Is Windows 8 iets voor jou

In oktober 2012 brengt de Amerikaanse softwareproducent Microsoft zijn nieuwste besturingssysteem op de markt. Deze kreeg als titel Windows 8 en wordt de opvolger van Windows 7. Is Windows 8 iets voor u of blijft u beter bij uw vertrouwde Windows of ander besturingssysteem? Ontdek hier of de overstap naar Windows 8 voor u interessant kan zijn. 

   

Windows nog steeds razend populair 

Windows 8 logoWindows is het besturingssysteem dat op de meeste PC's en laptop's wereldwijd gebruikt wordt. Andere bekende besturingssystemen zijn Linux, Mac OS en Android. Voor Windows zijn ook de meeste softwareprogramma's geschreven, daarom is het voor de meeste mensen ook interessanter om met Windows te werken in plaats van bijvoorbeeld Linux. Op de meeste PC's die u in de pc-shop of warenhuizen aantreft is dan ook Windows al geïnstalleerd. Windows bestaat ook al heel wat jaren. Al de versies van Windows hier gaan opsommen zou ons wat ver leiden maar wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat Windows een enorme boost heeft gekend vanaf Windows 95. De grafische interface van dit besturingssysteem maakte het voor de leek gemakkelijk om vlot met een PC te werken. Windows 8 echter beloofd weer revolutionair te zijn. Uw reporter heeft Windows 8 getest. Laten we de nieuwste Windows versie eventjes onder de loop nemen en zien of Windows 8 iets voor u is.

Metro interface  

Metro interface

Windows 8 onderscheidt zich van ander versies van Windows door het feit dat Windows 8 zal draaien op zowel PC's, laptop's als tablet's. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door de Metro-interface. Werken met de Metro-interface voelt in het begin wel wat raar aan maar na een tijdje werkt het best wel prettig. Naar mijn gevoel komt deze Metro-interface best tot zijn recht op een tablet of ander toestel met een touchscreen. Door deze Metro-interface kan je werken zonder het klassieke bureaublad met pictogrammen zoals we dat uit voorgaande versies van Windows kennen.  

Je kan via een omweg nog wel een klassiek bureaublad op je scherm toveren maar dan zonder de befaamde startknop die je in de meeste Windows-versies tegen komt en jou een weg biedt naar alle programma's, documenten en instellingen.  

Dat de klassieke Start - toets niet meer beschikbaar is, vind ik persoonlijk een groot minpunt aan Windows 8. 

App Store 

 

App Store

In Windows zit ook een "App store" ingebouwd. met een klik op de knop kan je dan een app installeren zonder dat jou systeem verder vragen stelt over de installatie. Dit is een groot voordeel voor niet al te technisch aangelegde gebruikers. Sommige app's dien je tegen een prijs aan te schaffen, andere app's zijn dan weer volledig gratis. Met dit systeem gaat Microsoft de strijd aan met het Android besturingssysteem. In dit mobiele besturingssysteem zit deze functie al langer ingebouwd. In de testversie van Windows 8 waren er nog maar een aantal apps beschikbaar, maar dit zal een kwestie van tijd zijn. Wanneer Windows 8 definitief op de markt is zal het aanbod aan apps enorm toenemen. 

   

Internet Explorer 10 

Internet Explorer 10

Internet explorer is één van de meest gebruikte internet browsers in de wereld. In Windows 8 zal alweer een nieuwe versie van deze veel gebruikte internet browser ingebakken zitten. Deze zal de sprankelende naam "Internet Expoler 10" krijgen. Goed om weten is dat "Internet Explorer 10" enkel verkrijgbaar is voor Windows 8 en dus niet voor Windows 7 of oudere versies van het besturingssysteem. 

   

Hardware 

De systeemvereisten voor Windows 8 zouden volgens Microsoft dezelfde zijn als deze voor Windows 7. Deze zijn minimum:  

 • 1Ghz processor  
 • 1GB Ram 
 • 16GB vrije ruimte op de Hard Disk  
 • DirectX 9 

   

Versies 

Windows 8 versie's

Van Windows 8 zullen 4 versies op de markt komen. Hieronder een overzicht:  

 • Windows 8  
 • Windows 8 pro  
  • 32bits  
  • 64bits 
 • Windows 8 RT  
 • Windows 8 Enterprise  

NOTA: De meeste thuisgebruikers zullen de eerste versie gebruiken. Deze is uiteraard ook het goedkoopste. 

   

Conclusie  

De versie die ik heb kunnen testen was slechts een testversie. De volledige versie die in oktober 2012 uitkomt zal hoogstwaarschijnlijk wat geupdate zijn en al dan niet meer- of minder functie's hebben. Wat je zeker mag verwachten van Windows 8 is een hele nieuwe "Look and Feel", een vele snellere opstarttijd, een nieuwe versie van Internet Explorer en de spraakmakende App store die ingebouwd zit.  

Als nauwe opvolger van Windows 7 die bekend staat als de meeste stabiele Windows versie ooit, kan je er van uitgaan  dat Windows 8 ook een heel stabiele Windows versie zal zijn. Die befaamde Metro - interface komt pas echter tot zijn recht op een tablet- en/of pc/laptop met Touch screen.  

Mijn conclusie: Heeft u Windows XP of ouder, dan is een overstap naar Windows 8 zeker interessant als uw toestel dit aankan. Heeft u Windows 7 en geen toestel met touchscreen, blijf dan gerust verder werken met Windows 7. Gaat u Windows 8 installeren op een tablet of toestel met een touchscreen en kan uw toestel Windows 8 aan, dan is zeker Windows 8 een slimme keuze. Het is wel een enorme verandering qua gebruikservaring dus laat u goed informeren voordat u de overstap maakt.