Verwijder prive gegevens van uw oude computer

Verwijder prive gegevens van uw oude computer

Uw oude computer verkopen via marktplaats of weggeven? Verwijder prive gegevens op een grondige manier.  Uw computer is een bron van prive gegevens die u liever niet openbaar gemaakt ziet worden. Ga zorgvuldig om met uw computer en zorg voor uw prive data. Wat u wel moet doen en wat u vooral niet moet doen met uw computer.

Waarom verwijderen van prive gegevens niet voldoende is

Veel computergebruikers gaan ervan uit dat zodra gegevens van de computer worden verwijderd deze ook echt weg zijn. Helaas is dit niet zo en zijn gegevens vaak op eenvoudige wijze terug te halen. Om gegevens goed te kunnen verwijderen is het noodzakelijk om te begrijpen hoe het verwijderen in zijn werk gaat. Gegevens in computers zijn opgeslagen op een harde schijf. Deze harde schijf is niet meer dan een verzameling van gegevens om deze gegevens te kunnen vinden bevat deze schijf een indextabel die verwijst naar de plaats waar ieder bestand staat. Zie het als een boek met een inhoudsopgave waarin wordt verwezen naar de juiste hoofdstukken in een boek voor een onderwerp.

Als u gegevens verwijderd van de computer wordt niet de betreffende pagina uit het boek gehaald maar wordt slechts de verwijzing in de index verwijderd. Hierdoor is het bestand niet meer op te vragen maar is het nog wel aanwezig op de computer. De gegevens worden pas echt verwijderd als de locatie waar het bestand staat overschreven wordt met nieuwe data.

Veilig verwijderen van privé gegevens

Om privé gegevens veilig te verwijderen van uw computer moet u deze overschrijven met andere data of met willekeurige gegevens. Het formateren van uw computer verwijderd niet de data maar wist slechts de index tabel van de harde schijf. Om uw gegevens echt te verwijderen is het noodzakelijk om data te verwijderen met een data eraser of een data wipe tool.

Computer verkopen zonder data of privé gegevens

Om uw pc te verkopen zonder privé data kunt u de volgende stappen volgen. het is noodzakelijk om de windows installatie cd's bij de hand te hebben.

  1. Download een programma zoals Killdisk Killdisk en brandt dit op een bootable cd
  2. Verwijder de data met een van de tools op de cd en zorg ervoor dat u dit met random data doet.
  3. Gebruik de windows installatie cd om windows opnieuw te installeren op de pc.
  4. De pc is nu klaar voor de verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats.

Mijn privé gegevens mogen nooit in handen vallen van anderen

Als uw privé gegevens zo belangrijk zijn dat deze nooit in handen mogen vallen van anderen bestaat er maar een optie om zeker te zijn van de vernietiging van de data. U dient de harde schijf van uw computer fysiek te vernietigen. Bij fysiek vernietigen zullen in ieder geval de platters (schijven) in de harde schijf vernietigd of in ieder geval flink beschadigd moeten worden. Let op! het is ook bij fysieke vernietiging nog mogelijk om gegevens van stukken van de schijf af te halen die nog in tact zijn. De vraag is natuurlijk of er iemand is die hier veel geld en tijd voor over heeft.

Conclusie

Voorkom fraude met uw gegevens en zorg ervoor dat u de data verwijderd van uw oude computer voordat u deze weg doet. Of u een hiervoor een programma gebruikt en de pc opnieuw inricht of dat u de schijf fysiek verwijderd hangt af van uw gegevens. Vertrouw er echter nooit zomaar op dat gegevens weg zijn zodra ze verwijderd worden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden