Is facebook nu leuk of hyves

Facebook of Hyves

Facebook of Hyves, dat is de vraag. Tenminste als ik mijn vrienden en kennissen mag geloven. Hoewel veel Nederlanders "gewoon" op Hyves zitten hoor ik steeds vaker de vraag opkomen of Facebook niet veel handiger is. In dit artikel een uiteenzetting van de voor- en nadelen van Hyves en Facebook.

Hyves

Hyves is opgericht in september 2004, de naam Hyves is afgeleid van het Engelse woord hives wat bijenkorven betekent. De naam hives werd echter ook geassocieerd met een seksueel overdraagbare aandoening vandaar dat de "i" veranderd is naar de "y". In 2007 werd Hyves benoemd tot meest populaire site van Nederland. Tot op de dag van vandaag is dat zo, hoewel Hyves ondertussen behoorlijk wat concurrentie heeft gekregen. In 2010 vertraagde de komst van Twitter de groei van Hyves, ook Facebook is een grote concurrent. Hyves heeft tegenmaatregelen genomen en met succes, in april 2010 bereikte Hyves de tien miljoen gebruikers. In januari 2011 was het aantal gebruikers tien miljoen negenhonderdduizend en in augustus 2011 is dat aantal gestegen tot elf en half miljoen gebruikers.

Facebook

Facebook is opgericht in februari 2004 maar sinds mei 2008 bestaat de Nederlandse versie. In december 2008 had Facebook al bijna driehonderdvijftigduizend Nederlandse gebruikers, bijna een jaar later in oktober 2009 had Facebook al bijna anderhalf miljoen Nederlandse gebruikers. In januari 2011 waren er al ruim drie en half miljoen Nederlandse gebruikers voor Facebook.

Twitter

Omdat Twitter een concurrent van Hyves is geweest wil ik een korte alinea wijden aan Twitter. Twitter is opgericht in oktober 2006 en kent een explosieve groei, in oktober 2009 werd melding gedaan van de vijf miljardste tweet op Twitter. Nederland kende in augustus 2011 zo'n een miljoen Twitter gebruikers en dit aantal is nog steeds groeiende. Omdat Twitter goed samen gaat met Facebook en Hyves zie ik ze niet echt als concurrenten van elkaar maar als diensten die elkaar complementeren.

Facebook of Hyves

De keuze tussen Facebook of Hyves hangt af van waar je leeft en wie je vrienden zijn. Woon je in Nederland en heb je alleen Nederlandse vrienden dan is de kans vrij groot dat je vrienden allemaal een Hyves account hebben. Om online vrienden te worden met je echte vrienden volstaat Hyves. Woon je in het buitenland, of heb je veel internationale vrienden, dan is de kans vrij groot dat zij geen Hyves account hebben maar een Facebook account. Om dan vrienden te worden met je echte vrienden volstaat een Hyves account niet meer en zul je over moeten stappen naar Facebook.

De wereld wordt steeds kleiner

Omdat de wereld steeds kleiner wordt, iedereen kan overal heen reizen en afstanden zijn steeds beter en sneller te overbruggen, is de kans vrij groot dat je vroeger of later iemand tegenkomt die je wil toevoegen aan je online netwerk die geen Hyves account heeft. Bovendien wordt de gebruikersgroep van Facebook in Nederland langzaam maar zeker steeds groter. Bovendien is Facebook internationaal gezien, met meer dan een miljard gebruikers, geen concurrent van Hyves. Uiteindelijk zal Facebook overblijven en Hyves behoorlijk kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Advies

Als je nu voor de keuze staat een Facebook of Hyves account te openen dan adviseer ik met het oog op de toekomst een Facebook account te openen. Mocht je al een Hyves account hebben, en die kans is natuurlijk behoorlijk groot, dan kun je natuurlijk altijd alvast een Facebook account openen om klaar te zijn voor wat de toekomst brengen zal.