Welke LED TV kopen

LED TV

Om de zoveel jaar kopen we een nieuwe TV. Keuze is er meer dan voldoende. De LED TV is het meest populair. LCD toestellen zijn helemaal 'out'. Bij LED TV worden twee technieken gebruikt. Beeldkwaliteit is immers belangrijk. Welke TV kopen? Hoeveel kost een televisie vandaag? Waar vind je koopjes?

 

LED TV en soorten

De eerste variant met de nieuwste technologie: 'LED-Matrix Backlight-LCD': ook 'Direct LED' genoemd. Honderden kleine LED-lampjes zitten achter het LCD-scherm. Gevolg: het contrast is veel beter. Deze LEDjes kunnen 'plaatselijke' worden gedimd of zelfs helemaal worden uitgeschakeld. Nadeel van deze nieuwe technologie: omdat er zo veel LEDjes nodig zijn, verbruikt deze TV meer stroom, ontwikkelt meer hitte en is duurder.
 

De tweede variant heeft alleen maar aan de zijkanten LED-lampen. Dit noemt daarom 'Edge-Lit LED-LCD'. 

  • Voordeel: je krijgt een ultradunne TV omdat er geen verlichting meer achter het scherm aanwezig is.

  • Nadeel: het lokaal dimmen van de LEDjes is (nog) niet mogelijk. Het contrast is dus beter dan bij een plasma-TV maar bereikt niet de beeldkwaliteit van de matrixversie van 1.

Wat is nog van belang bij de aankoop?

1. Hoe groot wil je het scherm hebben?

  • Tot nu toe vond je het meeste aanbod in de kleinere LCD tv's. Ten eerste omwille van de prijs. Ten tweede: als de schermen groter worden, moeten er meer pixels worden toegevoegd. Dit betekent dat er meer transistors nodig zijn waardoor de kwaliteit van de kleuren aanzienlijk kan verminderen/verschillen.

  • Met 'klein' wordt bedoeld: tussen 34 en 48 centimeter. De technologische verbeteringen gaan echter zo snel dat er steeds meer modellen komen tot zelfs 100 cm centimeter.

  • Gouden tip qua schermgrootte en kijkafstand: de ideale kijkafstand kunt u berekenen door 5 keer de diagonaal van het scherm minimaal aan te houden!

2. Een nadeel: dode pixels! Eén van de nadelen van LCD schermen is dat pixels het kunnen begeven. Deze dode pixels hebben invloed op het kijkplezier en zijn niet te repareren.

3. Groot = meer verbruik! Pluspunt is dat LCD schermen beduidend minder stroom verbruiken dan hun plasma-broertjes, in bepaalde gevallen zelfs 30% minder! Maar de grote schermen (+74 cm) verbruiken beduidend meer stroom dan kleinere apparaten.

4. Niet altijd waar: hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld! Dit gaat niet altijd op. Op de meeste standaard tv's vindt u VGA kwaliteit. LCD TV's kunnen ook XGA (1024x768 pixels) of W-XGA (1280x768) kwaliteit hebben. Controleer door naar het beeld zelf te kijken. Goede indicatoren van beeldkwaliteit zijn: hoe 'echt' huidtinten worden weergegeven, het kleurcontrast in met name donkere beeldgedeelten en de verslechtering van het beeld door actiebeelden met veel beweging.

5. Zwarte band boven en onderaan het scherm? Totdat breedbeeld high-definition TV de norm wordt, zullen veel televisieprogramma's uitgezonden worden in de verhouding 4:3. Het merendeel van de LCD-sets zijn ontworpen voor het 16:9 segment (terwijl 4:3 gangbaar is). Wanneer er een 4:3 uitzending wordt uitgezonden, past het beeld zich automatisch aan, aan het het scherm, meestal door het uit te rekken of te zoomen met als doel de juiste verhoudingen van het beeld te behouden. Soms echter is het resultaat ondermaats en ziet het beeld er verwrongen uit.

Online kopen?

Eens je hebt uitgedokterd welke toestel je zou willen hebben, houdt niets je tegen om een TV online te kopen. Zoek echter eerst het volgende uit:

- hoe groot? Hoeveel plaats heb je? Hoe groot is de afstand tussen je TV en de zitbank? Als je te dicht bij een te groot toestel zit, is dit geen pretje om naar te kijken!

- geef je de voorkeur aan een bepaald merk of maakt dit niet uit?

- is het stroomverbruik van belang? Let je daar op? 

- en, ook niet onbelangrijk, hoeveel geld wil je uitgeven?

Online kooptips in Nederland

1.

2.

3.

4.

 Online kooptips in België

1.

2.

3.

4. Sony