Waar kun je prijzen online vergelijken in Belgie

Prijzen vergelijken

Op het gebied van online prijzen vergelijken, hinken we in Belgie hopeloos achterop. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Nederland. Daar word je overstelpt met vergelijkende zoeksites. Kijken en prijzen vergelijken loont nochtans de moeite. Met deze opsomming helpen we je op weg!
 

 Voor- en nadelen

Pro

Online kopen is natuurlijk het handigst: gaat meestal snel op voorwaarde uiteraard dat de service goed is, geen verplaatsing nodig, rustig kijken, lezen en vergelijken vanuit je luie zetel, geen opdringerige verkopers, geen wachtrij tot je aan de beurt bent, geen gesleur met die TV… Het klinkt allemaal fantastisch!

Contra

 1. Je moet via internet betalen of toch meestal dus moet je je gegevens (waaronder je creditcardnummer of bankrekening) online opgeven en daar moet je toch altijd voorzichtig mee zijn toch?
 2. Heb je iets op te ruimen zoals die defecte diepvriezer of TV? Dan zul je toch zelf naar het gemeentelijk stort moeten om van die oude rommel af te raken… en waarschijnlijk nog tegen betaling ook. Terwijl als je naar de plaatselijke dealer gaat deze je oude spullen mee (moet) nemen omdat hij dat nu eenmaal verplicht is sinds je als consument daarvoor Recubeltaks betaalt (enkele euro’s).
 3. In principe moet je er ook vanuit gaan dat je nieuwe aanschaf perfect werkt maar helaas, als jou die zeldzame pech overkomt, kan het wel eens voorkomen dat je nieuwe TV, fiets of naaimachine het niet doet zoals je verwachtte. Dan komt de plaatselijke dealer wel heel nadrukkelijk in beeld!
 4. Daarom kiezen sommige (en vooral oudere) consumenten ervoor om de courante toestellen in een huishouden gewoon bij de dealer om de hoek te kopen en daar valt wel iets voor te zeggen.
 5. Of je veegt overal je voeten aan! Je koopt zo goedkoop mogelijk (online of zelfs in het buitenland) en laat je plaatselijke dealer de problemen opknappen als die zich aandienen want je hebt 99% kans dat je nieuwe TV het perfect doet!

De meest bekende online vergelijkingssites

► De links vind je onderaan, lees eerst de informatie op elke vermelde website.

► We vermelden hier de meest bekende en in die zin (hopen we althans) ook de meest betrouwbare vergelijkers. Volledigheidshalve: er zijn nog een resem kleinere vergelijkingssites maar dan werd dit artikel te lang!

Algemeen

1. Het assortiment bij de 5 genoemde sites is heel variabel. Behalve bij de Spaargids (nummer 5) die alleen maar over financiële producten gaat, zijn dit de categorieën:

 • beeld & geluid: TV & video, camera & camcorder,
 • computer & accessoires: games, consoles, laptops, desktops, monitoren,
 • entertainmnt: boeken, DVD, muziek, MP3,
 • cadeaus & gadgets: bloemen, geschenken,
 • financieel: lenen, verzekeringen,
 • huishoudelijk: keukenapparatuur, vaatwassers, wasmachines;
 • huis & tuin: gereedschap, meubels, decoratie,
 • mooi & gezond: verzorging, fitness, fashion,
 • reizen: vakantie, outdoor, vliegtickets, hotels, vakantiewoningen;
 • baby & kind,
 • auto en fiets,
 • kleding: lingerie, schoenen, juwelen, accessoires;
 • telefonie & internet: telecom.

Met andere woorden: alles wat je regelmatig aanschaft in een gemiddeld gezin is vertegenwoordigd.

2. Gebruik van deze sites is altijd gratis.

3. Levertijden en eventuele portokosten zijn vermeld. Lees toch altijd de ‘Faq’-rubriek als je nog vragen hebt.

4. Deze sites verkopen zelf GEEN producten. Ze geven alleen maar de gegevens van de bij hen aangesloten webwinkels weer. Je moet dus nog altijd zelf beslissen bi wie je uiteindelijk koopt. De vergelijkende site kan je dus niets vertellen over de service en de betrouwbaarheid van de leverancier. Of met andere woorden: je moet niet bij hen zijn als je klachten hebt (en dat is begrijpelijk)!

