Een website die werkt

Inleiding

Het belangrijkste voor een goed werkende website is content. Het is de inhoud die uiteindelijk zal bepalen of uw website werkt of niet. In het begin van het internet was het vooral de vormgeving en techniek die bepalend was voor een succesvolle website. Deze mening deel ik met Gerry McGovern, hij is auteur van enkele boeken over wesites en internetmanagement. Ik vond het onderwerp wel toepasselijk voor leerwiki.

Opvulling

In de muziekindustrie bestaat het concept van de "vullers". Een CD heeft normaal gezien tussen de tien en de veertien nummers. Veel muziekanten hebben maar een stuk of zeven goede nummers en moeten er nog snel enkele bijmaken om het album volledig te krijgen. Deze songs noemt men de "vullers". We trekken nu de vergelijking door naar internet. Een zeer groot percentage van internet staat vol met vullers. Over hoeveel sites het gaat is moeilijk te zeggen maar het zijn er in elk geval veel. Veel teksten hebben geen enkele inhoudelijke bedoeling, ze zorgen enkel voor de omvang van een site. Maar de hedendaagse consument wordt al die opvulling beu en wil korte, concrete en juiste informatie.

Sites met topcontent zullen gewaardeerd en hun site zal voor omzet zorgen. Er is volgens McGovern een nieuwe tekstrevolutie op komst, en die speelt zich voornamelijk op het internet af.

Less is more

Deze theorie zegt dat de grootte van een site eigenlijk niet belangrijk is. Je koopt geen boek omdat het 1000 pagina's bevat, of je huurt geen film omdat hij drie uur lang is. Dit is met een website net hetzelfde. Een site met duizenden pagina's zal door zijn omvang niet meer bezoekers krijgen dan een kleinere site. Het gaat erom wat er op die website te vinden is, content. Kwaliteit boven kwantiteit, want daar is de hedendaagse consument naar op zoek.

Content en Leerwiki

Ik denk dat deze opinie zeker van toepassing kan zijn voor sites zoals Leerwiki. Hier draait het eigenlijk om één onderwerp, informatie oftewel content. De content op Leerwiki is het belangrijkste. Ook al zorgt de webmaster voor een mooie en praktische vormgeving, de content brengt mensen naar deze site. Ook hier kun je de theorie van de 'opvullers' en 'less is more' volgen. Eén goed artikel met goede en concrete informatie kan veel meer bezoekers trekken dan een hoop opvullende artikels. Het artikel kan dan zelf voor meer omzet zorgen dan pakweg 20 artikels die minder om het lijf hebben. Dus je steekt beter iets meer energie in één artikel om het in orde te krijgen dan zomaar schrijven om te schrijven. Het is in elk geval al een discussie waard op het forum.

Carewords

Hij geeft bovendien tal van tips over hoe je een website duidelijk en makkelijk te vinden kan maken. Hij gebruikt hiervoor zogenaamde 'carewords'. Het zijn de woorden die een klant of bezoeker van je website onbewust gaat opzoeken omdat hij ze belangrijk vindt. En als hij ze vindt, zal hij over gaan tot actie, lezen of kopen. Indien je de carewords van de bezoeker volgt en je website erop africht, krijg je bezoekers en werkt je website. Een webredacteur moet zich richten tot zijn publiek.

Conclusie

Kijk even naar jezelf als je aan het surfen bent. Als je bv. een goedkope vlucht wil vinden? Je wil duidelijke tarieven, snelle boekingen en juiste informatie. Al de opvulling die erbij komt kijken is op dat moment niet belangrijk. Een klant wil snel en efficiënt geholpen worden. Je carewords (bv. snel of goedkoop) wil je vinden.

En dat wil men met bovenstaande stellingen bereiken. De content is belangrijker dan al de rest.

Link

Voor meer tips over de praktische uitvoering voor je site verwijs ik graag door naar de site van Gerry Mc Govern.