Bewaar uw digitale leven

Bewaar uw digitale leven

Het laatste decennium zijn we steeds meer gaan digitaliseren van e-mail tot foto’s en online facturen. Maar denken we er nu wel eens over na hoe we dit allemaal op slaan en bewaren voor de toekomst? Is alles wat we nu digitaal hebben wel goed opgeslagen en veilig voor de toekomst? Hebben we wel voldoende opslagruimte om ons leven digitaal te bewaren. Hoe stellen we onze digitale gegevens zeker zodat we ze over 20 jaar nog kunnen lezen.

Zeven tips om ons digitale leven veilig te stellen

1.     Bewaar uw gegevens op meerdere plaatsen.

niets is zo erg als een computer crash die er voor zorgt dat al uw data niet meer te lezen is en als verloren kan worde beschouwd. Door gegevens op meerdere plaatsen te bewaren voorkomt u dat een computer crash uw digitale leven vernietigd. Bewaren op meerdere plaatsen betekend ook meerdere fysieke plaatsen bijvoorbeeld bij familie of bij een instelling of een online backup dienst. U wilt toch niet dat uw waardevolle foto’s verloren gaan bij een brand.

2.     Zorg voor een leesbaar formaat.

Wie zegt dat pdf over 20 jaar nog bestaat en wie garandeert u nu dat uw word documenten nog gelezen kunnen worden door de software in 2030? Kies voor een open formaat dat lang leesbaar is en converteer uw belangrijke documenten regelmatig naar een nieuw formaat.

3.     Kies een goed opslagmedium.

Kies een opslagmedium wat lang te bewaren en leesbaar is. Een cd die gebrand is kan indien slecht bewaard binnen 5 jaar al niet meer leesbaar zijn. In 2010 kunt u het beste al uw documenten op harde schijf bewaren. Dit is een goedkoop en duurzaam medium.

4.     Kopieer, kopieer en kopieer.

Als u gegevens bewaart op harde schijf koop regelmatig een nieuwe voor hetzelfde bedrag als een jaar geleden koopt u nu een harde schijf met een grotere capaciteit. U heeft meer ruimte om gegevens op te bewaren en uw oude schijf is bruikbaar als backup op een andere locatie. Zo slaat u twee vliegen in een klap.

5.     Opslaan in de cloud

De cloud is helemaal hot, ook het opslaan van gegevens in deze cloud verschillende bedrijven bieden diensten aan om online u gegevens op te slaan. Backup online en archiefdiensten bieden u een voordelige opslag van uw gegevens.

6.     NIET opslaan in de cloud

Opslaan in de cloud lijkt natuurlijk ideaal zelf geen zorgen over het opslaan van gegevens en toch worden deze gegevens bewaard. Maar ook bedrijven in de cloud kunnen stoppen met hun dienst of failliet gaan. Vertrouw daarom bij belangrijke gegevens nooit volledig op derden en verspreid het risico door meerdere aanbieders te gebruiken of ook een eigen opslag te hanteren.

7.     Opruimen en opschonen

Om uw digitale leven werkbaar te houden zult u ook gegevens moeten opschonen en opruimen. Alles bewaren is bijna een onmogelijke opgave ieder mens produceert een digitaal archief waar we jaren voor nodig zullen hebben om dit uit te zoeken. Voordat je archiveert is het dus de taak om op te ruimen en op te schonen zo blijft je archief compact en is je digitale leven geen vuilnisbelt.