Een backup maken: hoe en waarom

Back up maken

Het is ten zeerste aanbevolen om regelmatig een backup te maken. Bij voorkeur op een externe harde schijf. Bewaar je back-up seperaat.  Harde les om je achteraf voor je kop te schieten: we springen met back ups, in elk geval thuis, zeer slordig en lui om. Ik doe dat morgen wel. 

Waarom een back up maken

 • Voor het maken van een back-up heb je een back-up programma nodig op je computer. Back-up programma's zijn (althans) voor privé doeleinden gratis (freeware). Er zijn goede programma's beschikbaar die een image (= groot bestand) kunnen maken waarin een complete diskinhoud is gekopieerd. Je moet daarvoor wel voldoende vrije ruimte hebben op een tweede harde schijf: een C: en/of een D: disk in de je computer is dus noodzakelijk. Sommige programma's kunnen ook een image direct op CD (max. 800MB gecomprimeerd) op DVD schrijven.

 • Ideaal is om een externe, volledig aparte schijf te zorgen die je, na je back up gemaakt te hebben, apart ergens kan opbergen.

 Windows XP

Onder windows XP wordt het backup programma standaard meegeleverd: Start Programma's; Accesoires; Systeem tools; Back-up. Dit programma leid je in een aantal stappen door het maken van een back-up:

1) Van welke bestanden je een back-up wilt maken;

2) Naar welk medium (bijvoorbeeld CDROM) je de back-up wilt wegschrijven.

Dit standaard Windowsprogramma heeft echter een zeer beperkte functionaliteit. Er zijn diverse andere programma's op de markt die meer te bieden hebben. Dus beter...

BackUp Maker 6.3

http://www.ascomp.de BackUp Maker 6.3 (Engels of Duits)

BackUp Maker free

Back UpTime 1.60

 • BackUpTime is een eenvoudig te gebruiken, flexibel automatisch backup programma. U kunt verschillende taken en acties uitvoeren zoals backup van bestanden met zip ondersteuning, kopiëren naar dynamische map enz...

 • Elke taak kan worden gepland met de built in scheduler met ondersteuning voor meerdere taken en activeringen. De interface is duidelijk, overzichtelijk en ziet er netjes uit.

 VersionBackup

 • Programma om op eenvoudige wijze backups van bestanden en mappen te maken. Het programma leidt u stapsgewijs door het backup proces, met een overzichtelijke interface en geeft bij elke stap veel informatie zodat u altijd weet wat u precies moet selecteren en waarom.

 • Eerst selecteert u de bestanden of mappen waarvan u een backup wilt maken. Vervolgens moet u kiezen hoe vaak u dit wilt doen: dagelijks, wekelijks, of op specifieke data en tijden. Ook kunt U zelf kiezen waar u de backup wilt opslaan.

 • Bestanden terug zetten is ook eenvoudig!

Acronis True Image

 • Acronis True Image dient om een exacte image of copy van een harde schijf te maken. Zo maakt u een volledige systeem backup.

 • Het backupbestand bevat de copy van de harde schijf maar ook de gegevens van het besturingssysteem met programma’s. Na een crash kunt u het volledige systeem opnieuw terug zetten en ook direkt terug aan de slag.

 • Verloren bestanden uit de backup halen en deze terug op hun plaatst zetten is natuurlijk ook mogelijk. • De scheduler automatiseert uw backups en u hoeft geen extra harde schijf, cd's of dvd's te kopen om uw bestanden veilig te stellen omdat u deze op een speciale verborgen partitie van de harde schijf kunt opslaan.

 • Met de Recovery Manager start u de computer en begint het herstelproces via de F11 toets zonder dat u een opstartbaar medium nodig heeft, zelfs als uw besturingssysteem niet meer opstart.

 • True Image is ook beschikbaar in het Nederlands en is de ideale backup software.

 

Links

Beter kan ik het niet uitleggen!

 Externe harde schijven kun je bestellen bij

, , , 

en voor België:

 en