Hoe verwijder je je accounts van verschillende sociale netwerken

Inleiding

Sociale netwerken (ofwel ‘’social networks’’) zoals Twitter en Facebook zijn enorm populair. Miljoenen mensen wereldwijd melden zich er aan. Sommigen gebruiken al hun accounts actief, maar anderen willen er ook graag weer vanaf… Maar het verwijderen van een account van een sociaal netwerk word je vaak erg moeilijk gemaakt. Dit kost het bedrijf namelijk alleen maar geld! Speciaal voor alle mensen die moeite hebben met het verwijderen van hun sociale netwerken van internet, hier een handleiding!

Facebook

Facebook is verreweg het populairste sociale netwerk. Naar schatting waren eind december 2012 meer dan 1 miljard mensen lid van deze website, dat is zo'n 15% van de wereldbevolking! Sinds kort is Facebook een beursgenoteerd bedrijf, waardoor het behouden van leden alleen maar belangrijker is geworden. Het word je dus steeds moeilijker gemaakt je account te verwijderen. Maar natuurlijk is het niet onmogelijk!

● Klik op deze pagina op de knop ‘’Account verwijderen’’.

● Er is geen duidelijke knop die naar een verwijderpagina van je account verwijst. Alleen via de help-pagina kun je moeilijk een link vinden. Dat is deze link: https://www.facebook.com/help/delete_account.

Google+

Ook op deze website lijkt het haast onmogelijk je account te verwijderen. Bij de help-pagina wordt alleen gesproken over het verwijderen van berichten, updates, foto’s en dergelijke. Hoe je je account wel kunt verwijderen:

● Klik op je gebruikersnaam/emailadres rechtsboven in beeld.

● Druk in het schermpje dat nu verschijnt, op de knop ‘’Accountinstellingen’’.

● Op de pagina waar je nu terecht komt, zie je onderaan het kopje ‘’services’’. Klik daar op de functies die je wilt verwijderen.

● Nu moet je nog een aantal bevestigingen geven en de reden van je ‘’vertrek’’. Daarna is je Google+ of gehele Google-account (dat wil zeggen ook g-mail, YouTube enz.) verwijderd.

Hyves

Hyves is een sociaal netwerk speciaal voor Nederlanders. Jaren geleden was het één van de populairste Nederlandse websites. Hyves heeft echter ernstig geleden onder de groeiende populariteit van Facebook en Twitter. Het kan dus voorkomen dat je nu ook van je Hyvesaccount af wilt.

● Hyves doet ook erg moeilijk over het verwijderen van je account. Als je eenmaal in het verwijderproces zit, strooit Hyves met teksten als ‘’Weet wat je achterlaat!’’ en ‘’Al je vrienden zullen je missen’’.

● Ga naar je eigen profielpagina, scrol omlaag en klik op ‘’help’’.

● Klik in het menu links op ‘’Mijn account’’. Er verschijnt dan een lijst met vragen die je over je account kunt hebben. Zoek de vraag ‘’Hoe mijn account verwijderen?’’ of iets in die richting op en klik.

● In het antwoord die op die vraag wordt gegeven staat een link naar een pagina waar je je account kunt deactiveren of verwijderen.

LinkedIn

Een sociale netwerksite speciaal voor zakenmensen en hun zakenrelaties bedoeld. Een zakelijke website dus. Je zou verwachten dat ze ook niet zo moeilijk doen over het verwijderen van een account. Dat klopt niet helemaal. Je moet behoorlijk veel stappen doorlopen voordat je je account hebt verwijderd.

● Ga naar de hoofdpagina: www.linkedin.com. Bovenin beeld zie je je gebruikersnaam staan. Klik daar op en vervolgens op ‘’Instellingen’’.

● Linksonder in beeld kun je op verschillende knoppen drukken, zoals ‘’Profiel’’ en ‘’E-mailvoorkeuren’’. Jij moet drukken op ‘’Account’’.

● In het schermpje dat dan verschijnt, zie je onder het kopje ‘’Nuttige koppelingen’’ de knop ‘’Uw account sluiten’’ dikgedrukt staan. Klik daar op.

● Nu moet je nog een reden van verwijdering opgeven en je verwijdering bevestigen.

MySpace

Dit sociale netwerk is vooral in de VS enorm populair, maar ook steeds meer Nederlanders geven zich over aan de website. Op dit netwerk gaat het om het delen van profielen, weblogs en interesses.

● Ga naar de startpagina van de website. Bovenaan staat ‘’Mijn leven’’. Klik daar op en vervolgens op ‘’Accountinstellingen’’, vrijwel onderaan.

● Scrol naar het kopje ‘’Accountinstellingen & privacy’’. Klik op ‘’account verwijderen’’ en doorloop de stappen die MySpace nu geeft.

● De website doet nog wat pogingen om je op de website te laten blijven. Maar als je even doorklikt, is je account uiteindelijk verwijderd.

Tumblr

Tumblr staat bekend als één van de snelste en meest actieve microblogging-websites die er bestaan. Het is een erg aantrekkelijke site om te gebruiken. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je je account niet meer wilt gebruiken en wilt verwijderen.

● Ga naar je eigen dashboard toe. Dat is de persoonlijke pagina waarop je de blogs van anderen ziet. Druk rechtsboven op het radertje. Die staat voor ‘’Accountinstellingen’’.

● Scrol naar onderen en klik rechts op de knop ‘’Je account verwijderen’’.

● Op de pagina die je nu ziet moet je drukken op de knop ‘’Yes’’. Vul de vereiste gegevens in en bevestig. Dan heb je relatief makkelijk, zeker in vergelijking met de andere websites, je profiel verwijderd.

Twitter

Het laatste sociale netwerk dat ik wil bespreken, is Twitter. Na Facebook waarschijnlijk het populairste netwerk, vooral onder jongeren. Je Twitter-account is pas verwijder nadat de zogenaamde bedenktijd van 30 dagen is verstreken.

● Klik op het hoofdje rechtsboven. Er verschijnen een aantal functies. Klik op ‘’Instellingen’’.

● Scrol helemaal naar onderen. Daar zie je in kleine blauwe letters ‘’Mijn account deactiveren’’ staan. Daar moet je op klikken.

● Nu moet je alleen nog bevestigen en 30 dagen lang niet meer inloggen op je Twitter-account. Dan is deze volledig verwijderd. Wanneer je in die 30 dagen tóch nog inlogt, word je account automatisch weer geactiveerd.

Conclusie

Er zijn tegenwoordig een hoop sociale netwerken online op internet. Het kan voorkomen dat je ze niet allemaal wilt (blijven) gebruiken en je account wil verwijderen. Websites maken je het vaak erg lastig om je account te verwijderen. Meer accounts betekent namelijk meer adverteerders en dus meer inkomsten voor de website. Als je even goed door zoekt (of dit artikel gebruikt natuurlijk) en de stappen doorloopt, kun je toch je account weghalen.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Ricardo P., RubiksMaster110 De logo's van de bedrijven worden in dit artikel op geen enkele manier commercieel gebruikt. Het is ook niet de bedoeling om dit zo te laten overkomen. Hierom worden géén regels op het gebied van Trademark overschreden.