Voorbereidingen voor het digitaal samenstellen van een fotoboek

Inleiding

Het wordt ons nu zo veel makkelijker gemaakt dan vroeger. Toen moesten we foto's maken met een fototoestel waar we de rolletjes in moesten plaatsen en dan maakten we foto's waarvan we nooit direct wisten of ze goed gelukt waren. Vervolgens haalden we het volle rolletje eruit en brachten deze naar de fotograaf om af te laten drukken. Als ze dan allemaal gelukt waren konden we beginnen met het inplakken van alle foto's. Maar bijna iedereen die ik ken liep daar altijd 3 jaar mee achter. Nu is het zoveel makkelijker: je maakt met een digitale camera je foto's en zet de foto's daarna op je pc. En dan komt het: het samenstellen van een mooi fotoalbum en deze thuis laten sturen! Hoe makkelijker kan het worden. Hier wel wat tips voordat je begint met het samenstellen van je fotoboek zodat het resultaat nog mooier zal zijn (en het proces kan versnellen).

Mooie foto's gebruiken

In het huidige digitale tijdperk maken we zoveel foto's als er op ons geheugenkaartje passen. Deze zetten we dan allemaal op onze computer. Het nadeel is dat hier ook vaak veel slecht bruikbare foto’s tussen zitten. Als je dan je fotoboek aan het samenstellen bent kun je niet direct zien welke nu de beste was. Dat zie je namelijk het beste van te voren. Dus kijk al je foto’s na die je wil gebruiken in je fotoboek en haal alle slechte eruit en gooi deze weg.

Organiseren in een aparte map

Om je foto’s straks makkelijker terug te kunnen vinden kun je deze allemaal in een aparte map plaatsen. Je kunt dat op een aantal manieren organiseren:

  • Als je een fotoboek maakt van een bepaalde vakantie, kun je een map maken voor die speciale vakantie en kun je hier later al je foto’s uit op zoeken
  • Als je fotoboek wil maken van verschillende onderwerpen met foto’s uit allerlei mappen kun je het beste deze foto’s kopiëren naar een aparte map. Geef deze dan de naam van het onderwerp voor je fotoboek. Deze map kun je eventueel later nog weggooien als je boek af is: je hebt de foto’s al in andere mappen staan ten slotte.

Uitzoeken van een goede fotoboek-maak-programma

Er zijn zoveel aanbieders op het internet die fotoboeken maken dat je er bijna voor gestudeerd moet hebben om de beste uit te zoeken. Nu zijn er tegenwoordig eigenlijk bijna geen echt slechte aanbieders meer, maar er is wel degelijk verschil. Zo is er onder andere verschil in kwaliteit, prijs, vorm en inhoud. Ook de bewerkelijkheid van de programma’s is verschillend. Je kan op het internet bij “discussieboards” kijken wat de verschillende klanten en gebruikers van de programma’s vinden. Als je de sites van deze aanbieders bezoekt kun je de software downloaden. Als de manier van werken je niet bevalt kun je heel gemakkelijk overstappen naar een andere site en deze software downloaden. Kijk wel uit met het downloaden van software op een site die verder nooit benoemd is (onbekend maakt onbemind) en zorg dat je antivirusprogramma up to date is.

Linken

In de wiki digitaal fotoboek wordt een artikel gewijd aan Blurb: een aanbieder van digitaal samengestelde fotoboeken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden