Gratis goede software 2012

Update gratis software

Werken met een computer is een kwestie van bijblijven. Elke dag komen er nieuwe apps, firewalls, virusscanners of tools om je harde schijf op te ruimen. Als dat ook nog eens gratis kan, is dat meegenomen. Hierbij een update van hetgeen in 2012 het levenslicht zag aan gratis programma's en tools om beter gewapend door het elektronische leven te gaan.

 

Van alles en nog wat!

1. Gratis bescherming

We beginnen met een gratis firewall. Dit jaar wordt ‘ZoneAlarm Free Firewall’ aangeprezen. Kijk eens op deze link: zonealarm.

Dan zijn er gratis virusscanners bijgekomen. Die luisteren naar de namen Panda Cloud of AVG Free. De links:

Ook handig en altijd acuteel is de kwestie van webbrowsers die surfsporen uitwissen. Dat kan met onder andere Internet Explorer 8. De link hiervoor is http://windows.microsoft.com/nl-BE/internet-explorer/products/ie/home. Je komt op de juiste plaats via ‘Tools’ en ga dan naar ‘Browsegeschiedenis verwijderen’.

En dan is er nog de nieuwe functie ‘InPrivate-navigatie’. Hiermee kun je een surfsessie starten die geen enkel spoor achterlaat op je pc. Ga naar ‘Tools’ en daarna naar ‘Inprivate-navigatie’.

Ook de alternatieve browser Firefox http://www.mozilla.org/en-US/firefox/fx/#desktop biedt uitstekende privacy functies. Ook hier ga je naar ‘Opties’ en dan naar ‘Privacy’. Stel hier je instellingen voor het opslaan en gebruiken van je surfgeschiedenis in naar eigen voorkeur.

2. Harde schijf opkuisen

Bestanden die je écht kunt missen, kun je van je harde schijf definitief verwijderen met de ‘File Shredder’. Vrij vertaald is deze file shredder een papierversnipperaar. Deze vernietigt dus definitief en onherstelbaar je bestand. De link er naar toe: www.fileshredder.org.

Verder wordt nog steeds de CCleaner aanbevolen die we ook in vorige artikelen hebben genoemd. De link:  www.piriform.com/ccleaner. CCleaner blijkt na al die jaren nog steeds de beste cleaner te zijn. Wees wel voorzichting met opruimen. Lees goed de instructies!

Nog enkele nuttige links:

3. Bestanden herstellen

Ben je té enthousiast geweest en heb je bestanden gewist die je toch nog nodig hebt dan moet je de boel gaan herstellen. Want zelfs als je je harde schijf opkuist met een van de genoemde tools, een bestand deleet of als je de harddisk formatteert, zijn de bestanden meestal niet echt weg. De ‘gewiste’ files worden niet fysiek verwijderd maar hun ruimte op de harde schijf wordt opnieuw beschikbaar gesteld voor andere data. De ‘verwijderde’ files blijven ondertussen op de achtergrond bestaan en zijn vaak te herstellen door recoverysoftware als ‘PC Inspector File Recovery’ of ‘Recuva’. De bijbehorende links hiertoe:

Conclusie

We kunnen het niet genoeg benadrukken: je moet je computer onderhouden, net als een auto. Een virusscanner en firewall zijn noodzakelijk. En die dingen zijn gratis te downloaden. Doen dus!

Zo ook met het opruimen van de harde schijf. Want geloof het of niet: zichtbaar of onzichtbaar verzamel je een hoop troep. Die moet met enige regelmaat, zeg maar minimaal om het half jaar, deftig worden opgeruimd. Net zoals bij een huis: regelmatig de boel uitmesten kan geen kwaad.

Ben je té enthousiast geweest met je opkuis dan is de boel nog te herstellen maar eigenlijk kun je dit toch beter voorkomen. Doch, geen paniek herstel is mogelijk mits een beetje kennis terzake.

We hebben alle nuttige en vrij recente links in dit artikel vermeld. Neem de tijd om ze aan te klikken en doe er uw voordeel mee. Alles is gratis!

Nog enkele tips:

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden