Fotos bewerken met GIMP

Foto’s bewerken

Bewerkt

Iedereen met een digitale fotocamera heeft natuurlijk behoefte aan een programma om zijn fotos te bewerken. De meeste fabrikanten van digitale fotocamera’s hebben dat opgelost door zelf programmaatjes mee te leveren met hun camera of door gratis versies van bekendere fotobewerkingsprogramma’s toe te voegen. Maar ook Microsoft, Apple, Goolge en nog wat software makers bieden eenvoudige fotobewerkingsprogramma’s aan. Dus er is altijd wel een programma te vinden waarmee je je digitale fotos kunt manipuleren.

❣ Index

Foto bewerkingsprogramma’s

Het bekendste foto bewerkingsprogramma is Photoshop. Ooit in de jaren tachtig ontworpen voor gebruik op de toen steeds krachtiger wordende Apple Macintosh computers. In het begin kon je er niets anders mee dan zwart wit fotos bewerken, maar dat werden al snel kleurenfoto's en vervolgens gelaagde foto's in kleur.

Photoshop

Photoshop van Adobe is nu zo beroemd, bekend en berucht dat het in het Nederlands en veel andere talen gebruikt wordt om gemanipuleerde foto's aan te duiden. Zelfs op televisie en Youtube worden filmpjes die duidelijk bewerkt zijn tot iets onmogelijks "gephotoshopt" genoemd. Photoshop is echter niet het enige fotobewerkingsprogramma. Het is wel het meest door professionele fotografen en grafici gebruikte programma. Ook omdat het nu ook geschikt is voor Microsoft Windows computers en omdat het de meeste mogelijkheden biedt. Onder andere een gevolg van het feit dat Adobe reeds in de jaren negentig van de twintigste eeuw het voor derden mogelijk maakte om kleine programmaatjes te maken, plugins, die allerlei effecten op foto's konden uitvoeren. Vervolgens kon je deze plugins delen met andere gebruikers van Photoshop.

Maar Photoshop is niet het enige programma dat foto’s kan bewerken. Ook iPhoto van Apple of Photoshop elements of Microsoft Photo Editor of Corel Paintshop Photo of GNU Image Manipulation Program (GIMP) kunnen foto’s bewerken.

❣ Index

GIMP

Wilbur
Als je gratis foto’s wilt kunnen bewerken, maar wel uitgebreider dan wat je met iPhoto, Microsoft Photo editor of zo’n gratis bij je camera meegeleverd programmaatje kunt, dan is GIMP een leuk programma. Zoals ik al schreef staat GIMP voor GNU Image Manipulation Program. Waarbij GNU dan weer staat voor Gee Not Unix een samenwerkingsverband van programmeurs die software maken met Creative Commons licenties. Je kunt GIMP krijgen voor UNIX (dus ook Linux en Macintosh OSX) en Windows PC’s.

Het bijzondere van GIMP is eigenlijk dat het bijna hetzelfde kan als Photoshop. Zo kun je met lagen werken, wat heel handig is als je bezig bent met een foto. Je kunt namelijk je wijzigingen op de foto aanbrengen per laag, waardoor je origineel onaangetast blijft. Mocht je in de toekomst iets anders willen doen met je foto dan kan dat gewoon in hetzelfde bestand. Nog een voordeel van lagen is dat je direct in de foto kunt bekijken wat de gevolgen zijn van je aanpassingen.

Eigenlijk zijn er teveel mogelijkheden wat je allemaal kunt met GIMP, om in dit korte artikel te beschrijven. Maar als je Photoshop kent dan is het eigenlijk gewoon een kwestie van uitzoeken hoe ze het in GIMP hebben genoemd om er gebruik van te kunnen maken. Maar de foto’s die ik bij mijn artikelen plaats heb ik meestal behandeld met GIMP, niet omdat het een makkelijk te leren programma is, maar omdat je er zoveel mee kan. Zo bevat GIMP gewoon de volledige mogelijkheid van JPEG bewerking, dus je kunt je afbeeldingen lekker klein opslaan en zo de oplaadtijd naar de server van LeerWiki kort houden. Je wilt tenslotte artikelen schrijven en niet afbeeldingen laden.

❣ Index

Foto bewerken

Nog een belangrijk punt aan GIMP is dat het geen probleem heeft met afbeeldingen die gemaakt zijn in Photoshop. Ik heb alleen niet geprobeerd, omdat ik geen Photoshop heb, of GIMP ook de
IJsblauw
laagstructuur van een Photoshop afbeelding handhaaft. Maar foto’s bewerken is geen enkel probleem in GIMP. Van nieuwe lagen toevoegen, afbeeldingen vervormen, onderdelen van foto’s selecteren om te bewerken of kiezen voor een voorgevormde of zelfgetekende selectie of specifiek selecteren op een bepaalde kleur het kan allemaal.

Dus als je meer wilt dan simpelweg de rooie oogjes wegwerken in je foto’s, wat tegenwoordig de meeste camera’s al redelijk goed weten te voorkomen, dan is GIMP wel een leuk gratis programma. Met de mogelijkheid om te kiezen uit veel verschillende bestandsoorten, zoals tiff, jpg, gif, png en nog vele andere, is het daarnaast ook nog eens heel flexibel in gebruik. Waarbij het zelfs toestaat dat je ganimeerde gif’s maakt, dus je kunt zelfs je eigen filmpjes maken.

Wil je GIMP wel eens uit proberen, dan hebben ze hun eigen website: http://www.gimp.org .

❣ Index

Extra

Afbeeldingen

Bewerkt door selva

Photoshop door Torley

Wilbur door Gimp

IJsblauw door Beverly

Index van koppen

☚ Foto’s bewerken
☛ Foto bewerkingsprogramma’s
☜ GIMP
☞ Foto bewerken
☝ Extra
☟ Afbeeldingen
✌ Index van koppen