer beeldpunten' voor een beter beeld zorgt. Standaard was in het verleden: 576 lijnen en 720 beeldpunten per beeldlijn. Dit noemt men ook standaard PAL.

  2. HDTV echter heeft 2 standaarden: 720p en 1080i. Een HDTV kan beide standaarden verwerken maar het resultaat is uiteraard niet hetzelfde!

  • 720p wil zeggen 720 lijnen en 1280 beeldpunten per lijn; deze standaard wordt ook wel met ‘Progressive’ aangegeven;

  • 1080i betekent dan: 1080 lijnen en 1920 beeldpunten per lijn en wordt ook wel omschreven als ‘Interlaced’.

Waarom is het geluid beter?

Standaard zendt HDTV uit met stereogeluid maar uitzenden kan ook in 5.1 Dolby Digital. Dat wil zeggen dat de geluidskwaliteit te vergelijken is met de bioscoop! Dan moet je (nieuwe) HDTV wel een surround geluidssysteem hebben! Wat betekent dat nu weer? Een speakerset met meerdere kanalen!

Instructiefilmpje

Welke TV kiezen: Plasma of LCD?

Waarom een Digitale TV kopen

Online kopen?

Dat kan. Kwestie van surfen en weten hoeveel je eraan wilt besteden...

Nederland

, , , , 

Belgie

, ,