Nieuw icoontje: volg me niet

Icoontje Volg Me Niet

Weldra zul je dit icoontje veel zien verschijnen op websites. Het heeft te maken met je surfgedrag. Door erop te klikken, geef je aan dat je niet wil dat de betreffende website je surfgedrag registreert en opslaat. Waarom is dat belangrijk?
 

Surfgedrag?

Op basis van de websites die je bezoekt, word je in een hok geplaatst en dat hok bepaalt welke advertenties voor jou van belang zijn. Zo werkt het nu eenmaal de dag van vandaag. Aan de ene kant is dat toe te juichen, aan de andere kant irritant. Als je bijvoorbeeld zoekt naar kurkvloeren zit je niet te wachten op advertenties over leningen om maar een voorbeeld te noemen…

Wat betekent ‘no follow’?

Als je ‘no follow’ aangeeft, wil dit zeggen dat je op een lijst komt van mensen die NIET gevolgd willen worden. Het gevolg is dan dat je minder relevante advertenties zal zien of zelfs helemaal geen advertenties. Je kunt dit principe het best vergelijken met het ‘Bel-me-niet’-register: hiermee kun je in Nederland aangeven dat je niet gebeld wenst te worden door telemarketeers.

Gedragsmarketing

  • Het heeft allemaal te maken met ‘Gedragsmarketing’ of in goed Nederlands: 'online behavioral advertising'. Van iedereen wordt immers het surfgedrag gevolgd, of je daar nu blij mee bent of niet! Het gaat er op de achtergrond alleen maar om te weten te komen op welke sites je surft, wat jou interesseert, waarnaar je op zoek bent zodat de reclamewereld jou van de juiste en relevante reclames kan voorzien op dat kleine scherm!
  • Een voorbeeld ter verduidelijking: zocht je de laatste tijd naar een airco dan krijg je alleen maar of toch zo veel mogelijk advertenties van klimaatregeling, binnenhuisinrichting en dit soort bedrijven voorgeschoteld. Handig maar ook irritant als je van onderwerp wijzigt!
  • Ook heb je als internetgebruiker het ‘Big Brother’-gevoel dat je bespioneerd wordt… En dat brengt ons bij de privacy! Wie bepaalt mijn zoekprofiel en wat staat er allemaal in dat vergaarbakje? Stel: je zoekt bepaalde uitleg over de medicatie van jouw moeder: die komt dan in jouw eigen zoekprofiel??? Terwijl deze informatie helemaal niets met jezelf te maken heeft?

 Logo en doel

Het logo moet je in elk geval in de gaten houden en er tijdig op klikken! Blijf zo veel mogelijk baas over je surfgedrag toch? Laat die marketers het zelf maar uitzoeken: dat is hun reden van bestaan! Door op het logo te klikken, geef je de deelnemende bedrijven al of niet toestemming om relevante reclame te vertonen. Met andere woorden: je wordt niet gescreend, neen: je bepaalt zelf wie jou mag screnen. Dat is dus de omgekeerde wereld: maak er gebruik van!

Link

Registreren kan reeds op: http://www.aboutads.info/participants/register/