Hoe zet je een website online

Hoe nieuwe website op internet plaatsen?

Een nieuwe website plaats je niet zomaar op internet. Als je een nieuwe website hebt gemaakt moet je natuurlijk eerst weten hoe je website op het internet zichtbaar kan worden. Het zit niet ingewikkeld in mekaar en iedereen kan het. Wat je moet doen is de website bestanden op een server plaatsen. Uiteraard hoef je niet zelf over een webserver te beschikken, een webhost verhuurt jouw een plekje op een webserver. Dat plekje kun je gebruiken om de bestanden van je website te uploaden. Als je dat hebt gedaan en een domeinnaam aan je website hebt gelinkt, is je site zichtbaar op internet. Het lijkt moeilijk, maar dat valt wel mee. Je moet dus op zoek gaan naar een webhosting pakket en een domeinnaam voor je nieuwe site.

Webhosting

Webhosting is een pakket waar webruimte in zit. De webruimte heb je nodig voor je nieuwe website. Je huurt een plekje op de server van de webhost en je krijgt een bepaalde hoeveelheid MB's voor je website toegewezen. Vervolgens krijg je per e-mail de gegevens van de webhosting. Hierin staat ook het wachtwoord en de gebruikersnaam waarmee je je stuk webruimte of de webserver kan bereiken. Je logt als het ware in op je server. En waarmee moet je dan inloggen op je webserver?

FTP programma

Inloggen op je server-webruimte doe je door met een FTP programma. Een FTP programma kan verbinding maken met een webserver. Er moet namelijk een connectie tot stand komen om je website bestanden van jouw computer naar de webserver te brengen. Met een FTP programma hevel je bestanden over van je eigen computer naar de server van de hostingmaatschappij. Handig hè? Een FTP programma dat ik momenteel gebruik is FileZilla. Dit is een gratis FTP programma en het zit eenvoudig in mekaar. Je kan het gratis downloaden op de website van FileZilla Project.

Domeinnaam

Wat je ook nodig hebt om je nieuwe website op internet te plaatsen is een domeinnaam. Men noemt het ook weleens een domein, domain of domainname. Wat is een domeinnaam? Kijk maar nu maar even naar je adresbalk van je browser. Je ziet hier een webadres staat dat begint met http leerwiki.nl, toch? Wel, dat is de domeinnaam: het adres van een webpagina op internet. En dat heb je nodig om je website vindbaar te maken. Als een bezoeker het webadres van jouw website in zijn/haar webbrowser intypt, komt 'ie op je site terecht.

Hoe maak je een website

Webspace, een FTP programma en een domeinaam heb je nodig om een website te lanceren. Maar, als je nog geen website hebt gemaakt dan moet je eerst een manier vinden om een website te bouwen. Als je nog helemaal geen kennis hebt van het maken van een website, dan adviseer ik je om een goed sitebuilder programma te gebruiken. Een site builder is een online systeempje dat het bouwen van een website makkelijk maakt. Je hoeft namelijk geen eigen design te ontwerpen of de structuur van een website te bedenken. Wat je zelf alleen moet doen is je website vullen met tekst en plaatjes, gewoon net als in Microsoft Word. Dat is erg makkelijk, hè? Om een website te maken, ga naar Livepages toe en registreer jezelf. Je kunt meteen beginnen met het bouwen van een website!

Livepages is eigendom van Strato. Iedereen kan gratis een eigen website maken bij Livepages. Bij Strato kun je ook meteen je webhosting bestellen. Strato is goedkoop en je krijgt je eerste domeinnaam gratis.

Ga nu naar webhosting voor je website voor meer informatie over webhosting en zet je website snel online!