Ontvrienden, welke vrienden ga jij uit jouw vriendenboek schrappen

Inleiding

Jarenlang zijn we bezig geweest om zoveel mogelijk vrienden te verzamelen op onze hyves of op onze facebook pagina. Of velen op allebei. Van familie tot (oude) klasgenoten tot voormalig buurmeisjes. Zelfs vreemden kunnen in zeer korte tijd tot vrienden worden gerekend.

En nu blijkt dat er een nieuwe trend gaande is die ontvrienden heet. Ontvrienden is het je ontdoen van vrienden op sociale netwerksites als Hyves en Facebook. En dan met name de 'vage' vriendschappen. Volgens de kenners zijn we 'netwerk-moe' en hebben we behoefte aan onthaasting en kwaliteitscontacten.

En jij? Ben jij al aan het ontvrienden geslagen of vind je het goed zo als het is?

Hyves

Hyves is de bekendste Nederlandse sociale netwerksite en heeft maar liefst ruim 9 miljoen leden. Op deze site is de kans groot dat je veel familieleden, vrienden en klasgenoten tegenkomt. Mensen van vroeger vind je zomaar ineens terug op deze site. Zo kun je toch nog een beetje contact met elkaar houden en via de foto's en krabbels op iemands hyve een beetje (of beetje veel) meekijken in het leven van die ander.

Naast al die goeie bekenden, zijn er ook nog die wat minder goede bekenden. Dat zijn die mensen waarbij je ooit in de klas zat of ooit bij in de straat woonde, waarvan je nog net op de naam kunt komen en zo deze persoon kunt opsporen op hyves. En vervolgens stuur je deze persoon een uitnodiging om vrienden te worden, al is het maar om er weer een vriend bij te hebben!

Een andere groep zijn de vrienden die je bent tegengekomen op die hyve van die artiest die jullie allebei leuk vinden of op die hyve van die hobby die jullie samen delen. Dit zijn de vage vrienden, waar je verder niets van weet en dit in het merendeel van de gevallen ook zo blijft. Op die paar leuke vriendschappen die er uit voortkomen na. Want natuurlijk komt dat ook voor!

Maar als je eens de tijd neemt om je vriendennetwerk op Hyves te bekijken, dan schrik je eerst van al die pagina's die je moet doorspitten en als je dan echt gaat kijken... hoeveel mensen kun je echt tot je ware vrienden rekenen?

Facebook

Facebook is de grootste internationale sociale netwerksite. In tegenstelling tot Hyves kun je hier vriendschap sluiten met mensen uit alle aangesloten landen. Het uitnodigen van vrienden werkt op Facebook en Hyves zo'n beetje hetzelfde en ook hier kun je foto's en video's plaatsen, maar qua het aanpassen van je achtergrond en dergelijke is dat niet mogelijk op Facebook.

Een groot pluspunt van Facebook is het gebruik van toepassingen. Er zijn tal van leuke toepassingen te vinden van spelletjes tot zakelijke dingen. Alleen wie bijvoorbeeld gebruik maakt van de spelletjes komt er al snel achter dat je buren nodig hebt om te kunnen groeien in het spel. En hoe kom je aan die buren? Juist ja, dat zijn je vrienden!

Maar wat als je niet genoeg vrienden hebt om te blijven groeien, dan zijn er applicaties om mensen overal ter wereld als buren te vragen. Alleen... die moet je dan als vriend toevoegen. En als je dan in je vriendenboek kijkt, dan zie je dat naast die familieleden, vrienden en klasgenoten toch wel veel erg onbekende vrienden zitten. En als je die gaat ontvrienden, dan ben je je buren in het spel kwijt...

Conclusie

Hype, trend of wat dan ook, bezint voor gij begint. Want vrienden ontvrienden kan soms wel eens verkeerd opgepakt worden. Maar wanneer jij echt netwerk-moe bent en voor de onthaasting en kwaliteitsvriendschappen wilt gaan, dan is het ontvrienden misschien toch een optie.