Wat is een LED TV

Het verschil tussen LED TV en de traditionele HD TV?

Er verschijnen steeds meer HD TV's met LED achtergrondverlichting. Met name Samsung zie je de laatste tijd veel op tv reclame maken voor hun LED TV. Traditionele HDTV’s gebruiken enkele zogenaamde CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) lampen voor die verlichting. Een LED TV gebruikt een groot aantal LED (Light Emitting Diode) lampjes.

Voordelen van een LED TV

 • Een lager energieverbruik
 • De TV kan nog platter gemaakt worden
 • Langere levensduur
 • Een hoger contrast
 • Beter kleurbereik
 • Een nog strakker beeld
 • Schoner bij recycling

Een LED TV heeft een lager energieverbruik

LED's gebruiken veel minder energie dan de klassieke achtergrondverlichting. En omdat er een groot aantal LED-lampjes gebruikt worden kunnen deze in donkere gebieden (bijna) uit gezet worden, en dat scheelt uiteraard stroom.

Een LED TV kan platter gemaakt worden

De LED techniek maakt het mogelijk om TV schermen nog platter te maken. Het wordt mogelijk om TV's te maken van millimeters in plaats van centimeters in dikte. Dit merk je vooral bij zogenaamde edge lit TV's, waar de verlichting aan de zijkant van het beeld zit (in plaats van erachter).

Een LED TV heeft een langere levensduur

De levensduur van een LED TV kan veel hoger zijn dan een TV met CCFL backlight. Volgens Samsung zou een LED TV twee keer zo lang meegaan.

Een LED TV heeft een hoger contrast

Door het grote aantal LED lampjes en hun korte reactietijd is het mogelijk om een zeer hoog contrast te realiseren (local dimming). Met behulp van local dimming kan een contrast ratio van maar liefst 500.000:1 worden bereikt, en dat met 30 tot 50% lager energieverbruik.

Een LED TV heeft een beter kleurbereik

Het backlightsysteem van Samsung, verbetert het kleurweergavebereik met zo'n 150% ten opzichte van klassieke LCD TV's volgens Sony. In het groene en donkerrode kleurenpalet wordt met name terrein gewonnen.

Een LED TV heeft een strakker beeld

Door de korte reactietijd van LED lampjes is het veeg-effect of flikkeren van traditionele LCD TV's een stuk minder. Dit is vooral goed te zien bij snel bewegende beelden. Ideaal voor het kijken van sport, het spelen van games en het kijken naar actiefilms met veel ontploffingen.

Een LED TV is schoner bij recycling

Doordat er, in tegenstelling tot LCD TV's, geen kwikdamp gebruikt wordt kunnen LED TV's schoner gerecyceld worden.

Nadelen van LED TV

De LED TV heeft veel voordelen, maar er is ook een klein nadeel: de aanschafprijs. Een LED TV is op dit moment niet goedkoper dan een LCD TV. Zoals met iedere nieuwe technologie zal het een kwestie van wachten zijn en dan worden LED TV's vanzelf goedkoper.

Enkele LED TV toestellen

 • De Philips 42PFL9803 en de nieuwe Philips 9700 serie
 • De Samsung 6000, 7000 en 8000 LED TV serie
 • De Sharp Aquos LC-XS1US serie
 • De Sony X4500 LED TV serie en de Sony 40ZX1