Nu al een 3D TV kopen

TV 3D kopen

De televisie zit in een overgangsfase. Tenzij uw apparaat het acuut laat afweten, is het de vraag of u dit jaar een nieuwe kijkkast moet aanschaffen. 3D komt er immers aan. Weliswaar met een slakkegangetje maar goed. De vraag is wel of niet kopen? Want tot nu toe is de verkoop van 3D televisie geen kassucces voor de producenten!

3D heeft lang op zich laten wachten!

Leuk voorlichtingsfilmpje

Elk zichzelf respecterend televisiemerk, denk hierbij aan Philips, Samsung, Panasonic, LG enzovoort, is al jaren bezig om een 3D televisie in de winkels te krijgen. De ontwikkeling ervan heeft voor elke fabrikant langer geduurd dan gedacht. Dat komt omdat de techniek van het driedimensionaal beeld veel ingewikkelder uitviel dan verwacht voor de R&D deskundigen.

Eerste probleem

Een belangrijke tussenstap die tijdens de ontwikkeling moest worden overwonnen, was het gebruik van de 3D-bril. De TV-aanbieders wilden geen apparaten op de markt brengen waarbij de kijker genoodzaakt was om het bekende roodgroene brilletje op zijn of haar neus te zetten om in 3D een film te bekijken. De oplossing? Auto-stereoscopische schermen! Auto betekent dan 'zelf' en stereoscopisch betekent dubbel beeld.

Tweede probleem Bestaande films (Avatar uitgezonderd) en TV programma's zijn niet in 3D gemaakt. En als er geen beeldmateriaal voor handen is, koopt natuurlijk niemand zo'n dure, nieuwe 3D TV en dat betekent dan weer een gigantische financiële strop voor de fabrikanten. Om in 3D te kunnen bekijken, moest er dus nieuwe technologie worden ontwikkeld die het klassieke tweedimensionale beeld omzet naar driedimensionale uitzending. Philips noemt deze technologie 'diepteschattings'-technologie en de basis ervan is het gericht uitzenden van lichtstralen. Niet eenvoudig!

Derde probleem Welke gaat de wereldwijde standaard worden voor 3D?

Hoe ver staan de fabrikanten?

1. Philips: niet en dan toch weer wel!

♦ Tijdens de jaren 2007/2008 was Philips (nog) niet overtuigd dat 3D-TV voor de nabije toekomst zou zijn en zette zijn R&D activiteiten (Philips 3D Solutions in Eindhoven) zelfs helemaal stil omdat men er niet echt in geloofde. Vreemde beslissing was dat indertijd omdat Philips voor de zakelijke markt (o.a. aan hotelketens) 3D-televisies verhuurde, reeds vele patenten had aangevraagd voor zijn 3D-vindingen en met de nodige trots een 22 inch 3D-TV presenteerde!

♦ Ongeveer september 2009 kwam de ommekeer: Philips kondigt aan dat het de 3D-televisie toch gaat produceren en voorspelt de nieuwe vorm van TV kijken, zonder brilletje, voor 2010!

2. Sony: streefdatum juni/juli 2010.

Wat een gamma! Sony zal zich niet beperken tot 3D-televisies. Vanaf 2010 willen ze ook andere 3D-compatible producten zoals Blu-ray Disc-spelers, VAIO-notebooks en PlayStation3 in de winkels hebben.

3. Panasonic: streefdatum = 2010

♦ Ook Panasonic heeft een woonkamermodel klaar: de Full HD 50 inch 3D plasma TV: brilletje zal nog nodig zijn.

♦ De gebruikte beeldtechniek wordt bij Panasonic de Sequential Frame methode genoemd: voor beide ogen worden afzonderlijke beelden in 1.920 x 1.080 kwaliteit opgenomen en in hoge snelheid afwisselend weergegeven. Er worden dus eigenlijk twee beelden gemaakt waar er normaal maar één beeld is. Door deze beelden dan met een speciale 3D-bril te bekijken, bereik je een uitzonderlijke 3D kijkervaring.

♦ Volgens deze fabrikant zal 50 inch het meest populaire TV formaat worden in de huiskamer.

♦ Ook nog volgens Panasonic is het plasma-scherm op dit ogenblik de beste flat TV-technologie voor hoogwaardige Full HD 3D TV!

4. LG: streven = tweede helft 2010.

LG is de 2de grootste TV fabrikant ter wereld en wil koploper gaan worden in 3D-televisies. Er is nu reeds een 47 inch LG 3D tv maar die is (nog) veel te duur!

WK voetbal 2010

Het WK van 2010 was het eerste WK waarbij de FIFA beelden in 3D heeft geproduceerd. Maar liefst 25 WK-wedstrijden werden gefilmd met behulp van professionele 3D-camera’s van Sony.

Is de prijs reeds bekend?

Om een idee van de prijs te krijgen, ben ik eens gaan kijken bij Bol.com Tot mijn eigen verbazing stel ik vast dat de prijzen erg meevallen, althans ten opzichte van een 'gewone' LED TV bijvoorbeeld. De apparaten zijn beduidend goedkoper dan pakweg een goed jaar geleden. Bijvoorbeeld:

  • Philips: 42 inch, in de aanbieding voor € 829;
  • Samsung, 46 inch, geen aanbieding voor € 1999, wel 150 euro cash back;
  • Samsung, 40 inch, geen aanbieding voor € 1699, ook 150 euro cash back;
  • Sony, 40 inch, aanbieding voor € 859;
  • LG, 42 inch, aanbieding voor € 687 enz...

De nieuwste modellen die NU op de markt komen, van alle merken, hebben een 55 inch scherm. Deze TV's zijn uiteraard nog niet afgeprijsd en erg duur: vanaf € 1900.

Kijk en vergelijk: