Tien interessante weetjes over de LED-tv

LED TV tips

TV1.jpgWord jij ook overstelpt met mooie aanbiedingen om toch maar een nieuwe LED televisie te kopen? Ze zijn overal in de aanbieding. Vooral die modellen die einde reeks zijn. Reden voor Philips, Samsung, Sony en al die andere merken om de klant te verleiden. Met alle mogelijke middelen zoals mooie plaatjes en doorgestreepte prijzen. Voor het geval je van plan bent om te gaan kopen: een eenvoudige uitleg over LED-tv's.

Verschil LED en LCD TV

Een led-televisie is niets meer of minder dan een (gewone) lcd-televisie maar dan met een andere techniek voor de achtergrondverlichting: LED (Light Emitting Diode). Elke tv maakt voor het vertonen van beelden gebruik van achtergrondverlichting. Traditionele lcd-tv's gebruiken hiervoor klassieke, dunne TL-lampen (CCFL-lampen). Bij een led-tv zijn deze lampen vervangen door verschillende led-lampjes.

Er zijn twee soorten led-tv's

Led-televisies kennen 2 varianten. Het verschil tussen beide apparaten zit in de verschillende techniek die wordt gebruikt bij de achtergrondverlichting: Edge LED en Full LED.

Ledtv-full-led.jpg
  1. Bij Edge LED bevinden zich aan de randen van het beeldscherm witte led-lampjes. Een paneel (diffuser) verdeelt het licht van deze lampjes evenredig over het scherm. Het gevolg hiervan is dat de zwartwaarden bij Edge-LED niet erg diep zijn. Dat kun je zien als je van dichtbij kijkt: de randen zijn meer verlicht dan het middendeel van het scherm. Om het centrale deel toch goed te verlichten, loeten de leds harder werken. Hierdoor gaan ze meer energie verbruiken (dan Full LED).
  2. Bij Full LED daarentegen zitten de led-lampjes verspreid over het hele beeldscherm. De leds moeten minder 'hard' werken omdat het hele paneel wordt verlicht.

Led-tv's zijn energiezuinig en milieuvriendelijk

De led-lampjes zijn een zuinigere manier om het scherm te verlichten dan de klassieke achtergrondverlichting. Ze zijn extreem efficiënt en produceren meer licht/per Watt dan een traditionele gloeilamp. Bij donkere beelden worden leds ook (bijna) volledig uitgeschakeld. Dat leidt tot energiebesparingen tot 40% in vergelijking met traditionele lcd-tv's. Bovendien bevatten leds geen kwik.

Led-televisies bieden heel wat voordelen op beeldvlak

Door leds lokaal te dimmen of uit te schakelen kan men de contrastverhouding verhogen en voor diepere zwartwaarden zorgen. De indicatie van die zwartwaarden kan worden afgeleid uit de contrastverhoudingen die fabrikanten vermelden bij hun led-tv's. De contrastverhouding is (in het kort) het verschil tussen het helderste wit en het donkerste zwart. Led-tv's bijvoorbeeld claimen een contrastwaarde van 1 miljoen op 1 tegenover de 50.000 op 1 voor traditionele lcd-tv's. De led-lampjes reageren ook sneller op veranderingen. De veeg-effecten die optreden bij snel bewegende beelden zoals bij sportuitzendingen zijn hierdoor sterk teruggebracht. Tenslotte: leds zorgen voor een betere kleurweergave.

Led-televisies hebben een betere kijkhoek

Bij traditionele lcd-televisies neemt het contrast af wanneer de kijkhoek groter is. Met de led-techniek staat de kijkhoek van een lcd-televisie bijna op gelijke voet met de plasmatelevisie.

Led-televisies zijn dunner

Leds nemen minder plaats in dan fluorescentiebuizen waardoor de televisies dunner gemaakt kunnen worden. Vooral bij de Edge-techniek is dat het geval. Als de leds achter het scherm zijn geplaatst dan wordt de TV iets dikker. Logisch!

Led-tv is een tussenstation voor OLED-televisie

De lcd-televisies met led-achtergrondverlichting zijn een tijdelijke oplossing die de beeldkwaliteit van de lcd-tv verbeteren. Het wachten is op OLED-televisies. Bij deze apparaten gaat het OLED-paneel voor zijn eigen verlichting zorgen.