Wat is het beste gratis alternatief voor Windows Vista, Windows XP of Windows 2000

Inleiding

De meeste mensen gebruiken Windows XP of Windows Vista op hun PC of laptop. Waarom? Het was al geïnstalleerd toen ze de computer kochten en ze zijn er mee vertrouwd. Men beseft zich niet dat er licentie betaald worden voor Windows en dat er ook een goed en gratis alternatief is: Ubuntu.

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een Linux gebaseerd besturingssysteem, ontwikkeld in het publieke domein. Het is perfect te gebruiken op laptops, desktop systemen en servers. Het bevat alle applicaties die je nodig hebt:

  • Open Office (een gratis alternatief voor Microsoft Office),
  • Mozilla Firefox (een alternatief voor Internet Explorer),
  • Kopete (een alternatief voor MSN Live Messenger)
  • en nog veel meer.

Ubuntu is gratis en zal altijd gratis blijven. Daarnaast zijn er zeer veel gratis programma's beschikbaar, waaronder GIMP (alternatief voor Adobe Photoshop) en Inkscape (alternatief voor Adobe Illustrator).

Proberen zonder te installeren

De installatie CD is gratis te downloaden via http://www.ubuntu.com/. Nadat je de CD gebrand hebt kun je van de CD opstarten. Een aantal basis applicaties zijn dan beschikbaar waardoor het mogelijk is om Ubuntu uit te proberen voordat je besluit het te installeren.

Installatie van Ubuntu

Zorg voor de installatie voor een backup van je data. Je kunt er ook voor kiezen om een dual boot installatie te maken zodat je altijd nog bij je oude data kunt. Bij een dual boot installatie wordt je harde schijf opgedeeld. Bij het opstarten zal gevraagd worden of je Windows wilt booten of Ubuntu. Bij het installeren van Ubuntu zal de vraag gesteld worden of je een dual boot computer wilt maken.

Waar installeren van een Unix vroeger nog al ingewikkeld en specialistisch was, is het tegenwoordig een aantal keer op de 'verder'-knop klikken. Na het opstarten van de installatie CD zal er een installatie-icoon op de desktop te zien zijn. Klik deze aan en volg de stappen. Een kind kan de was doen.

Zie voor een uitgebreid stappenplan https://help.ubuntu.com/9.04/switching/index.html