Toegang tot een PC op afstand met LogMeIn

Introductie

Stel: je wilt 's avonds thuis nog wat werk doen maar de vereiste bestanden staan nog op de computer op kantoor. Geen nood: met LogMeIn neem je op afstand de computer op kantoor even over. Lees snel verder hoe je LogMeIn gebruikt.

LogMeIn

Log Me In (www.logmein.com') is een service waarmee je op afstand een pc kunt besturen. Je kunt met LogMeIn alle acties uitvoeren alsof je zelf achter de computer zou zitten. Op afstand sturen heeft als voordeel dat je instellingen kunt wijzigen, alvast applicaties kunt opstarten voor als je bij een computer aan komt, eventueel een kennis uit de brand kan helpen etc.

Stappen

Allereerst moet je je registreren op de site van LogMeIn. Klik hiervoor op de grote Start Nu knop in het midden van de site. Je komt nu op deze pagina terecht:

Kies hier voor LogMeIn Free. Klik op Free aan de rechterkant om te beginnen. Je komt nu bij een korte registratieperiode. Zéér belangrijk hierbij is om een erg goed wachtwoord te maken. Gebruik in geen geval de naam van de site, die van je partner, huisdier etc. Deze account geeft straks toegang tot computerbeheer op afstand, dus zorg voor een sterk wachtwoord! (Zie dit artikel voor uitleg over het maken van een sterk wachtwoord)

Na het registreren krijg je een email van LogMeIn om je aanmelding te bevestigen. Nadat je bevestigd hebt kun je met LogMeIn beginnen.

Computers aanmelden

Voordat je met LogMeIn een computer kunt besturen moet je eerst computers toevoegen. Log hier voor in op de site van LogMeIn met je eigen account. Je komt nu in het account scherm. Klik in dit scherm op Computer toevoegen.

Er wordt gevraagd of je een programma wilt downloaden: een "client" van LogMeIn. Download dit programma en installeer het op de computer die je op afstand wilt kunnen besturen. Dit programma zoekt vervolgens contact met LogMeIn. Als je het een computer doet waar je bent ingelogd op LogMeIn dan zoekt de computer automatisch contact. Ben je niet ingelogd, vul dan zelf je gegevens in.

Op afstand besturen

Nadat je de bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je LogMeIn gebruiken om een computer op afstand te besturen. LogMeIn gooit nog één horde op: de toegangscodes tot de te besturen computer. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord voor Windows in en je kunt beginnen.

De besturing gebeurt in een internetbrowser. Voor Firefox wordt een kleine invoegtoepassing geïnstalleerd en Internet Explorer lost het op met een ActiveX plugin. De besturing reageert niet zo snel als dat je zelf voor de computer zou zitten. Dit komt door de internetverbinding tussen bestuurder en bestuurde.

Gesuggereerd gebruik

Een erg handige toepassing voor LogMeIn is het helpen van kenissen op afstand. Je installeert dit programma bij je kennis voor noodgevallen. Als bij hem of haar een keer iets grondig mis gaat, of juist een simpele handeling gedaan moet worden dan kan je dit eventueel via LogMeIn uitvoeren. Je kunt telefonisch de Windows Login vragen van de hulpbehoevende. Zo lang je deze niet hebt kun je het systeem niet in.

Mobiel

LogMeIn heeft ook een mobiele applicatie. Hiermee log je via internet vanaf je smartphone in waarna je de computer op afstand bestuurt. Erg gemakkelijk om alvast wat programma klaar te zetten, een film op te starten of alvast een playlist samen te stellen voor als je thuis komt. De site van LogMeIn bereik je gemakkelijk door op je telefoon naar www.logmein.com te gaan. De telefoon wordt door de LogMeIn-site herkent als een mobiel apparaat waardoor een lichtere versie van de site wordt gebruikt.

Het scherm is aanzienlijk kleiner waardoor je soms wat kunstgrepen moet uithalen om de gewenste actie uit te voeren, maar LogMeIn werkt ook mobiel prima.

Verschil met Skyfex

In een artikel leg ik het gebruik van Skyfex uit (Uitleg Skyfex). Het verschil tussen Skyfex en LogMeIn is dat je met Skyfex enkel kunt meekijken op een computer. Je kunt hints geven aan de hulpbehoevende waar hij/zij moet klikken. Echte controle heb je niet. Bij LogMeIn is dit anders. Je hebt bij LogMeIn namelijk totale controle over de computer. Ook de bestuurde kan de computer nog gebruiken. Er kan dus ook een soort samenwerking tot stand komen.