Tien onmisbare tools voor fotobewerking

Foto bewerken

Digitaal foto’s nemen is gemeengoed geworden. Het gevolg laat zich raden: er werden nog nooit zoveel kiekjes gemaakt. Om uw digitale herinneringen te bewerken en, niet onbelangrijk, te bewaren in dit artikel een update van tien gratis hulptools met betrekking tot fotobewerking.
 

Foto's bewerken tools

1. Flickr

Ongetwijfeld alom bekend. Flickr moet je echter in de eerste plaats zien als je eigen 'digitale' (en hopelijk onverwoestbaar) foto-album. Deze gratis tool is vooral bedoeld om je kiekjes 'ordelijk' op te slaan en te delen met wie je maar wilt. Flickr heeft wel enkele basistools om te bewerken, doch hiertoe zijn betere tools beschikbaar: zie verder.

2. Photoshop Express

Wie kent PhotoShop van Adobe niet? Wel: dit is de opvolger, inmiddels alweer uit 2008. Je kan on line handig foto’s bewerken èn bewaren, delen met anderen en zelfs een diashow presenteren. Deze gratis tool staat bekend om zijn gebruiksgemak.

3. Irfanview

Nog zo’n 'must' om op je PC te hebben als je fotofreak bent. Op welke PC ontbreekt dit (gratis) programma nog? Voornaamste bedoeling van Irfanview is foto’s tonen. Er is echter ook een player voorzien voor video en audio. Je moet wel de moeite doen om het hele menu te doorworstelen. Dan vind je allerlei interessante mogelijkheden: bestanden converteren, fotobewerking, batch hernoemen, slideshow maken, plug ins downloaden enz... is in de Nederlandse taal.

4. Picasa

Google is natuurlijk ook van de partij: Picasa zit inmiddels aan zijn zoveelste versie mèt externe Photo Viewer. Foto’s bewerkenis echter niet de hoofdbedoeling van Picasa, alhoewel retoucheren van kleine beeldfoutjes mogelijk is. Het strijkt eerder de eer op als uitstekende beheerder en organisator van uw digitale avonturen. Zo kunt u on line opslaan, diashows maken, ondersteund door muziek of video en collages zelf ontwerpen.

5. Photoscape

Ook de moeite van het vermelden waard: geen uitgebreide mogelijkheden maar ontzettend gebruiksvriendelijk. Interessante items: foto’s inkaderen, groepsbewerking, panoramafoto’smaken en werkbladen met foto’sin verschillende formaten.

6. Paint.net

De nieuwste versie van Paint.net is 3.36. Is eveneens gratis en vooral bedoeld als fotoshopper!Enorm veel grafische effecten. Overzichtelijke site.

7. Picnik

Ook een on line fotobewerker nadat u uw kiekjes hebt ge-upload. Bewaren doet u daarna weer op uw eigen desktop. Meest interessante items: filters en effecten en collagemogelijkheden. Zeer aan te bevelen voor beginners!

8. Photo Story

Microsoft mag natuurlijk niet ontbreken, alhoewel... het geen fotobewerkingbiedt. Je moet Photo Story vooral zien als hobbytool om dia-shows te maken, inclusief overgangseffecten, camerabewegingen en u kunt ook nog teksten, achtergrondmuziek en zelfs uw eigen stem aan de foto’s toevoegen!Ook ideaal als je je meesterwerk op DVD wil opslaan.

9. XNVIEW

Heeft bewerkingsmogelijkheden maar sluit eerder aan bij het vorige: enorm veel grafische effecten en interessante slideshows maken. Er is keuze uit maar liefst 400 grafische mogelijkheden.

10. FLIPALBUM Standard

FlipAlbum Standard zit aan de 7.0.3 versie en moet u zien als een prachtig on line foto-album waarin u in 3Dzit te bladeren. De layout van uw album bepaalt u helemaal zelf en MP3 muziek toevoegen kan ook!
 

Up date

Het gratis PhotoPerfect Express verbetert uw foto's wel erg makkelijk, zonder ook maar enige kennis van fotobewerking! Het programma toont maar liefst 5 versies van uw originele foto en u kiest welke u het best bevalt! Eenvoudig, makkelijk en gratis!

Veel plezier!