MSN, wat is dat eigenlijk

Inleiding

Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van ervaring met MSN, en zal meer uitleg geven over msn. Over het algemeen zijn ouderen niet zo op de hoogte van wat zich afspeelt op internet, en wat msn nu precies inhoudt. Dat leg ik graag uit om misverstanden te voorkomen, want ik begrijp goed dat sommige ouders het eng vinden als hun kind via msn met anderen praat. Misschien denkt u wel dat er een man tussen zit met verkeerde bedoelingen...!

Wat is msn

Msn staat voor niets anders dan 'Microsoft Network'. Het is een programma, waarmee men onderling kan praten (typen) via schermpjes, of zelfs via videoberichten (dit betekent dat je elkaar kunt zien en met elkaar kunt praten, eigenlijk gratis bellen!) of webcam. Officieel heet het msn messenger, zoals te zien is in onderstaand plaatje. In de volksmond wordt het echter gewoon msn genoemd, en niet meer msn messenger.

Ieder persoon die msn heeft, heeft daarvoor een e-mailadres, waarmee hij of zij kan inloggen op msn. Eenmaal ingelogd, zie je een lijst staan van contactpersonen. De contactpersonen zijn allemaal mensen die ook msn hebben en een e-mailadres, waarmee de ingelogde kan 'praten'.

Het is echter niet zo, dat de contactpersonen (bewust kan wel, daar ga ik zo op in) onbekenden zijn. Je kan bijvoorbeeld een vriend om zijn e-mailadres vragen, en deze vervolgens toevoegen op msn. Dit kan ook andersom gebeuren uiteraard, dan krijgt u een 'uitnodiging', en als het e-mailadres u bekend voorkomt, kunt u deze persoon accepteren, en er gezellig mee msn'en.

In principe is het dus een heel onschuldig concept, een soort bellen, maar dan goedkoop en op een minder persoonlijke manier. Het wordt tegenwoordig door heel veel mensen als dagelijks communicatiemiddel gebruikt, wat u vast niet ontgaan zal zijn.

Via msn kunt u ook zogenaamde 'smileys' gebruiken, dit zijn een soort getekende gezichtjes, die een emotie uitdrukken. Zo kun je woorden kracht bijzetten en het ziet er gezelliger uit. Hieronder ziet u een voorbeeld van verschillende smileys, die ook wel emoticons worden genoemd. De naam emoticon is uiteraard afgeleid van 'emotie':

Als u msn installeert, staan er standaard al een aantal emoticons op, maar het is mogelijk om via internet nog meer emoticons te downloaden. In de meeste gevallen is dit gratis, maar let hier wel op. Het wordt omschreven als 'free emoticons', of 'gratis downloaden', of iets dergelijks.

Het is op msn ook mogelijk het lettertype waarmee u typt te veranderen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een andere kleur te gebruiken, of een andere grootte. Ook kan u het lettertype dikgedrukt, schuin of onderstreept maken.

Risico's van msn

Aan het gebruik van msn zitten echter ook risico's verbonden. Zo is het heel belangrijk, dat u goed oplet of het e-mailadres dat u toevoegt, of waar u door toegevoegd wordt, wel volledig juist is. Er zijn namelijk genoeg mensen die aandacht willen via msn, of zogenaamde 'spam' (ongewenste reclame) willen doorsturen.

Het is ook heel belangrijk dat u via msn nooit telefoonnummers, bankgegevens, pincode's, woonplaats of iets dergelijks afgeeft.

Ik snap dat dat lastig is als u zeker weet dat u de persoon kent, maar het is echt veiliger het niet te doen. Immers, iemand zijn wachtwoord kan geraden, of professioneel gekraakt, worden. Dat betekent dat er een ander persoon op de betreffende msn zit.

Het laatste komt echter heel weinig voor, en hier hoeft u niet bang voor te zijn, maar het lijkt me toch wel belangrijk om op te letten!

Ook heb je nog het webcam verhaal. Dat je gezellig met iemand kletst die u kent, en die u wil zien, is natuurlijk gezellig, en dat kan ook allemaal. Echter, als u zich vervolgens om gaat kleden, en u laat per ongeluk de webcam aanstaan, kan dit tot gekke gevolgen leiden. Let daar dus erg goed mee op! En mits u kinderen heeft; Houd een goed oogje in het zeil wat betreft een webcam met kinderen!

Verder is msn een prachtig middel om snel te communiceren, gezellig even wat te bespreken of om relaties op lange afstand goed te onderhouden. (bijvoorbeeld iemand die voor een jaar naar Australië verhuisd is, of iets dergelijks)

MSN Downloaden

Msn is te downloaden via www.hotmail.com, is verder niet ingewikkeld te installeren, en ook niet moeilijk te begrijpen, als u dit wil proberen spreekt het verder voor zich! U krijgt hiermee onder andere een windows live e-mailadres. Dit betekent dat u op dat adres via de computer bereikbaar bent voor mail, en ziet er als volgt uit: *vul hier gewenste naam in*@live.nl (bijvoorbeeld: P.Jansen@live.nl) Dit is ook het adres dat door anderen moet worden toegevoegd om te beginnen met msn. Op deze manier heeft iedereen die aan msn doet zijn eigen adres, en kunt u dus verschillende adressen toevoegen!

Succes ermee als u het graag een keer zou willen proberen, ik hoop dat ik in ieder geval genoeg informatie heb gegeven omtrend het hele begrip msn. Het lijkt de eerste keren dat u ermee in aanraking komt waarschijnlijk heel ingewikkeld, maar naarmate u vaker gebruik maakt van msn, zal dit steeds beter gaan! Ik hoop dat de uitleg een beetje duidelijkheid heeft gegeven.

Ik sta altijd open voor tips, reacties of aanvullingen, zie de links voor meer informatie over andere onderwerpen, of handige websites!

Links

Mocht u ook nog moeite hebben met het bedienen van uw mobiel tijdens het smsen, krijgt u daar bij onderstaande link nadere informatie over!

/ Duidelijke uitleg over sms'en via de t9 functie

Seniorenweb

Startpagina Communicatie