Wat zegt een Keurmerk over een Webshop

Webshop en keurmerk

Elke webshop is niet even betrouwbaar. Integendeel: tachtig procent van de online winkels blijkt bij een controle niet in orde te zijn met de wetgeving. Reden te meer om bij bezoek aan een webshop op je hoede te blijven. Een webshop met een keurmerk verdient altijd de voorkeur. Wat houdt zo’n keurmerk in en garandeert het iets? Welke zijn de beste webshops?

 

Wetgeving

Elke webshop, en ook thuiswinkel, is bij wet verplicht om aan bepaalde regels te voldoen. Hij valt onder nationale en Europese wetten. Dat er op grote schaal een loopje genomen wordt met deze regelgeving is alom bekend. In een poging om ons bij online aankopen te beschermen, werd een keurmerk voor webshops in het leven geroepen.

Of omgekeerd: een webshop met een keurmerk is een redelijke geruststelling dat u betrouwbaar koopt, of dat via internet, per telefoon of uit een thuis ontvangen catalogus is.

Naast keurmerken voor producten zijn er ook keurmerken voor diensten, zoals transport of zorg. Deze aanbieders mogen het logo dan op hun briefpapier en op hun bedrijfsgebouw aanbrengen.

Logo

Alle webwinkels die lid zijn van de Stichting Webshop Keurmerk mogen een betreffend logo op hun website plaatsen. Deze vermelding wordt wel degelijk gecontroleerd en schorsing of volledige uitsluiting kan voorvallen.

Voorbeelden

   • CBF keurmerk: goede doelen,
   • EKO keurmerk: biologische voeding,
   • Erkende Verhuizers keurmerk,
   • Erkend Installateur.

Let op het betrouwbaarheidscijfer van een keurmerk

Binnen de keurmerken zijn er verschillen. Vooraleer een keurmerk wordt toegekend, is er een beoordeling door de keurmerkentoets. Elke keurmerk krijgt een cijfer dat ligt tussen 1 en 10. De betrouwbaarheid van het keurmerk Webshop Keurmerk is gewaardeerd op 10 en de keuring gebeurde in april 2008. Soms zijn er meerdere keurmerken. Bijvoorbeeld: kappers hebben een keurmerk A en B.

Belangrijke bron van informatie: ConsuWijzer

De ConsuWijzer geeft voor elk keurmerk aan wie eigenaar is, waar het keurmerk voor staat en of het zijn beloften houdt. Het is dus een goede betrouwbare bron bij twijfel. Zoeken kunt u op allerlei manieren: op alfabet, op categorie, op basis van het logo enz…

Webwinkels (in Nederland) en het keurmerk Thuiswinkel Waarborg

Verkoop van producten of diensten via internet, catalogi of post (ook wel verkoop op afstand genoemd) vallen onder dit keurmerk (gewaardeerd met een 10). Dit keurmerk wordt door meer dan 1000 winkels gevoerd. Een regel uit het reglement formuleert het als volgt: ‘De aangesloten winkels doen redelijkerwijs al het mogelijke om klachten goed op te lossen’.

Webwinkelnieuws

Mediamarkt komt binnenkort (eindelijk) met een webwinkel.

► Check bij het boeken van een reis altijd de garantiestelling van de reisaanbieder! Zo weet u waar u aan toe bent ingeval van faillissement.

► Welke informatie moet verplicht er op de website staan? De bedrijfsnaam, het adres en telefoonnummer, het e-mailadres, het btw-nummer en het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel en zeker niet onbelangrijk: de bedenktijd van 7 werkdagen.

Conclusie:

Een keurmerk zegt niet alles! Het blijft mensenwerk: ook al voert uw webwinkel een keurmerk dat betekent niet dat u, net als bij een live aankoop, geen problemen kunt ondervinden. Achter de webwinkel zit een helpdesk, een klachtendienst, een voorraadbeheer, een besteldienst, een verzendingsdienst, een telefonisch onthaal en een facturatiedienst. De shops met de beste reputatie: zie onderstaande link.

Links

De shops met de beste reputatie

Overzicht van alle keurmerken vind je hier