Wat is een OLED TV

Inleiding

Een OLED TV is een zeer platte TV. Een OLED TV kan platter gemaakt worden dan de al platte LED TV. Daarnaast gebruikt een OLED TV zeer weinig stroom.

Wat is een OLED?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Dit is een zeer kleine lichtbron met een organisch bestanddeel dat uit zichzelf licht verspreidt. OLED's zijn platter dan LEDs, gaan bijzonder lang mee en verbruiken weinig stroom. OLED levert ook enorme contrast en helderheids verbeteringen op in combinatie met zeer snelle responstijden en een breder kleurenspectrum.

OLED wordt beschouwd als een grote steun voor energiebesparing. OLED wordt tot nu toe alleen gebruikt in schermpjes van mp3-spelers en telefoons. OLED's kunnen licht verspreiden, maar kunnen daarnaast licht omzetten in energie!

Verschil met LED TV en LCD TV

Het grote verschil tussen OLED TV en LCD TV of LED TV is dat een OLED TV geen backlight nodig heeft. De OLED beeldpunten geven zelf licht.

Nadelen van OLED TV

Het belangrijkste nadeel is dat OLED-schermen niet lang meegaan (vier jaar volgens Sharp). Bovendien is een OLED scherm relatief duur en is nog relatief klein (bij Samsung maximaal 31 inch, bij Sony maximaal 27 inch). Ik vermoed dat deze nadelen snel opgelost zullen raken. Zo is Panasonic bezig met het ontwikkelen van een 40 inch OLED TV.

Voorbeelden van OLED TV's

  • Sony XEL-1 (een 11 inch model TV met een scherm van slechts 3mm dik en een laag energieverbruik van 45 Watt).
  • Sony XEL-2 (27 inch variant).
  • LG, Panasonic, Samsung, Sharp en Toshiba zijn bezig OLED TV's te ontwikkelen. Modelnamen zijn nog niet bekend.