5. Op deze sites kun je overal beoordelingen van consumenten lezen die het product dat je gekozen heb, reeds gekocht hebben. In hoeverre deze commentaren betrouwbaar zijn, is nog maar de vraag omdat je op sommige sites ‘betaald wordt’ om deze beoordeling te schrijven…

1. Vergelijk.be

Citaat van de website: ‘VERGELIJK.BE is onderdeel van Compare Group en VERGELIJK.NL. Compare Group is een onafhankelijk bedrijf dat wordt gefinancierd door de eigenaren zelf. Compare Group streeft ernaar zo neutraal mogelijk producten, prijzen en aanbieders te vergelijken en niet meer dan dat. Er zijn geen bedrijven die een streepje voor hebben waardoor zij bijvoorbeeld altijd boven in de lijst verschijnen’.

2. Kieskeurig.be

♦ Citaat van de website: ‘De vergelijkingssite www.kieskeurig.be maakt deel uit van de Sanoma Group die onder andere Flair, Humo, Libelle onder haar hoede heeft’. De beheerders van de site geven zelf toe dat er op kieskeurig.be verschillende Nederlandse webwinkels staan. Deze informatie is dan ook ‘geleend’ van de site ‘www.kieskeurig.nl’ omdat dit een zusteronderneming is. Voor de genoemde prijzen moet je dus oppassen: ze gelden enkel voor de Nederlandse webshops! Kijk goed naar de informatie op de sites van de webshops! Waarom dan toch deze shops vermeld worden? Omdat je in elk geval kan leren van de productinformatie en reviews dus doe er je voordeel mee. Een verwittigde consument is er twee waard!

♦ Ze zijn trouwens druk in de weer om Kieskeurig.be te vervolledigen! Klik dus altijd naar de link ‘Belgisch aanbod’ op de homepage: daar vind je uitsluitend aanbieders uit België!

3. Aanbieders.be: beperkt aanbod!

► Apart aan deze site is dat ze zowel voor particulieren als voor bedrijven is ingericht.

► Merk ook dat deze site een beperkt aanbod heeft. De categorieën zijn:

 • Energie,
 • GSM,
 • Internet & Telefonie.

Citaat van de website: ‘Aanbieders.be is een vergelijkingssite die Belgische consumenten helpt bij het realiseren van besparingen op het gebied van telecom-, internet-, energie- en spaarproducten. Dit doen we door het actuele product- & prijsaanbod van alle leveranciers ieder maand weer op een overzichtelijke manier in kaart te brengen’. Pluspunten:

 1. ‘Ook helpen wij u kostenloos bij het overstappen naar een andere leverancier’ en er wordt beloofd dat emails binnen 2 werkdagen worden beantwoord.
 2.  En ook zeer van belang: ze beschikken over een telefonische helpdesk!
 3.  Verder claimen ze onafhankelijk en onpartijdig te zijn.
 4.  Gratis notificatiedienst. Dit houdt het volgende in: je kunt je via deze website GRATIS abonneren zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht op het moment dat je contract afloopt.

4. Kelkoo.be: uitgebreid aanbod!

Het is een rare naam maar ook deze site vergelijkt een heleboel dagdagelijkse aankopen. Opmerkelijk bij hen is het aanbod van tweedehands en nieuwe motors, tweedehands en nieuwe auto’s en verkoop en verhuur van woningen. Met dit complete aanbod zijn ze dan ook wereldwijd actief: België (tweetalig), Amerika, Denemarken, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen en Zweden. Kelkoo noemt zichzelf de 3de e-commerce website van Europa met maandelijks 10 miljoen unieke bezoekers en meer dan 44 miljoen producten van meer dan 10.000 online winkels. In de Benelux ca. 300 online winkels.

5. Spaargids.be: alleen maar financiële producten!

♦ Alhoewel beperkt in zijn aanbod mag deze site niet ontbreken. Beperkt omdat ze alleen maar financiële producten vergelijken maar dat is altijd interessant!

♦ Categorieën: spaarrenten, termijnrekeningen, kasbons, spaarcalculator, leningen (hypothecaire, autoleningen, persoonlijke leningen, verbouwingsleningen), brokers, creditcards (Visa en Mastercard + kostencalculator), zichtrekeningen, verzekeringen en Tak 21 spaarverzekeringen.

♦ Citaat van de website: ‘Publiek beschikbare informatie over de banken en hun rentevoeten op spaarproducten samenbrengen, eenvoudig en makkelijk raadpleegbaar, vanuit een neutraal oogpunt ten opzichte van de banken’.

Conclusie

Als je voor een belangrijke aankoop staat zoals een TV, wasmachine of laptop wil iederen wel eens weten wat dat gaat kosten. Je kunt immers je euro’s maar één keer uitgeven. Wij hopen dat dit een handig overzicht is geworden over het vergelijken van consumentenprijzen in België! Veel succes!

 Links

 1. Vergelijk.be
 2. Kieskeurig.be
 3. Aanbieders.be
 4. Kelkoo.be
 5. Spaargids.be 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden