Photoshop tutorial: Hoe maak je een donkere foto lichter in Photoshop

Inleiding

Heb je een foto die onderbelicht is? Een mooie foto die eigenlijk te donker is? Met Photoshop kun je eenvoudig een donkere foto lichter maken. Deze tutorial beschrijft een stappenplan van hoe je met Photoshop CS2 een te donkere foto lichter kunt maken. Hieronder staan een vóór en na foto van de bewerking die hier beschreven wordt.

Photoshop tutorial: Stappenplan om een donkere foto lichter te maken

  1. Open de foto die je wilt bewerken in Photoshop
  1. Maak een kopie van de ‘background layer

’. Dit doe je door in het ‘layer palette ’ menu (rechts beneden) met de rechtermuis op de laag te klikken en te kiezen voor ‘Duplicate layer ’. Of gebruik de sneltoets Ctrl+J.

  1. Nu gaan we de ‘blend modus

’ aanpassen. Ga in de nieuwe laag naar het kopje ‘Normal ’. Klik hierop en kies uit het menu ‘Screen ’. De foto ziet er nu een stuk lichter uit.

  1. Kopieer de laag een aantal keer (zoals in stap 1 beschreven). Elke keer dat de laag gekopieerd wordt wordt de foto een stukje lichter.
  1. Wanneer je tevreden bent klik je in het top menu op ‘Layer

’ en kies je voor ‘Flatten Image ’.

Klaar! De donkere foto is nu veel lichter geworden.

Het kan voorkomen dat als je de lagen kopieert je bijvoorbeeld na drie keer kopiëren de foto nog te donker vind, maar na vier keer kopiëren de foto te licht vind. Dan kun je de bovenste laag wat aanpassen door middel van de ‘Opacity ’. Deze kun je kiezen tussen de 0% en 100%.

Het menu Layers Palette (te vinden rechts onderin Photoshop)

Tip

Wil je alleen een bepaalde selectie van een foto lichter maken en de achtergrond niet? Bijvoorbeeld in deze foto zou je alleen het gezicht lichter willen maken maar de omgeving donker laten. Wijzig dan stap 2 in het stappenplan: in plaats van de hele foto te kopiëren naar een nieuwe laag maak je een selectie van het gezicht (met bijvoorbeeld de ‘Magic Wand Tool ’) en kopieert die naar een nieuwe laag. Ga vervolgens verder met stap 3.

Andere Photoshop tutorials

Een foto een sepia tint geven in Photoshop

Hoe verwijder je zwembandjes (love handles) met Photoshop