Verlies geen foto’s meer, 5 tips!

Uw foto’s. Ze hebben geen enkele waarde voor een ander. Voor u zijn ze waarschijnlijk onbetaalbaar. Lijkt het u niet ondenkbaar dat u al uw foto’s, al die belangrijke herinneringen, zomaar ineens kwijt bent?

Toch komt het regelmatig voor. Mensen raken hun foto’s kwijt doordat ze er slordig mee om gaan, doordat ze het apparaat waarop de foto’s opgeslagen staan verliezen, of nog erger door brand. Mensen die getroffen worden door een huisbrand trekken allemaal dezelfde conclusie. Alle verloren materiële dingen zijn vervangbaar. Maar niet de foto’s, die onbetaalbare herinneringen, die zijn voor goed verloren.

We gaan u nu 5 tips geven die er voor zorgen dat u uw foto’s nooit meer verliest!

1. Foto’s laten ontwikkelen

De methode in z’n meest pure vorm. Na het maken van de foto’s ging je met je negatieven naar een fotograaf. Deze veranderde de negatieven in de foto’s op fotopapier, zoals we ze allemaal kennen. Vaak werden deze foto’s vervolgens opgeborgen of in een foto album geplakt. Tegenwoordig is dat ouderwetse foto album nieuw leven ingeblazen door de komst van fotoboeken. Deze kunnen op de computer worden samengesteld, en met één simpele klik is het fotoboek besteld.

2. Harde schijf

Wanneer u eigenaar bent van een digitale camera, kunt u deze middels een usb-kabel op uw pc aansluiten. Zo’n kabel wordt tegenwoordig standaard bij de camera geleverd. Met een paar simpele klikken haalt u de foto’s vervolgens naar de harde schijf van uw computer.

3. Externe opslag

Elke computer wordt op een gegeven moment vervangen. Foto’s kunnen derhalve ook opgeslagen worden op een extern geheugen dat niet vervangen hoeft te worden. De meest bekende voorbeelden zijn de usb memory stick of de externe harde schijf. Daarnaast kunnen foto’s extern worden opgeslagen op dvd’s.

4. In de cloud

Een steeds populairder wordend fenomeen is het digitaal opslaan van foto’s op websites. Op deze websites dient u zich te registeren. Hierdoor krijgt u een eigen gedeelte waarop alleen u kunt inloggen. Als u de foto’s via de computer hebt geïmporteerd staan ze opgeslagen ‘in de cloud’, zoals dit ook wel genoemd wordt. Uw kunt uw foto’s dan overal ter wereld bekijken, mits u toegang heeft tot internet. Een groot voordeel ten opzichte van alle eerder genoemde opslag methodes, is dat bij opslag op een website de foto’s, of de apparaten waar ze op staan, niet kapot kunnen. Uw foto’s staan opgeslagen en er kan nagenoeg niets mee gebeuren. Wilt u uw foto’s opslaan op een website, dan kan dit bijvoorbeeld op Flickr of Facebook.

5. Spreiden van kansen

De perfecte methode om uw foto’s nooit te verliezen, is uiteindelijk simpelweg het combineren van meerdere opslagsystemen. Zo kunt u uw foto’s bijvoorbeeld opslaan op Flickr en tegelijkertijd op de harde schijf van uw computer. Om uw foto’s op een prettige manier te bekijken kunt u ook nog eens uw eigen unieke fotoboek samenstellen.

Over de auteur

Johan de Groot is een fotograaf en cameraman van beroep, met als grote hobby reizen over de wereld. Bekijk zijn website op http://www.fotoboek-maken.net