Wat is Facebook

Wat_is_Facebook-IntroPlaatje.jpeg

Facebook is een sociaal netwerk website waarbij gebruikers netwerk organisaties in stad, universiteit, werk (bedrijf) en regio in contact kunnen komen met mensen uit diezelfde organisatie. Op deze manier kan je dus makkelijk je klasgenote, collega's of zelfs buren vinden op Facebook en toevoegen als vriend zodat je verder met deze mensen in contact kan komen en hun berichten kan versturen. Mark Zuckenberg is de oprichter van Facebook en studeerde aan de Harvard University. Aan het begin was het alleen mogelijk om je aan te melden voor facebook als je op de Harvard University zat, maar dat werd al gauw uitgebreid naar andere universiteiten in Boston. Later werd het voor iedereen toegankelijk, 13 jaar of ouder. Momenteel bevat de site ongeveer 150 miljoen gebruikers wereldwijd. In Sirië en Iran is de site geblokkeerd en op sommige werkplekken ook om de werk productiviteit omhoog te brengen. De nederlandse versie van Facebook is Hyves

Financieerders

Juni 2004

De eerst investeerder Peter Thiel (van Paypal), investeerde US$500.000 (Amerikaanse Dollar) in de site.

2005

Een jaar na de eerste investeerder, investeerde het bedrijf Accel Partners US$12,7 miljoen en direct daarna investeerde het bedrijf Greylock Partners US$27,5 miljoen. In 2005 fiscale jaar, had facebook een netto verlies van US$3,63 miljoen.

28 Maart 2006

Op deze dag zette Facebook het bedrijf te koop. De eerste bidder van US$750 miljoen dollar werd geweigerd en het verkoopbedrag werd US$2 miljard dollar gemaakt.

September 2006

In deze maand praatten Facebook en Yahoo over een serieuze overneming van Yahoo voor 1 miljard dollar. Echter, Peter Thiel schatte de waarde van het bedrijf Facebook op minstens 8 miljard dollar.

17 Juli 2007

Zuckenberg vertelde dat de verkoop van Facebook onwaarschijnlijk was omdat hij de website graag onafhankelijk wilde houden.

September 2007

Microsoft toonde interesse voor het kopen van een aandeel van het bedrijf (5%) voor US$300-500 miljoen. In dezelfde maand toonde Google ook interesse voor het kopen van aandelen.

24 Oktober 2007

Microsoft heeft een aandeel van 1,6% gekocht voor US$240 miljoen, waarbij de totale geimpliceerde waarde van Facebook US$15 miljard dollar werd. Microsoft heeft het aandeel wel onder bepaalde voorwaarden gekocht, zoals: als Facebook verkocht wordt, krijgt Microsoft hun deel als eerste.

November 2007

Miljardair Li Ka-shing uit Hong Kong investeerde US$60 miljoen in Facebook.

Augustus 2008

Waarde van het bedrijf werd door Businessweek geschat tussen de US$3,75 en US$5 miljard dollar.

Eigenschappen Facebook

Zoals je bij hyves krabbel plaatst bij hyves kun je bij Facebook op elkaars 'Wall' schrijven. De tekst die op je Wall staat is voor al je vrienden zichtbaar. Je kunt elkaar ook 'pokes' geven (virtuele porren) zoals bijvoorbeeld: een (virtuele) taart voor iemand bakken of iemand (virtueel) spanken. Foto's en video's kunnen ook onbeperkt worden geupload en op je site worden geplaatst. Deze foto's zijn voor alle vrienden zichtbaar en al je vrienden kunnen ook een reactie plaatsen op de foto. Op de hoofdpagina kun je aangeven wat je op dat moment aan het doen bent en vrienden kunnen hierop tevens reageren. Dit kan tot leuke 'conversaties' leiden! Je kunt elkaar ook virtuele cadeaus geven, zoals een verjaardagstaart, valentijns-dingen enz.

Aanmelden?

Facebook

Handige Links

LinkedIn en Facebook

Facebook miljonair (Mark Zuckenberg)