Wat is de bijna grootste E-commerce site

Algemeen

Taobao, 3.jpg
Bij de bijna grootste wereldeconomie China, hoort natuurlijk ook de bijna grootste E-commerce site. Een soort grote Chinese Ebay. Deze site is er inmiddels al een paar jaar, genaamd TaoBao.com, en een aantal gelieerde sites. Allemaal in het Chinees, maar in het Engels bestellen is mogelijk.

Jack Ma

Op 10 september 1964 werd in Hangzhou, in de Chinese provincie Zhejiang, Jack Ma geboren. Hij studeerde aan de Hangzhou Teachers College en behaalde in 1988 een graad in bachelor’s Engels.

Hij richtte in 1995 het algemeen aangenomen eerste bestaande internetbedrijf China Pages op. Vier jaar later (1999) wordt door hem Alibab.com opgericht. Dit is een op China gebaseerde business-to-business marktplaats-site. In 2008 voorspelde hij al, als eerste grote ondernemer, de economische crisis.

 • Jack Ma werd in 2001 verkozen door The World Economic Forms tot “Young Global Leader”. Enkele jaren later, in 2004, werd hij door China’s Central Television en zijn kijkers gekozen binnen de “Top 10 Business Leaders of the Year”.
 • Een jaar later (2005) werd hij door Fortune benoemd tot een van “The 25 Most Powerful Businesspeople in Asia”.
 • Weer twee jaar later, 2007, werd hij door Businessweek geselecteerd als “Businessperson of the Year”.
 • Het was Barron’s in 2008 die hem selecteerde als een van de 30 “World’s Best CEO’s”.

In 2011 is Jack Ma voorzitter en CEO van de door hem opgerichte Alibaba Group, welke inmiddels een holding is met 6 dochterondernemingen:

 • Alibaba.com
 • Taobao Marketplace
 • Taobao Mall
 • eTao
 • Alibab Cloud Computing
 • China Yahoo

TaoBao.com

Deze site is opgericht, door Jack Ma, in 2003. Het is vergelijkbaar met onze Nederlandse internetsite Marktplaats, dus een internetdienst tussen verkopers en consumenten. Met dat verschil dat de site TaoBao vanaf het begin gratis was voor de consument, iedereen kan producten bestellen die vaak extreem laag in prijs zijn. De verkoper, waarvoor gratis ruimte wordt geboden, moet wel een garantiesom betalen. Dit is voor het geval eventuele klachten van consumenten gegrond zijn.

Het betaalsysteem van Alibaba, Alipay, heeft het probleem opgelost van het elektronisch betalen door de consument en het afleveren van de goederen door de verkoper. Logistiek wordt samengewerkt met diensten als EMS, Yuantong Express en ZJS-Express.

Nadat er bij de site klachten binnenkwamen dat er soms goederen geleverd werden die namaak waren, heeft TaoBao een plan ontwikkeld ter bescherming van de consument. Een voorbeeld hiervan is dat het mogelijk is dat de verkoper een garantie geeft van 30 dagen en een terugbetaling garandeert tot 7 dagen. Dit geldt voornamelijk voor digitale producten en huishoudelijke producten.

Inmiddels is TaoBao.com onderdeel van de Alibaba Group, waarin Yahoo een belang heeft van 43%.

Enkele cijfers van TaoBao.com

Interessante gegevens betreffende deze internetsite zijn:

 • 2003: eBay en Each.Net (Chinese partner van eBay) hadden 90% in handen van alle Chinese online transacties.
 • 2006: eBay vertrekt uit China, Each.Net blijft
 • 2008: consumentenomzet van TaoBao is $ 15.000.000.000,-
 • 2009: TaoBao heeft 80% van de online transacties in handen, Each.Net nog maar 10% en de resterende 10% zijn van PaiPai
 • 2010: consumentenomzet van TaoBao is $ 400.000.000.000,-
 • 2010: het aantal geregistreerde gebruikers ligt op 370.000.000

De samenwerking tussen de diverse onderdelen van Alibaba en TaoBao vormen een belangrijke sleutel tot het succes. Alimama is een internet reclamesite en is, hoe kan het anders, een deel van TaoBao. Consumenten hebben de mogelijkheid tot het onderling chatten via Aliwangwang. Onderlinge informatie kan worden uitgewisseld op het Sociale netwerk, Jianghu. Daarnaast heeft TaoBao Kouwei.com ingelijfd, een succesvolle zoeksite.

Hoe werk TaoBao.com

Alhoewel de site volledig in het Chinees is opgesteld, is het makkelijk navigeren op TaoBao, tenminste als je door hebt hoe de site werkt. Alle prijzen staan aangegeven in de Chinese munt, de Yuan (100 Yuan is ongeveer € 10,00). Omdat de producten zo goedkoop zijn, zijn ze dus makkelijk door te verkopen met kans op redelijke winst(en).

 1. Voor buitenlanders werkt aankopen via de site als volgt, volgens TaoBao.com (in het Engels) Kies je product(en), kopieer en plak de URL van het desbetreffende product in de “Go to shopping” pagina. Dan wordt onmiddellijk zichtbaar wat het product kost.
 2. Klik op “Check Out” en doe de eerste aanbetaling. Zodra de betaling binnen is, worden de producten door TaoBao gekocht.
 3. Wanneer de producten bij TaoBao worden ontvangen ontvangt de consument een mail, waarin een afspraak voor bezorging gemaakt kan worden. Dan wordt het resterende bedrag betaald. Enkele dagen daarna worden de producten afgeleverd bij de consument.

Het is mogelijk om producten te bestellen via een tussenpersoon. Deze is Chinees, en er zijn een aantal websites die hier een kleine vergoeding voor berekenen voor het kopen en verzenden van de producten naar Nederland. Door hen wordt dan alles helemaal geregeld. Enkele sites hiervan zijn:

 • Pburchase.com
 • TaoBaoNow.com
 • Gadgetfabriek.nl
 • Spy Web Shop,nl

TaoBao anno 2011

In mei van 2011 is er een fysieke winkelmall (TaoBao Mall) geopend in Peking. Er is een vloeroppervlakte van 25.000 m² en 22.000 producten van ca. 300 verschillen aanbieders. Alle producten zijn enkel online te koop.

In juli 2011 heeft de Alibaba Group zich ook gemengd in de mobiele telefonie. Zij brachten een zelf ontwikkelde “Mobile operating system” op de markt. Dit is de Aliyn (over K-Touch Cloud smartphone). Een Android of Tablet PC komt waarschijnlijk eind 2011 uit.